İncir yaz mevsiminin en gözde meyvelerinden biridir. Bu kadar lezzetli olan bir meyve oldukça hassas ve aslında kısa sürede tüketilmesi gereken bir meyvedir. Farklı saklama koşullarıyla incirin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Bu yöntemler buzdolabında ya da buzlukta saklama olarak karşımıza çıkmaktadır.
İncirleri buzluktan çıkarın. Bu 2-4 saat sonra yapılmalıdır. Fırın tepsisinden çıkarın, plastik bir dondurucu poşetine koyun ve saklamak için tekrar dondurucuya koyun. İncir bir kez dondurulduktan sonra 6-8 ay arası tüketilmeye hazırdır.
Uzun süre boyunca tüketmeyecekseniz, buzdolabı poşetlerine koyarak dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Derin dondurucunuz varsa, dondurucunuzda da kuru incirlerinizi muhafaza edebilirsiniz. Bir yıl sonra derin dondurucudan dahi çıkarsanız, çözündükten sonra yine aynı şekilde, aynı tatla yemeye devam edebilirsiniz.
Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir. Bir yıl civarında bozulma olmadan Ufresh kuru incirinizi tüketebilirsiniz. Ufresh kuru incirlerinizi hava almayacak bir kap veya poşet içerisinde Uğur derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
İlgili 40 soru bulundu
Kuru incir saklanırken serin ve kuru bir yerde tutulması önerilmektedir. Eğer uzun süre tüketilmeyecek ise hava almayan bir kapta ya da buzdolabı poşeti içerisinde buzdolabında 15- 30 gün boyunca kuru incir saklanabilir.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin.
Hava şartları kurtlanmayı tetikler
Ayrıca nem oranlarının yüksek olması oldukça tehlikelidir. Aydın ve İzmir bölgesi nemin düşük olduğu bölgelerdir. Bazı yıllarda nemin mevsim normallerinden fazla olması kuru incir kurtlanma sorunun en büyük tetikleyicisidir.
İncirleri, böcek ve sineklerden muhafaza etmek adına üstünü bir ince bez ile örtün ve güneşte kuruması için bekletin. Doğru biçimde kurutulması için, meyvelerin hem üzerinde hem de altında hava giriyor ve çıkıyor olmalı. Geceleri incirleri içeri getirin, fakat sabah yeniden güneşte bırakın. 2-3 gün süresince kurutun.
Kuru incir güneş görmeyen alanda saklanır
Kuru inciri hava almayan bir kap içinde tutmalısınız. Ağzı kapalı ve hava almayan cam kavanozlar, bu yöntem için oldukça uygundur. Kuru incirin oda sıcaklığının altında bir ortamda saklanmasını öneriyoruz. Bir yıla yakın sorun yaşamadan saklayabilirsiniz.
Taze Olgun İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Tam mevsiminde incirler ile taze incir reçeli yapmak için 1 kilogram inciri toz şekerde 1 gece bekletin. Ardından tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca içine çubuk tarçını ekleyin.
İncirin 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) incir 48 kaloridir. İncirin 100 gramı 12.47 gram karbonhidrat, 0.49 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.89 gram lif içermektedir.
Taze olarak ve tek başına afiyetle yenebilir. İncirin kabuğu yenilebilir. Bu yüzden yemeden önce incirin kabuğunu soymana gerek yoktur. Yalnızca sapını kıvırıp kopar ve inciri kabuğuyla birlikte bütün olarak ye.
Kuru incir suyu yapılışı şu şekildedir; Yarım litre klorsuz su kaynatıldıktan sonra içerisine 8-9 adet kuru incir ilave edilir. 7 dakika boyunca ağzı kapalı biçimde kaynatıldıktan sonra ocak kapatılarak ılımaya bırakılır. Kaynamış olan incirli su ılıdıktan sonra süzülür.
İncirin toz ve fiziksel kirliliklerinden temizlenmesi için ise yıkama işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Yöredeki genel anlayış “inciri tuzlu suyla yıkarsak hem temizlenmiş olur hem de kurtlanmasını engelleyerek bozulmadan uzun süreli muhafazasını sağlamış oluruz”dur.
Kuru incir nasıl yıkanır
Anında tüketebilirsiniz. Ancak kuru inciri yıkayıp, üzerindeki su ile kabın içerisine koyarsanız incirde ekşime yaşanır. Hatta bozulma sürecini hızlandırırsınız.
Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır.
İncirlerin üzerini ince bir tülbentle ya da tülle örtün. İncirleri dizdiğiniz tepsiyi güneş gören bir yere koyun. 2-3 saatte bir kontrol ederek kurutun. Bu şekilde incirlerin yaklaşık 3-5 gün içinde tamamen kuruması sağlanabilir. İki tarafında güzelce kuruması için arada incirleri ters düz etmeyi unutmayın.
İncirleri her zaman için temiz ve kuru olduğundan emin olduğunuz ağzı tam kapanabilen cam kavanozlarda saklamanız önerilir. Bu sayede kuru incirleriniz uzun süre dayanacaktır. ·Bir diğer saklama yöntemi ise %100 pamuklu kumaştan üretilen mutfak keseleridir. Kuru incirleri bu keselerde de saklayabilirsiniz.
Taze İncir Günde Kaç Tane Yenmeli? 1 adet incir (65 gr.) ortalama 1 porsiyon olarak değerlendirilebilir. Günde 2 ya da en fazla 3 tane yenmesi tavsiye edilir.
Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
Lif açısından zengin olan incir yaz mevsiminde taze olarak kış mevsiminde ise kurutulmuş bir şekilde ara öğünlerin en sağlıklı atıştırmalıklarından biridir. Diyetisyenlerinde önerdiği inciri gün içerisinde 2 veya 3 adet tükettiğiniz takdirde uzun saatler boyunca tok kalmanızı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri