Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur. Mevsimsel değişimlerle farklılaşan süt yağı içeriği, aynı peynirin farklı dönemlerde değişik renkler almasına sebep olur.
Örneğin, peynir kabuklarında büyüyen bakteri ve mantarlar arasındaki etkileşimlerin peynir hamurlarında pembe veya kırmızı renklerin oluşmasına neden olabileceği ortaya çıkarılmıştır. Thermus thermophilus'un diğer bakterilere göre pembe peynire ne kadar sık sebep olduğu ise henüz kesin bilinmemektedir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu. Peynirde pembeleşme nedeni bakteriler laboratuvarda tekrar üretildi.
İlgili 27 soru bulundu
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Daha sonra yapay olarak üretilen mikroorganizmayı deneme amaçlı olarak bir peynire ilave eden araştırmacılar, söz konusu pembe rengi tekrar elde etmeyi başardı. Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse bozuk demektir. - Peyniri alırken tadına bakmayı ihmal etmeyin. Minicik bir parçanın tadına bakın çünkü bu küf dediği peyniri yavaş yavaş ele geçirip peynire yayılacaktır. Tadı bozuksa bozulmaya yüz tutmuş demektir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin olgunlaştırma süreleri daha fazla olmaktadır. Çünkü çiğ sütün içindeki patojenik ve mikroorganizmalar sağlık açısından çok daha risklidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten yapılan bu peynirler ne kadar uzun süre dinlenmeye bırakılırsa o kadar faydalıdır.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. (Antep, Urfa ve Hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Ezine peynirinin kendine özgü kremamsı, pişmiş, tuzlu ve ekşi gibi niteliklere sahip aroma ve lezzeti bu doğal kaynaklar bakımından zengin bölgede yetişen koyun, keçi ve ineklerin sütlerinde kalite ve özgünlükten gelmektedir. Ezine peyniri, üretim yöntemi olarak fabrikasyon üretime oldukça elverişlidir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri