Epidemiyoloji, populasyonlarda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara yönelik hedefleri ve yöntemleri belirleyen bir bilim dalıdır.
Amaçlar. Epidemiyolojik araştırmaların temel amaçları; sağlıkla ilgili olayları tanımlamak ve görülme sıklığını ölçmek, hastalık ya da kazaların nedenlerini inceleyen çözümleyici çalışmalar yapmak, uygulanan sağlık hizmetinin veya programlarının etkinliğini ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmaktır.
Epidemiyoloji, popülasyonda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
Epidemiyolojik düşünce ve incelemelerde temel strateji iki veya daha fazla sayıda gruba ait verilerin karşılaştırılmasıdır. Gruplar arası ve grup içi farklılıkların nedenlerini açıklamak amacı ile gruplar sürekli birbirleri ile çeşitli değişkenler yönünden karşılaştırılırlar.
Epidemiyoloji sayesinde salgın hastalıklarla ilgili küresel stratejiler belirlenir, halk sağlığını ilgilendiren politikalar düzenlenir ve salgın önlemlerinin alınması sağlanır. Bu bölümü bitirenler Epidemiyoloji Doktoru unvanı alır ve Epidemiyolog olarak anılır.
İlgili 26 soru bulundu
Epidemiyoloji, belirli topluluklar içerisindeki sağlıkla ilgili olayların veya durumların dağılımının ve belirleyicilerinin araştırılması ve bu araştırma sonuçlarının sağlık sorunlarını kontrol amacıyla kullanılmasıdır.
Epidemiyoloji nedir? Epidemiyoloji, hastalıkların, sağlıkla ilgili olayların nedenleri, dağılımları ile bunların tanısı, tedavisi ve önlenmesi için uygun yöntemleri belirlemeye yarayan araştırma tekniklerini uygulayan, geliştiren ve öğreten bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Çok çeşitli tipleri vardır: Randomize kontrollü, yarı randomize kontrollü, randomize olmayan kontrollü klinik veya saha deneyleri gibi. Bu tip araştırmalarda araştırmacının gruba bir müdahalesi söz konusudur.
Bir toplumda belirli bir süre içinde saptanan yeni vaka sayısıdır. ölçüttür. Belirli bir zamanda bir hastalığın toplumda ne sıklıkta görüldüğünü belirtir.
hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
gereken faktörler kendi içinde etken (ajan), kişi (host) ve çevre olarak üç grupta toplanabilir. Hastalıklar “epidemiyolojik üçlü” olarak adlandırılan bu üç grup faktörün aralarındaki ilişkiler ve etkileşimler sonucunda oluşmaktadır. Çevrenin etken ile kişinin ilişkilerinde belirleyici bir rolü vardır.
Epidemiyolojinin Tanımı, Amacı ve Bölümleri. Epidemiyoloji, popülasyonda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
❑John Snow ise 1854 yılında epidemiyoloji alanında pek çok çalışma yapmış, epidemiyoloji alanında kendisi “Epidemiyolojinin babası” olarak bilinmektedir.
Epidemiyoloji doktoru olmak için 6 yıl eğitim alınmalıdır. 6 yıllık Tıp eğitimini tamamlayan kişiler, eğitimlerinin bitiminde epidemiyoloji doktoru olarak görev alabilir. Fakat kolay iş bulmak için ek eğitimlere ihtiyaç duyulur.
orijinal tanımına göre, epidemiyoloji, salgın hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Ancak günümüzde epidemiyolojinin kapsamına, hastalık ve bozuklukların sıklık (İNSİDANS), yaygınlık (PREVALENS) ve dağılımları, hastalık ve bozuklukların kontrolü ve sağlığa ilişkin diğer etkenler de girmektedir.
Epidemiyolojinin geçmişi 2000 yıl öncesine Hipokrat'a kadar dayanır. İlk defa Hipokrat çevresel faktörlerin hastalıklara neden olabileceğini belirtmiştir. 19.yy'da bazı topluluklarda hastalıkların dağılımı ölçülmeye başlanmıştır. Bu dönemde John Snow'un epidemiyolojik çalışması çok önemli bir gelişmedir.
Epidemiyoloji dersi; epidemiyolojiye ilişkin temel kavramları, toplum sağlığını etkileyen tüm etmenleri, etken-çevre-insan özellikleri açısından değerlendirmeyi ve epidemiyolojik araştırmalara ilişkin bilgiyi kapsar.
Vaka-kohort çalışmaları
Vaka-kohort çalışması, kaynak toplumun bir kohort olduğu ve bu kohortta yer alan tüm kişilerin çalışılan hastalığı geliştirip geliştirmediğine bakılmaksızın kontrol grubuna alınma şansının eşit olduğu çalışam dizaynıdır.
Epidemiyolojik araştırma yöntemleri, niteliksel (kalitatif) ve niceliksel (kantitatif) araştırma yöntemleri olmak üzere temelde ikiye ayrılır.
Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında gerçek bir ilişki olmadığı halde yapılan analizlerde tesadüfen ortaya çıkan ilişki türüdür. Araştırmanın tekrarlanması ve örnek büyüklüğünün arttırılması ile ortadan kaldırılabilir.
Hastalıkların dağılımının, nedenlerinin saptanması ile bunların teşhis, tedavi ve önlenmesi için uygun yöntemlerin belirlenmesine yarayan araştırma tekniklerini inceleyen bilim dalıdır. Toplumda sık görülen hastalıkların nedenlerini ve dağılımlarını inceler.
Kesin artma: Herhangi bir hastalığın görülme sıklığında artma olup olmadığı konusunda genellikle klinik izlenimler yardımcıdır. Ancak bu izlenimlerin doğru olup olmadığının toplumdan elde edilecek sağlık istatistikleri ile belirlenmesi gerekir.
Epidemiyolojik ve demografik dönüşüm teorisi nüfus dinamiklerinde ölümlerin temel faktör olduğu görüşü üzerinden başlar ve karekterini, morbitide ve mortalitede salgın hastalıkların yerini dejeneratif ve insan yapımı hastalıkların alması oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri