TCP bağlantı tabanlı (connection-oriented) bir protokoldür. TCP bağlantı tabanlı bir protokol olduğu için iki bilgisayar, üçlü el sıkışma (3-way handshaking) yaptıktan sonra veri alışverişi yapmaya başlar. TCP, taşıma katmanında alt katmandan gelen verilere bir başlık bilgisi ekler.
TCP protokolünün çalışma mantığı üç başlıkta incelenebilir. Birinci aşamada hedefe bir bağlantı isteği gönderilir. İkinci aşamada bağlantının gerçekleştiği onaylanır ve veri transferi başlar. Üçüncü aşamada ise veri transferinin tamamlandığı taraflara iletilerek bağlantı sonlandırılır.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
TCP, kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için kullanılan protokoldür. Gönderilen veriler için özel bir TCP kabul paketi (TCP ACK) gönderilir ve gelmiş olan paketlerin doğruluğu kontrol edilir. Gönderen taraf, kabul gelmediği sürece pakedi tekrar gönderir, böylece gönderim sağlanmış olur.
İlgili 39 soru bulundu
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
SSH varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışır. (Gerektiğinde değiştirilmesi mümkündür.)
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve sözkonusu kuralları uyulması nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise zorunluluktur.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
SpeedUpBox TCP Accelerator Network Appliance, İnternet trafiğini upload yönünde kullanan bir bilgisayarın işletim sistemi seviyesinden bağımsız olarak çalışan TCP trafiğininin hızlanmasını sağlayan bir LAN cihazıdır.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
TCP veya UDP gibi protokoller bu katmandadır. TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) ve güvenilir (reliable) iletişim sağlayan bir protokoldür.
Net.TCP Bağlantı Noktası Paylaşım Hizmeti, üzerinden bağlanan çalışan işlemleri adına net.tcp:// bağlantılarını kabul eden kullanıcı modu bir Windows hizmetidir. Yuva bağlantısı geldiğinde, bağlantı noktası paylaşım hizmeti gelen ileti akışını inceler ve hedef adresini alır.
TCP/IP bir protokol kümesi olarak bilinir. TCP/IP katmanında kullanıcının kullandığı programlar ve işletim sisteminin arka planda yürüttüğü programlar uygulama programı katmanlarıdır. Uygulama programının altında bulunan katmanlar iletişim işini yapan katmanlardan oluşur.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
ExpressVPN uygulamanızın, OpenVPN kullanırken UDP'yi seçme ihtimali daha yüksektir. Varsayılan olarak, UDP üzerinden daha yüksek hızda bir deneyim yaşarsınız. Ancak sağlıklı olmayan ağlarda TCP'ye geçiş yapmak daha iyi bir deneyim sunar.
TCP ACK Scan (-sA)
Bu tarama türü güvenlik duvarı kural kümelerini eşleyerek durum bilgisi verip vermediğini veya hangi portunu filtereli olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Port taramalarında portun açık veya kapalı olduğunu tespit etmemesi bir dezavantajıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri