Birçok zararı bulunan sigara, kas gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sigara içerisinde bulunan kimyasallar nedeni ile damarları daraltarak, kaslara giden kanı azaltmanın yanı sıra kas gelişimi için ihtiyaç duyulan enerjiyi yok edebiliyor.
Sigara içerisinde yer alan nikotin ruh haline etki eder. Alışkanlık haline gelen sigarayı bırakmak zorlaşır. İçerisindeki nikotin beyne etki ederek kısa süreliğine enerji verir. Fakat yorgunluk hissi de yaratarak düşüncelerinizi bozarak olumsuz durumlarda sebebiyet verir.
Tütünün etken maddesi nikotin merkezi santral sistemini etkileyerek bağımlılık yapar. Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir.
Dolayısıyla sigarayı bırakmak tat ve koku alma duyularının iyileşmesine yardımcı olabilir. Daha enerjik hissetme: Sigarayı bıraktıktan sonra nefes alma kapasitesinde bir artış olabilir. Dolayısıyla kandaki oksijen miktarı arttığı için kişinin daha enerjik ve dinç hissetmesine yardımcı olabilir.
Kaslara giden oksijen ve besinlerin azalmasına neden olan sigara kullanımı, kaslardaki protein sentezini etkileyecektir. Bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinen sigara, kasların spor sonrasında yeniden toparlanma sürecini de yavaşlatmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Sigara içmek; kaslarınıza daha az oksijen taşınmasına ve taşınan oksijenin kaslara daha az geçmesine neden olur. Enerji sisteminin en önemli elemanı olan oksijenin eksikliği ise belirgin düzeyde performans azalmasına neden olacaktır.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmıştır. Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır. Akciğerleriniz düzelmektedir. (Birkaç hafta öksürük sürebilir, çünkü akciğerleriniz temizlenmektedir.)
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Sigara İçen Yetişkinlerde Sigara ve Stres İlişkisi
Bu sonuçlar, sigaranın duygu kontrolüne yardım etmek gibi bir işlevi olabileceğini göstermektedir. Warburton (1992, p. 57) araştırmasında, sigaranın kaygı ve öfke duygularını yatıştıran bir işlevi olduğunu göstermiştir.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
ETKİ 1; Gözlerin aydınlanması. Cildimizin en hassas yeri olan gözaltları sigaranın olumsuz etkisinden en çabuk kurtulacak yerlerden biridir. Sigaradan kurtulmanızda sonra göz çevrenizdeki cildin düzlemesi gözlerinizin daha parlak daha canlı görünmesini sağlayacaktır. ETKİ 2; Kırışıklıkların oluşum hızının azalması.
Öyle ki zaman zaman yedek kulübünesinde bile sigara içiyor. Ronaldo ise tam tersi adeta sigara düşmanı. 34 yaşındaki deneyimli futbolcu daha önce yaptığı açıklamada, "Sigara içen insanlardan nefret ediyorum. Mümkünse yanlarında durmuyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Barcelonalı süprestar Lionel Messi ve babası Jorge Messi Bahamalar'da konakladıkları otelin kumarhanesinde görüntülendiler. Yıldız futbolcunun defalarca sigara içmesi de gözlerden kaçmadı.
Sporx on X: "Fatih Terim: "Ben sigara içerken, çok şükür 7 sene önce bıraktım, ne zaman elime alsam bütün pozlarım sigarayla"" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri