Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim, yararlık, yaraşık.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Sözlük anlamı “bir kimsenin kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu” olarak karşımıza çıkar. Liyakat sahibi olmak, liyakat göstermek gibi söylemleri sık sık duyarız. Örneğin siyasette, memurlukta, askerlikte haber bültenlerinde liyakate uygun bulunmadı denir.
Liyakat kelimesi, bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu (tdk.gov.tr, 19/06/2017), bir kimsenin, bir işi başarabilmesini sağlayan nitelikleri, layık olma ve yeterlilik (Çağbayır, 2016:3688) anlamlarını taşır.
- Yeterlilik. - Layık olma, uygunluk, yaraşır olma, değim.
İlgili 16 soru bulundu
Âhirette peygamberlerin ve kendilerine izin verilen kimselerin müminlerin bağışlanması için Allah katında niyazda bulunmaları anlamında bir terim. Yetkiyi, görevi veya nüfuzu kötüye kullanarak sağlanan gayri meşrû menfaat.
Arapça lyḳ kökünden gelen liyāḳa(t) لياقة “yakışma, layık olma” sözcüğünden alıntıdır.
Akademisyen - Akademik. Liyakat terimi, genel anlamda herhangi bir oluşumda o oluşuma uygun yetkin ve uzman kişinin seçilmesi anlamına gelmektedir. Buradaki “ uygunluk”, işin gereğini yerine getirebilmek için gerekli bilgi ve deneyim olarak kastedilmektedir.
Liyakat sistemi; kamu hizmetlerinde ve kamu kuruluşlarında göreve alınacak kişilerin işe alınmasında yeterliliklerini dikkate alan, yani göreve alınmaya layık olanların alınmasını temel şart olarak arayan bir sistemi ifade etmektedir (Ateş, 1995, s. 56).
i. Liyâkatsiz olma durumu, iş başaracak yetenekten mahrum olma.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Riyakar kelimesi Arapça kökenlidir. Bu kelime, sıfat, ikiyüzlü, aldatma ve riya vb. kaçınılması gereken ve herkesin kaçınması gereken, topluma aykırı, insanlığa aykırı ve dine aykırı davranış vardır.
Beka sözcüğü, bir devletin; anayasal düzeninin iç- dış tehditlere karşın korunması, ahdi hukukunu ve toprak bütünlüğünün bozulmaması sureti ile devamlılığının sürdürülmesi manasındadır.
Meritokrasi, yönetim gücünün, yetenek ve kişilerin bireysel üstünlüğüne yani liyakata dayandığı yönetim biçimidir. Bu yönetim şeklinde idare gücü, üstün özellikleri olduğu düşünülen kişiler arasında paylaştırılmaktadır, kayırma yoktur.
Liyakat: C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.
İkircikli kelimesi genelde duraksayan, karar vermekte zorlanan kişiler için kullanılmaktadır ve bu anlamda kullanımı da doğrudur. TDK sözlükte kararsız, şüpheli, tereddüt eden anlamına gelen İkircik kelimesi İkircikli olarak bu durumu yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Kararsız olan kişiler için İkircikli denir.
Abat kelimesini anlamı; şen, rahat, gelişmek, güzelleşmek, iyi duruma gelmiş olmak, bayındır ve refah olarak tanımlanır. Abat Nedir TDK: Bayındır, rahat, şen ve mamur olarak ifade edilir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Banu ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Yüksek, iri, ulu, yüce. Kadın hatun, hanım. Kraliçe, prenses.
Baha kelimesi için Türk Dil Kurumu üzerinden verilere bakıldığında aynı şekilde anlamlar öne çıkıyor. Bu doğrultuda güzellik, parıltıya da göz alıcı şeklinde ifade edilebilir. Halk arasında gündelik yaşamda çok kullanılmayan bir kelime olması ile beraber, isim olarak erkek çocuklarında değerlendirilir.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Mübadele etmek değişmek ve değiş tokuş etmek anlamına gelmektedir. Yani bir konu, bir madde ya da bir unsur ile alakalı olarak elde bulunan ile karşıdakinin elinde bulunanları değişmek anlamına gelmektedir.
Elindekilerin kıymetini bilmeyen, hiçbir şekilde ihtiyacı olmamasına rağmen her zaman daha fazlasını isteyen kişiler ise tamahkar olarak nitelendirilir.
Allah'ın müminleri hidâyete erdirmesi, iman ve itaatlerine karşılık olarak onları mükâfatlandırıp cennete koyması veya müminleri “mühtedî” diye adlandırması şeklinde de te'vil edilebilir.
Arapça hdy kökünden gelen hidāya(t) هداية “doğru yolu izleme, doğru yol, İslam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça hadā هَدَا “yol gösterdi, kılavuz oldu” fiilinin fiˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Köken. Osmanlı Türkçesi هدايت, o da Arapça هِدَايَة (hidāye).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri