Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.”
Plastik kaplarda satılan yoğurtlara temkinli yaklaşılmalı. Yoğurt yapmak için, kaynatıp sütü plastik bir kap içine döküyoruz. Bu süt o sırada 100 santigrat derecededir ve kaynayan su demektir.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Sütümüzü en az 15 dakika kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. El yakmayacak kıvama gelince tuppera boşaltıyoruz. 2 yemek kaşığı yoğurdu bir yemek kaşığı soğuk sütle seyreltip süte ekleyerek mayalıyoruz. Daha sonra kapağını kapatıp fırına koyuyoruz. En az 4 saat hiç açmadan bekliyoruz.
Yoğurt mayalanan kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay tutması hem de bizlerin sağlığı açısından çok daha idealdir. Bunun için büyük cam bir kap seçebileceğiniz gibi cam kavanozları da kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.”
5 numara PP – Polipropilen :
Yoğurt kapları, plastik kapaklar, çocuk bezlerinde kullanılır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yoğurda metal kaşık yerine tahta kaşık ile temas edilmesi gerektiğini anlatan Arıca, “Özellikle yoğurdu metal kaşık yerine tahta kaşıkla kullanmalıyız. Biz metal kaşık kullandığımızda değdiği yerde birkaç saat sonra yoğurdun sulandığını ekşidiğini göreceğiz. Tahta kaçıklarda bu problem ortadan kalkıyor” dedi.
Sütün sıcaklığını serçe parmağınızla kontrol edebilirsiniz. On saniye kadar dayanabiliyorsanız süt yeterli ılıma seviyesine gelmiş demektir. Bir tahta kaşığı yoğurdu süte ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Tencere Seçimi
Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Bunun için mutlaka cam kavanoz kullanmanızı öneririz. Kavanozlar steril hale geldikten sonra sıra geldi sütü kaynatmaya. İyi bir yoğurt yapabilmek için kaliteli, taze ve temizliğine güvendiğiniz bir çiğ süte ihtiyacınız var. Eğer böyle bir süt temin edebilmişseniz, yoğurdunuz nefis olacaktır.
Yoğurt Mayasına Tuz Neden Koyulur? Mayalama işlemi esnasında tuz eklemek, yoğurdun daha hızlı ve istenen şekilde mayalanmasına sebep verir. Dolayısıyla bu işlem yoğurt mayalanırken çok önemlidir. 1 çay kaşığı tuz hazırladığınız yoğurt mayası için yeterli olacaktır.
Yoğurt mayası bakterisi oluşmadan önce yapılan taze yoğurttan bir miktar alıp saklamak gerekir. Satın alınan toz probiyotik maya bu yoğurt ile karıştırılır. Böylelikle yapılacak yeni yoğurdun kıvamı daha iyi olur. Kaynatılan süte bu karışım eklenir ve 5 saat civarında üzeri sarılıp beklenir.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir.
3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker. 1 tutam Tuz.
İdeal mayalanma süresi en az 3.5 saattir. Sizin süreniz eğer normalin üzerindeyse mayalandıktan sonra açılmayan yoğurt muhakkak suya gider, yani sulanır. Mayalanma işleminden sonra muhakkak dolapta bir gece beklemelidir yoğurt.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Tencerede fırında kavanozda yoğurt nasıl yapılır, evde kaldığımız bu dönemlerde çiğ sütten yoğurt mayalama imkanımız kısıtlandı.Yine de marketten hazır yoğurt almak yerine evde günlük sütten yoğurt mayalayabiliriz. Hazır sütten yoğurt yapımı için sütün UHT değil pastörize günlük süt olması gerekir.
Yoğurt mayalanma süresi kış aylarında yaklaşık 8-10 saat olabilir. Yaz aylarında ise, genellikle ortam sıcaklıkları daha yüksek olduğu için yoğurt mayalanması daha hızlı gerçekleşebilir. Yoğurt mayalanma süresi yaz aylarında yaklaşık 6-8 saat olabilir.
Dr. Reyhan İrkin, gıdaları saklamak için kullanılan plastik saklama kaplarının, sağlığa zararlı olduğunu açıkladı. Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr.
Cam, gıda saklama için genel olarak plastiğe göre daha güvenlidir. Plastik kaplardaki kimyasallar, plastikten yemeğinize geçebilir. Bu genellikle sıcak yemek plastiğe konduğunda veya mikrodalga ısıtma sırasında ortaya çıkar. Cam kavanozlar, gıdayla temas eden istenmeyen, zehirli kimyasalları sızdırmaz.
Zararsızdır. 5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri