Yapılan kötü bir durumda karşılık verilmesi gerektiğini yani misilleme adaletinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünür. Örneğin, biri oyuncağını kırdıysa ceza olarak onun da oyuncağının kırılması gerekir. Daha sonraki aşamada ise yerine koyma yani ''tazmin etme adaleti'' oluşmaya başlar.
Başlangıçta çocuk, bir kötülük yapıldıysa kötülüğün cezasını çekmesi gerektiğine inanır.(kefaret adaleti)Bir de sana yapılan kötü bir durumda sen de karşılık vermelisin (misilleme adaleti) diye düşünür.
İyi çocuk olarak başkaları tarafından onaylanmak isterler. Başkalarına iyi davranma, yardım etmek onları mutlu eder. Benmerkezciliğin azalması ve somut işlemler dönemine girilmesiyle çocuk, olayları başkaları açısından görebilme özelliğini kazanır. Çevresinde bulunanların hissettiklerini de dikkate alır.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
BİLİŞSEL GELİŞİM. Biliş, ileri zihinsel süreçleri içerir. Zihinsel süreçler; dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, okuma ve yazma, problem çözme, anımsama, düşünme, akıl, yaratıcılık vb. birçok özelliği içermektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Duyu- Motor dönemi (0-2 yaş)
Bebek bu aşamada dış dünyayı keşfetmede duyularını ve motor becerilerini kullandığından bu döneme “duyu- motor” denilir. Başlangıçta çocuk kedisini çevresinden ayıramaz ve ne kendisinin ne de çevresinin başlı başına varlıklar olduğunu kavrayamaz, kendisine dönüktür.
18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Duygusal zeka kişinin bebekliğinde gelişmeye başlar. Yaşın getirdikleriyle birlikte çocuk daha çok duygu hissetmeye ve bu duyguları ifade etmeye başlar.
Özerk Ahlak Evresi: 12 yaş ve üstünde görülen ahlaki gelişim evresidir. anlaşılarak değiştirilebileceğini, kuralların çiğnenmesi durumunda sonuçlara göre değil niyete ve koşullara göre karar verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Saf Çıkarcı: İtaat etmek yerine çıkarlarına bakar. Amaç bireyin fayda etmesi.Sevilmek için de yapar. Ör:Rüşvet verirsen işini görürüm.
Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor. Kemik yaşı, takvim yaşı adı verilen ve insanın doğum tarihine göre hesaplanan yaştan farklı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle aynı boyda olan iki erkek çocuğun kemik yaşları farklı olabiliyor.
Başlangıçta çocuk, bir kötülük yapıldıysa kötülüğün cezasını çekmesi gerektiğine inanır. Bu ''kefaret adaleti'' olarak tanımlanır. Yapılan kötü bir durumda karşılık verilmesi gerektiğini yani misilleme adaletinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünür.
Ağırlık korunumu (nesnenin şekli değişse bile ağırlığı aynıdır) /9-10 yaş. Uzunluk korunumu (çubukların şekli değişse bile uzunluğu değişmez) /7-8 yaş.
Kelime anlamı; eşit olmak, eşit kılmak, denklik, denge, doğru davranmak, hakka göre hüküm vermek olan adalet, bir şeyi yerli yerince yapmak veya herkese ve her şeye hak ettiği şekilde davranmak demektir. Adaletin zıddı, haksızlık yapmak ve doğru yoldan sapmak gibi anlamlara gelen zulüm kavramıdır.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Duygusal zeka; EQ olarak kodlanır ve IQ gibi doğuştan var olmaz, genetik yüklerden çok az etkilenir. Bu bağlamda duygusal zekanın sonradan gelişebileceğini söyleyebiliriz. Gelişebileceği en verimli dönem ise çocukluk dönemidir.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Çocuğun erken dönemde ya da beklendiğinden daha erken konuşması belleğinin güçlü olduğunu gösterir. Dolayısıyla konuşma zekâyla ilintilidir. Çocukların birden fazla dil öğrenmelerinin etkileri tartışmalıdır.
Ertelenmiş taklit, bir kişinin davranışını taklit etmek ile sınırlı iken 6 hafta kadar erken bir dönemde başlayabilmektedir. Nesnelerle yapılan hareketleri taklit ise 6-9 aylık bebeklerin gelişen motor kapasiteleri ile ortaya çıkmaktadır. 12-18 aylık bebekler ise ertelenmiş taklidi daha yetkin bir şekilde kullanır.
Sihirli Düşünce: Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.
Sihirli Nedensellik: Davranışlar arasında neden sonuç ilişkisi kuramadığı için, burada sebebi sihirsel olarak oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri