Yani tüm tedbirleri aldıktan sonra iyi hasat için işi Allah'a bırakır, tevekkül eder. Hiçbir şey yapmadan ürün beklemek tevekkül değildir.
Tevekkül'ün dini terim olarak anlamı; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü tedbiri alarak, elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp ona güvenmek, sığınmak sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir. Tevekkül, kalbin yapacağı bir iştir ve imandan meydana gelir.
Bu durumda tedbir almak ve sebebe sarılmak sünnetullahın gereğidir. Bundan dolayı yolcuların yanlarına azık almaları gelenek olmuştur. Yolcunun yolda yiyecek bulması da yanına aldığı azığı kaybetmesi de muhtemeldir ve alınan tedbirin istenen sonucu vermesi kesin değildir.
Tedbir, bir şeyin sonucunu düşünerek önceden gerekli olan önlemleri almak anlamına gelir. İslamiyette, kişinin elinde olmayan şeyler için üzülmesi doğru kabul edilmemiştir. Örneğin; ölüyü diriltemez, geçip giden zamanı geri döndüremeyiz.
Bir başka anlatım ile; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Meselâ bir çiftçi önce zamanında tarlasını sürüp ekime hazırlayacak, tohumu atacak, sulayacak, zararlı bitkilerden arındırıp ilâçlayacak, gerekirse gübresini de verecek, ondan sonra iyi ürün vermesi için Allah'a güvenip dayanacak ve sonucu O'ndan bekleyecektir.
Sözlükte “Allah'a güvenmek” anlamındaki vekl kökünden türeyen tevekkül “birinin işini üstüne alma, birine güvence verme; birine işini havale etme, ona güvenme” manasına gelir. Birine güvenip dayanan kimseye mütevekkil, güvenilene vekil denir.
Tedbir Nedir? (Kısaca)
Mahkeme tarafından dava sonuçlanıncaya kadarki süreçte doğabilecek zararların önüne geçmek amacıyla davacıya sağlanan hukuki himayeye tedbir denir.
Mal ve hakkın koruma altına alınması gereksinimlerinde alınan korumadır. İhtiyati tedbir kararı alınabilmesi için, Hakkın önemli ölçüde zorlaşabileceği, Gecikmesinin maddi-manevi zarara neden olabileceği, Hakkın tamamen ortadan kalkabileceği endişesine karşı tedbir kararı verilebilmektedir.
Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hâle geleceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan hâller, genel bir ihtiyatî tedbir sebebi ve şartı olarak kabul edilmiştir.
Tedbir bizden, takdir Allah'tan. Tedbir kuldan takdir Allah'tandır. Hud süresi 88. ayette Şuayb Peygamberin muhteşem bir sözü var: "...
Dinimizin müsaade ettiği meşru tedbirleri almak, tevekküle asla mâni ve engel değildir. Çünkü mümin, tedbir almakla beraber muvaffakiyet ve başarıyı sadece ve sadece Allahü teâlâdan bekler. Aklın öngördüğü şekilde tedbirini almadan tevekkül etmek ise, genellikle tembel ve vurdumduymaz kişilerin işidir!
"Tedbir almamız, küresel bir bela ve musibete karşı kendi sağlığımızı da başkalarının sağlığını da korumamız, bizim için farz düzeyindedir. Başkasına zarar vermemek dinimizin en önemli temel kurallarından biridir.
Kişinin seçimine bağlı olan işlerin meydana gelmesinde bu tür işlerin yapılma ve kazanılma yönü insana, yaratma yönü Allah'a dönüktür. Kendi seçimine bağlı işlerde ise kişi, üzerine düşeni yerine getirdikten sonra Allah'a tevekkül edip sonucun gerçekleşmesini O'na bırakmalıdır.
Tevekkül, hiçbir şey yapmadan sadece kalben güvenip bekle- meyi değil, aynı zamanda bedenen gereken gayret ve çabayı sarf etmeyi de icap ettirir. Tevekkül, rızk kaygısı çekmeyerek huzurlu bir hayat yaşamanın, başkasına muhtaç olamayarak izzet ve şerefi korumanın yoludur.
Tedbir almak takdiri değiştirmez, ama tedbir almak da dinin emridir. Allahü teâlâ, ilaçları hastalıkları gidermeye sebep yapmıştır. Bütün sebepleri yaratan, bunlara tesir kuvveti veren, Allahü teâlâdır.
6100 sayılı HMK'nın 414. maddesine göre aksi kararlaştırılmadıkça, tah- kim yargılaması sırasında hakem veya hakem kurulu, taraflardan birinin talebi üzerine ihtiyati tedbire karar verebilecektir.
Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli derecede zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden yahut gecikme sebebiyle ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.
1-) Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir. 2-) Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir.
1. Tedbîrini zamânında alan, müdebbir: “Tedbirli adam.” 2. zf. Önceden düşünerek, tedbir alarak: “Tedbirli davrandınız.”
Savcılık veya ceza mahkemesi tarafından tedbir kararı verilebilmesi için bazı şartların varlığı gereklidir. İlgili takip hakkında sahtecilik suçunda suç duyurusunda bulunulmuş olması gerekmektedir. Ayrıca icra dosyası kapsamında tedbir kararı verilmesi için talepte bulunulmalıdır.
Evlilikte ortak mallara tedbir konulması için mal paylaşımı davası açılması gerekir. Mal paylaşımı için eşlerden birinin bu davayı açması gerekir. Tedbir kararı da esasında mal paylaşımı davası sırasında verilebilir.
Tevekkül, herhangi bir işin, dinen, örfen sebeplerine yapışarak gayret gösterip, neticeye ihlasla teslim olmaktır. Yani sonucu Allahü teâlâdan beklemek ve bu sonucun kendisi için mutlaka hayırlı olduğuna inanmaktır. Doğru sebebe yapışan doğru netice alır.
Allah'a inanmanın gereği olan tevekkül, başa gelenlere karşı sabır ve rıza göstermeyi, aza kanaat etmeyi, mutlak bir güveni ve teslimiyeti öngörür. Te-vekkül, sağlam bir havf ve recâ anlayışına sahip olmayı da gerektirir. Allah'tan korkan kimse, başkasından korkmaz.
Tevekkülün esası gerekli sebeplere başvurduktan sonra, insanlardan bir şey beklememek, sebeplere güvenmemek ve her neticeyi yalnız Allah'tan bilmektir. Muhtaç olmamak için çalışmak, hasta olunca ilaç kullanmak, tevekkülün gereğidir. “Çalışan Allah'ın dostu ve sevgilisidir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri