Tebbet Suresi Türkçe Meali (Diyanet) Ebû Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu. Ona ne malı fayda verdi, ne de kazandığı. O, bir alevli ateşe girecektir, Boynunda bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu halde sırtında odun taşıyarak karısı da (o ateşe girecektir).
Kahrolsun, kurusun anlamlarına gelen surenin birçok fazileti belirtiliyor. 7 kez okunması halinde her türlü hastalıktan kurtulmaya yardımcıdır. Nazar değen kişiler için okunabilir. Zalim düşmana karış 1000 kez okunduğunda düşmanın helak olacağı belirtiliyor.
Namazlarımızda Tebbet süresini öğle namazının sünnetlerinde, ikindi namazının sünnetinin 3. rekatında, Vitir namazının 3. rekatında okuyabiliriz. Tebbet suresi uykusunda korkarak uyanan kişiler yatmadan üç kere okuduklarında o gece rahat bir uyku çekerek korkularından uzak bir gece geçirirler.
Fazileti bir hayli yüksek olan Tebbet Suresi, hastalık, bela ve nazar durumunda okunabilir. Tekvir suresinden sonra inen Tebbet Suresi'nde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'e karşı düşmanca davranışlarda bulunan Ebu Leheb ile eşi eleştirilmektedir.
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
İlgili 44 soru bulundu
Kendisinin ve karısının Muhammed'i aşırı rahatsız eden ve ona zorluk çıkaran bu tutumları nedeniyle, bu sıralarda Kur'an'ın 111. suresi olan Tebbet Suresi'nin inişiyle Ebu Leheb ve karısının cehennemlik olduklarını belirten ayetlerin geldiğine inanılır.
Ebû Leheb Hz. Peygamber'i her yerde takip ederek sözlerini yalanlamaya, onun bir sihirbaz ve yalancı olduğunu, kavmini birbirine düşürdüğünü, sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini söylemeye devam etti. Kendisinin ve karısının Resûl-i Ekrem'i rahatsız eden bu hareketleri üzerine Tebbet sûresi nâzil oldu (bk.
Peygamber Safâ tepesine çıkmış, orada bulunan Kureyş kabilesi mensuplarını yanına çağırarak onlara İslâm'ı tebliğ etmiş; ancak Resûlullah'ın amcası Ebû Leheb bu olaya kızarak, “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” demesi üzerine bu sûre inmiştir (bk.
Öz. Mekke'nin ileri gelenleri arasında yer alan Ebû Leheb (ö. 2/624), Hz. Peygamber'in İslâm dönemine yetişen dört amcasından biridir.
Tevbe suresinin ilk ayeti okunurken besmele çekilmez; ancak diğer ayetleri okurken besmele çekilir.
Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır. Besmelede Allah'ın şefkat ve affedici sıfatını vurgulayan iki isim olmasından dolayı paganlara affın ve şefkatin söz konusu olmamasıdır.
Tebbet Suresi (Arapça: سورة المسد), Kur'an'ın 111. suresidir. Sure, 5 ayetten oluşur. Sure, ismini, ilk ayetinde geçen ve "kurusun" anlamına gelen "tebbet" kelimesinden alır.
Kartal'dan Yusuf İyigün: "Teravih namazı kıldıran hoca Tebbet Sûresini atlıyor, okumuyor.
TEBBET SURESİ FAZİLETİ VE YARARLARI
Nazar değen kişiler için okunabilir. Düşmana karşı 1000 kez okunması durumunda düşmanın helak olacağı belirtilmektedir.
- Allah'ın, Tebbet suresinde kullandığı ifade, Ebu Leheb'in Onun elçisine yaptığı bedduanın aynıyla bir karşılığıdır ve ona iadesidir. - Tebbet suresinde bir lanetleme yoktur.
Kur'ân'ın 111. sûresinin ilk ayeti, Kureyş'in Haşimoğullarının önde ge- lenlerinden ve Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb ile ilgilidir. Birinci ayet, onun ellerine lânete yer verir: Tebbet yedâ Ebî Leheb…“Ebû Leheb'in elleri kurusun” (Tebbet kelimesi genellikle “beddua” olarak açıklanır).
Ebû Refi', "Vallahi, o gördüğün süvâriler, melekler idi." deyince Ebû Leheb hiddetlenip yüzüne şiddetli bir tokat indirdi. Sonra da üzerine çöküp dövmeye başladı. Ümmü Fadl, gayrete geldi, "Biçâre köleyi, efendisi burada yok diye dövüyorsun." diyerek bir çadır direği ile Ebû Leheb'in başını yardı.
Ümmü Cemil Avra bint Harb b. Ümeyye (Arapça: أمّ جميل), Muhammed'e muhalefetiyle tanınan ve Tebbet Suresi'nde hicvedilen kadın, Ebu Leheb'in karısı, Ebu Süfyan'ın kız kardeşi. Babası Harb bin Ümeyye annesi Fahite bint Amir es-Sekafî'dir.
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
Sure, Ebu Leheb'in peygamberimize ve İslam'a karşı düşmanca davranışlar sergilemesi üzerine nazil olmuştur. Surenin ayetlerinde Ebu Leheb ve karısının cehenneme atılacağı bildirilir. 1- Tebbet Suresi ve Arapçası: Bismillahirrahmânirrahîm.
Kur'ân-ı Kerîm'in sekizinci sûresi. Kur'ân-ı Kerîm'in onuncu sûresi. Hz. Peygamber'in Bizanslılar'a karşı düzenlediği gazve (Receb 9 / Ekim 630).
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
O dönem Ebu Leheb'ler, Ebu Cehil'ler işbaşındaydı, şimdi de aynı misyonu onların torunları sürdürüyor… O meşhur jargonla: “Bir bitmediniz gitti be!”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri