Beyaz sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde iyice karıştırılır. Bu karışımı direkt olarak sarı lekeler üzerine uyguladığınızda ve ardından silme işlemi yaptığınızda sorun çıkar. Leke tamamen yok olana kadar direk uygulama ve silme yapılması gerekmektedir.
Çoğunlukla ıslak temizleme yöntemiyle sararma meydana gelir, birçok yün halı kurutulduğunda saçak gibi bir madde – tanen (bitki kökenli doğal liflerden yapılan ürünlerin güçlü bir şekilde ıslatılmasının bir sonucu olarak) açığa çıkarır, ikincisi, birçok halıda iplikler bulunur.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Bundan dolayı halının sararmaması için iyi bir şekilde durulanmalı ve deterjan kalıntısı kalmamalıdır. Aynı zamanda suyun iyi bir şekilde sıkılmaması da sararmaya sebep olduğundan halılar iyi bir şekilde sıkılmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır. Halıda biriken su sararmalara sebep olur.
Bir su bardağına yaklaşık bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Giysiyi suyun altına daldırın ve 15-20 dakika bekletin. Sarı lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın (kullandığınız hidrojen peroksit miktarını artırmanız gerekebilir.), ardından her zamanki gibi çamaşırlarınızı yıkayın.
İlgili 17 soru bulundu
Halı şampuanı ile sararan halıyı temizleyebilirsiniz. Halıda sarı leke olan bölgelere halı şampuanını dökün ve ortalama olarak 15-30 dk arasında bekleyin. Sonrasında temiz ve nemli bir bez ile alanı ovalayarak temizleyin. Sarı lekeler tamamen kaybolduktan sonra temiz su ile ıslatılmış bez kullanarak alanı durulayın.
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Halının derinleme temizliği ise yıkanmasıdır. Yıkama işlemi iki şekilde olmaktadır. Elde yıkama ve uzman firmalar tarafından yıkamadır. Elde yıkama işlemi uygulanacağı zaman arap sabunu, beyaz kalıp sabun, sıvı deterjan, toz deterjan ile halı şampuanının kullanımıdır.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur. *Bireysel yıkama yaptığınızda kullandığınız bulaşık.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Halılar normal lekelerden, kimyasal veya fenolik etkileşimlerden etkilenerek sararabilir. Temizledikten sonra halınızda sarı çizgiler görürseniz endişelenmenize gerek yoktur. Lekeyi diğer yöntemlerin yanı sıra asitle durulama, ekstraksiyon temizleme, izopropil alkol, sirke ve sitrik asit kullanarak temizleyebilirsiniz.
Sarı leke oluşan yeri nemlendirip üzerine biraz mısır nişastası dökün. Ardında lekenin üstüne beyaz ve temiz bir kumaş serin. Daha sonra uygun sıcaklıktaki ütüyü lekenin üzerinden gezdirin. Bu şekilde kolayca sarı lekenin üstesinden gelebilirsiniz.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
RENK DÜZENLEYİCİ KULLANABİLİRSİNİZ
Halının yüzölçümüne göre hesaplayacağınız suyun içerisine kimyasal renk düzenleyici karıştırarak halıyı eski görünümüne kavuşturmak oldukça basit. Örneğin; 5 metrekare halınız varsa yaklaşık olarak 12 litre su içerisine 1 bardak renk düzeltici ekleyebilirsiniz.
Yarım kap suya ¼ kap yumuşatıcı, ¼ kap sirke, bir tatlı kaşığı toz deterjan, bir tatlı kaşığı karbonat ilave edin ve homojen bir karışım elde edene kadar çalkalayın. Hazırladığınız karışımı halının lekeli yerlerine püskürtün ve birkaç saat kadar bekleyin.
Kuru temizleme deterjanı olarak da bilinen perkloretilen, Beyaz ispirtodur.
Bulaşık tabletleri, bulaşık makinelerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Halıların temizlenmesi için ise özel olarak tasarlanmış temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Bu nedenle bulaşık tableti ile halı yıkamak doğru bir yaklaşım değildir.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Makinede Yıkanabilir Halılarda Deterjan Seçimi
Eğer pamuktan oluşmuyorsa yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Eğer daha narin bir yumuşatıcı isterseniz de tercihiniz bebek şampuanı, bebek deterjanı olabilir.
Bu sorunları yaşamamak için, Halı yıkarken havanın çok sıcak olması gerekir, ne kadar hızlı kurursa, sararma olmaz sabah erkenden yıkayıp, iyice süzdürmek püf noktası, eğer halı yıkama makinesi varsa yıkadıktan sonra suyunu iyice çektirip kurutabilirseniz sararma sorunu olmaz.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır. *Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri