Yukarıdaki "TDK" örneğinin sonuna "-den" ekinin gelmesi kısaltmanın sonundaki "K"nin "ke" olarak okunmasındandır. "TeDeKa" değil, "TeDeKe"dir bu kısaltmanın okunuşu.
TDK'nin okunuşu "tedeke"dir. "Tedeka" değil. K harfi her zaman "ke" diye okunur.
Ka olarak yerleşmiş ama doğrusu Ke dır. Ka diye bir harfimiz yok.
Şunu bilmeliyiz: Dilimizde, “k” (ka) diye bir harf yoktur, “k” (ke) vardır.
K-k, Türk alfabesinin 14. harfidir. Türkçede bu harfin işaret ettiği ses ke denilerek isimlendirilir. Sıklıkla, harfin işaret ettiği ses ka denilerek isimlendirilir, ancak TDK'ya göre bu isimlendirme yanlıştır. Bu durumda sesin ince ve kalın şekilleri vardır.
İlgili 24 soru bulundu
- İLKOKUL'da 'k' harfinin 'ke' şeklinde okunacağı öğretildi. Evimizde de telaffuz aynı biçimde idi, çevremizde de... Halen de bu harfin resmi okunuşu ve okurunuzun çocuğunun dediği gibi, okullarda öğretiliş biçimi 'ke' şeklindedir. 1970'li yıllarda yayınlanan Meydan Larousse'a bakılırsa 'ka' da, 'ke' de doğrudur.
CHP (CeHaPe) şeklinde okunur. TSK (TeSeKe) şeklinde okunur.
Bu kanuna göre “k” harfinin okunuşu “ke” şeklindedir. Dolayısıyla kısaltmalarda TDK'nin, SSK'ye şeklindeki yazılışlar doğrudur.”^ Türkçe Sözlük'ün K maddesindeki tanımında da bu harfin adı “Ke” olarak gösterilmiştir (Türkçe Sözlük, 1998: 749).
TDK kısaltmasına gelen yönelme eki TDK'ya şeklinde yazılabilmektedir. Bu yazım şekli yanlıştır. TDK'ye şeklinde yapılan yazım doğrudur. TDK'ye TDK yazımı araştırıldığında TDK'ya şeklinde değil, TDK'ye şeklinde olmalıdır.
Düşe kalka kelimesi anlam olarak zorluk çekilerek yapılan bir işi anlatabildiği gibi, biriyle yakın ilişki kurmak suretiyle samimi olmak anlamında da kullanılmaktadır. Düşe kalka kelimesinin ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Ekteki Nasıl Yazılır
TDK kurallarına göre "ekteki" bitişik yazılır çünkü burada kullanılan -de, dahi anlamında değildir ve buradaki -ki bağlaç değildir. "Ekte ki", "ek teki", "ek de ki" gibi yazımlar yanlıştır. Yukarıdaki kullanımlar doğru kullanımlardır.
orta doğu teknik üniversitesi (odtü)
Bu bağlamda Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit, bu kelimenin doğru yazılışı, 'Türkçenin' şeklinde olmalıdır. Özellikle bu bir dil olduğundan dolayı, herhangi bir şekilde kesme işareti kullanılmaz.
Türk Dil Kurumu'nun kısaltması olan TDK bazen Te-De-Ke, bazen Te-De-Ka şeklinde okunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi olan tdk.gov.tr'de görülmektedir ki kurum kendisinden bahsettiğinde "TDK'ya" değil "TDK'ye", "TDK'nın" değil "TDK'nin" şeklinde ince çekim eki getirmektedir.
Şu an kelimesi, bazen bitişik şekilde yanlış yazılabiliyor. TDK'ya göre "şu an" kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak yazılmasıdır. TDK'nın belirttiğine göre 'şu an' kelimesi ayrı şekilde kullanılması gereken kelimeler arasındadır.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
işin ucunda pekaka-pekeke ikilemi olmasa doğrusu olduğu çok da rahat söylenebilecek okunuştur. ka-pe-se-se diyebilmek için ke harfini ka diye okumak gerekir. ama alfabede böyle değildir hepimizin bildiği gibi. he, ı, i, je, ke, le, me, ne diye okur gideriz. doğrusu da budur.
Artık kg görünce “kilogram”ı, cm görünce “santim”i, m harfini görünce “metre”yi anlıyoruz. Emekli, tabelasında SGK kısaltmasını görünce Sosyal Si- gortalar Kurumunun kapısında olduğunu anlıyor.
TeSeKa olarak okunamaz. Ka diye Türkçe bir harf yoktur. Ke şeklinde okuruz. TSK'den olacaktır doğrusu.
Ülkemizde olduğu kadar dünyanın diğer birçok ülkesinde de ünlü otomobil markasının ismi yanlış telaffuz ediliyor. İnsanlar İngilizce'den yola çıkarak Porsche ismini “Porş” olarak okuyor.
HYUNDAİ - HUUNDEY
Güney Kore merkezli otomobil şirketinin okunuşu farklı anlaşılabiliyor. 1967'de kurulan şirketin "huundey" şeklinde okunuyor. Şurada Paylaş!
5. McDonald's. Hızlı tüketim markalarının başını çeken 'Mc Donald's' birçok kimse tarafından 'Mak Donalds' olarak telaffuz ediliyor. Doğrusu birçoğumuzun bildiği üzere 'Mek Donalds'.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri