Bu konuda dikkatli olunduğu sürece lastik temizliğinde basınçlı su kullanılmasının pek bir zararı olmayacaktır.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Basınçlı suyu dibine kadar boyaya yaklaştırmadıkça bişey olmaz.
Yaygın olarak hidro-şişirme olarak adlandırılan bu uygulama, lastiklerin kaymasını önleme amaçlıdır, ancak tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Suyla doldurulmuş lastikler kavramalarını kaybedebilir ve araca ciddi zarar verebilir.
Otomobil lastikleri, ormandaki bitkilerin yanı sıra hayvanların yaşamlarını da olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda su birikintilerine oldukça zarar veriyor. Lastiklerin içerisinde bulunduğu su birikintisine de siyah bir görüntü oluşturması dikkatlerden kaçmıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Aracı Su Basarsa Ne Olur? Sel felaketinde sürüklenen araçları su basma ihtimali yüksektir. Su basması durumunda aracın elektrik tesisatı ve motor aksamı ciddi bir hasarla karşı karşıyadır. Elektrik tesisatının zarar görmemesi için öncelikle kontağı kapatmak gerekir.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Lastik hasarının nedenleri ve türleri. Lastikler çeşitli nedenlerle hasar görebilirler. Bu hasarlar bazen sürücünün bir sorun olduğunu hemen fark etmediği anlarda da gerçekleşebilir. En sık karşılaşılan hasar türleri şunlardır: delikler, kesikler, darbeler, çatlaklar, şişmeler ve düzensiz aşınma.
Kış Lastiği Kullanımı
Mevsim boyunca kış lastikleri aracın 4 lastiği için de kullanılmalıdır. Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor.
Aracın ön tekerleri patladığında, hangi teker patlamış ise araç o yöne doğru çekme yapar. Böyle bir durumda direksiyona iyice sarılmalı ve yol kontrolünü kaybetmemeye çalışmalı. Direksiyonu aracın döndüğü yönün aksi yönüne doğru çevirmeli.
Bu işin markayla ilişkisi yok tazyikli su 100 barın üstündeyse ve boya yüzeyine çok yakın tutulursa boyayı soyar.
150 bar basınç gücüne sahip olan makine saatte ortalama 500 litre su harcar. 3. Araba yıkamak için basınçlı oto yıkama makinesi kaç bar olmalıdır? Normal yüzeylerin temizliği için ortalama 200 barlı makineler uygundur.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır. Bu işlem, motor bölmesine hortum püskürtülerek, kir ve kiri fırçalayarak başlamalıdır.
Buna göre, A ıslak zemin en güvenli ve en iyi kısa mesafe durma performansına sahip lastiklerde bulunur. Lastik etiketinde G derecesiyle işaretlenmiş bir lastik ise üzerindeki diğer derecelere kıyasla ıslak zeminlerde daha uzun bir frenleme mesafesi verir.
Yağmurda: dört mevsim lastiklerine karşı yaz lastikleri
Bunun nedeni, bir lastiğin dişi ne kadar derinse, suyu verimli bir şekilde tahliye etme yeteneğinin o kadar iyi olmasıdır. Bir yaz lastiğinin dişi genellikle bir dört mevsim lastiğinden daha sığ olduğundan, yağmurda etkinliği azalabilir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Bu durumdaki bir araç lastiği zamanla çıkıntısız, düz ve özelliğini kaybetmiş bir hal alır. Bu çıkıntılar aracın yol tutuşu için oldukça önemlidir. Araç lastiği üreticisi markaların büyük bir bölümü, araç lastiği ömrünün 100.000 km ya da 5 yıl olduğunu ifade eder.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Lastikleriniz aşırı şişirilirse, lastik yolla daha az temas eder ve bu da güvenliğinizi, kilometre performansınızı etkiler. Lastiklerinizin her yeri eşit oranda aşınmayacak ve bu da onları sürüş için tehlikeli hale getirecektir.
Lastik basıncı yuvarlanma direnci nedeniyle yakıt tüketimine etki eder. Araç hareket halindeyken oluşan lastik esnemesi kaynaklı sürtünmeye yuvarlanma direnci denir. Yuvarlanma direnci yüksek olursa yakıt tüketimi de artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri