Zencefil kökü tomurcuklanmaya başladığı bölgelerden 5 ya da 6 parça halinde kesilir. Ekim için humus bakımından zengin organik minerallerle zenginleştirilmiş toprak tercih edilmelidir. Saksı ya da bahçe yatağının içerisine zencefil yayılan bir bitki olduğu için kökten kesiğimiz parçalar 20 cm aralıklarda ekilir.
Zencefili Suda Bekletin:
Bir kabın içerisine oda sıcaklığında su doldurun. Dilimlediğiniz zencefilleri suyun içerisine koyun ve minimum 3-5 saat kadar suda bekletin. Zencefilin daha hızlı filizlenmesi için 12 saat bekletmek yeterli olacaktır.
Zencefil dikimi için en iyi zaman kış bitimi ya da ilkbahar aylarıdır: Bu dönemleri iyi değerlendirmelisiniz. Çok soğuk şehirlerde yaşıyorsanız, balkon içinde aynı dönemleri değerlendirmeniz tavsiye edilir. Dış mekanda kökleri öldürebilirsiniz.
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor.
Güney Hindistan'da muson yağışlarıyla sulama yapılmadan yetişirken Kuzey/Orta Hindistan'da sulama yapılarak yetiştirilir [19, 4]. Türkiye'de Antalya koşullarında da sulama yapılarak yetiştirilebilmektedir [24].
İlgili 36 soru bulundu
Ekim ayı civarında bitkinin yaprakları ölmektedir. Bütün yapraklar öldüğü zaman ise zencefil hasada hazır olmaktadır.
Zencefil bitkisi Asya'nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür. Ancak günümüzde Güney Amerika ve Afrika'nın yanı sıra tıbbi ve gıda amaçlı olarak Orta Doğu'da da yetiştirilmektedir.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
BAŞTA ÇİN OLMAK ÜZERE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA, VİETNAM, JAPONYA GİBİ TROPİK YA DA YARI TROPİK İKLİMLERDE YETİŞİR.
Toprağın özelliği oldukça sert olmalıdır. Zerdeçal tohumları, zengin ve nemli toprak altyapısı ile 15 cm derinliğe gelecek şekilde yerleştirilip üzeri kapatılmaktadır. Her gün sulanarak takip edilmektedir. Ilık ve nemli hava, toprağın sürekli sulanıp nemli kalması gibi durumlar zerdeçalın kalitesini arttırmaktadır.
Hafif, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları sever.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Asya ülkelerinde çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Orta Doğu ve Avrupa'ya kervan yollarıyla ulaştığında kuru kökler halinde olduğu için, buralarda zencefili kuru olarak kullanma geleneği yaygınlaşmış. Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor.
Taze zencefil kabukluysa, bir kağıt havlu, peçete veya temiz havluya sarın. Zencefili sardıktan sonra buzdolabına yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 21 gün muhafaza edebilirsiniz. Taze zencefilin kabukları soyulmuşsa, mutlaka buzlukta saklamak gerekir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Zencefil tropik ve yarı tropik bir iklimde yetiştir. Bu sebeple ılıman ve yağış alan iklimleri sever. Zencefil deniz seviyesinde 1500 metre yüksekliğe kadar aynı zamanda 3 bin ila 4 bin mm yağış alan nemli ve sıcak iklimlerde ideal olarak yetiştirilebilmektedir.
Rizomlar, bir bitkinin eşeysiz olarak çoğalmasına izin verir. Ebeveyne özdeş yeni bitkiler, boğum içeren bir rizom bölümünden büyütülebilir. Bazı otlar, zambaklar, orkideler, eğrelti otları ve ağaçlar dahil olmak üzere birçok farklı bitki türü rizomları kullanır. Yenilebilir rizomlara zencefil ve zerdeçal dahildir.
Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için fideler hazır olarak alınabiliyor. Dört mevsim dikilebilen yumruların özellikle rüzgarsız alanlara ve buharlaşmanın az olduğu ikindi vakitlerinde dikilmesi öneriliyor.
Zencefilin ekimi yapıldıktan sonra gün içerisinde en fazla 5 saat güneşi görmesini sağlayın. Nemli toprakta yetişebilen zencefiller suyu seven bir bitkidir.
Taze Zencefil Tüketimi
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefilin, yemeklerde tat verici ajan olarak kullanılmasının yanı sıra, tarih boyunca özellikle Çin tıbbında kusma ve mide bulantısı, konstipasyon, dispepsi, eklem ve diş ağrısı, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın tedavisinde bitkisel ilaç olarak kullanıldığı belirtilmiştir.
Mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığı önler. Bağırsak hareketlerini iyileştirip, ishal ve kabızlığı geçirebilir. Balgam söktürücü özelliği ile öksürüğe iyi gelir. Kilo vermeye yardımcıdır.
Zencefil Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Arifoğlu 1000 gr Öğütülmüş Zencefil 150 TL'ye, %7 indirimle Bağdat Baharat 1000 gr Zencefil 220 TL'ye, %15 indirimle Toz Zencefil 500 Gr 49 TL'ye, %4 indirimle Knorr 50 gr Zencefil 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri