Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Yalnızca su ve dut yaprakları kullanılarak yapılabilecek olan dut yaprağı çayı tarifi: Bir litre temiz içme suyu kaynatılır. Dört ya da beş tane iyice temizlenmiş taze dut yaprağı kaynayan suyun içine atılır. İki saat boyunca bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Faydaları saymakla bitmeyen dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesi olsa da çorbalara, yemeklere katılıp üzüm yaprağı gibi sarması da yapılır. Besin değeri yüksek olan dut yaprağının faydaları şu şekilde açıklanabilir. Dut yaprağı faydaları şu şekilde sıralanabilir: Soğuk algınlığına iyi gelir.
Kaynatma: Su kaynadığında taze dut yapraklarını tencereye ekleyin ve ateşi kısın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar hafifçe kaynatın. Dut yapraklarının aroması ve besin maddeleri suya geçecektir. Demleme: Kaynama işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve demlemeye bırakın.
Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ilave edebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Dut yaprağı çayının her zaman taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Yüksek anti-oksidan kaynağı, karaciğer hücrelerini yenilemede birebir etkili, kan şekerini dengeleyici ve ağrı kesici özelliği ile saymakla bitmeyecek faydaya sahip dut yaprağını mutlaka tüketmeliyiz.
Dut yaprakları A, B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Yapraklar ayrıca protein açısından zengindir ve gözler için faydalı olan lutein içerir. İyi bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra dut yaprakları midedeki asitliği azaltmaya yardımcı olur.
DUT yapraklarını kaynar suda 4-5 dakika haşlayıp, soğuk su dolu başka bir kaba alın. Ayrı bir yerde kıyma, kıyılmış soğan, sarmısak, domates-biber salçası, nar ekşisi, yarım çay bardağı sıvıyağ, karabiber ve tuzu iyice karıştırın.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir. Dut yaprağı çayının idrar söktürücü etkisi vardır ve vücudunuzdaki ödemi atmanıza yardımcı olur. Dut yapraklarından oluşan çayı içmek aynı zamanda kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olmaktadır.
1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Yemeklerden önce günde 3 kez içilmesi tavsiye edilir.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
DUT YAPRAĞININ ZARARLARI
Dut yüksek düzeyde polen içerir. Bu alerjiye neden olabilir. Dut yaprakları da potasyum açısından yüksektir. Vücutta çok fazla potasyum bulunması böbrek hastalığına neden olur veya böbrek hastalığı olan kişilerde sıkıntı yaratır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut yaprakları kurutulduktan sonra kaynatılarak içilebilir. Bu durumda ateşi düşürücü etkisi olduğu söylenebilir. Vücuttaki ödemin atmasına yardımcı olduğu gibi idrar söktürücü etkisi bulunur. Sindirimin daha kolay gerçekleşmesine destek olur.
Demliğe bir su bardağı su ve 1,5 yemek kaşığı kuru dutu ekleyin. Ateşi açıp 3 dakika kadar karışımı kaynatın. Kaynayan çayı 5 dakika demleyin. Demlenen çayı süzerek servis edebilirsiniz.
İncir yaprağı çayı hazırlanırken, 1 litre kaynayan suyun içerisinde 3 tane taze incir yaprağı ve 1 yemek kaşığı kurutulmuş olarak incir yaprağı eklenir. 10 dakika kaynattıktan sonra süzülerek içilebilir. Bitki çayı olarak oldukça fayda sağlayan incir yaprağı çayını günde 2 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur. Yaprakları içine koyun ve kapağını sıkıca kapatın.
Zeytinyağlı Dut Yaprağı Sarması Tarifi Nasıl Yapılır? Dut yaprakları güzelce yıkandı. Bir kabın içerisine yerleştirilip, üzerine sıcak su dökülerek yumuşaması sağlandı. Taze yaprak olduğu için hemen sarılacak kıvama geliyor zaten.
7. Sindirimi Düzenler
Hem dut meyvesi hem de dut yaprağı sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle de karın bölgesinde oluşan ve aniden gelişen kramplara ve kabızlık sorunun giderilmesinde etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri