Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Tef çok yönlü bir örf aleti olduğu için birçok alanda kullanılabilir. Bu da tef müzik aletini olumlu yönde etkilemektedir. Tef enstrümanı genellikle dini etkinlikler de zikirlerde kullanılsa da düğün, ritüel, kına, çeşitli organizasyon ve etkinliklerde de kullanılmaktadır.
Haftalık siyasi mizah gazetesi Tef, ilk defa 7 Ağustos 1954 tarihinde yayın hayatına atılmıştır.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
İlgili 33 soru bulundu
Tef Tarihçesi
Tef, Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi birçok bölgede yaygın olarak kullanılan eski bir çalgıdır. Tarihi, antik dönemlere kadar uzanır ve çeşitli kültürlerde farklı versiyonları bulunur. Örneğin, tef'in İslam öncesi dönemde Persler arasında kullanıldığına inanılmaktadır.
Eskiden oyun takımı ile görevli kişiye “sandıkkâr”, şarkıları, türküleri okuyanlara “yardak”, tef çalan yardımcıya da “dayrezen” adı verilmekteydi.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Merkezi olmayan finans (Decentralized Finance ya da DeFi), gizemli mucit, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştiren, ilk kriptografik, eşler arası elektronik para sistemi olan, Bitcoin'in gelişmesiyle birlikte ortaya çıktı.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. Klasik olarak tef terimi davul kafalı bir enstrümanı ifade eder, ancak bazı varyantların kafası olmayabilir.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Def çalgısı, eski zamanlardan beri bilinen ve ritim tutmak için kullanılan bir müzik aletidir. Yapılan arkeoloji kazılarında Mezopotamya ve farklı yerlerden ellerinde def bulunan figürlere rastlanır. Arap kültüründe önemli bir yeri olduğu bilinen çalgı, Türk kültüründe de bolca kullanılır.
Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır. Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir. Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir.
Kargı denilen bir çeşit budaklı kamıştan yapılır. Bu kamışın tür olarak Latince ismi arundo donax'tır. Türkiye'de güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Ayrıca Mısır (Nil nehri civarı), Suriye (Asi nehri civarı) ve Kuzey Kıbrıs'tan da neylik kamış toplanmaktadır.
Def'in Başlıca Özellikleri
Tef çalmanın alanına ve amacına göre tamburun yan tarafındaki boşluğu açarak def zilli olanı takabilirsiniz. Bu aksesuarlar aynı zamanda def enstrüman değerini de artırır.
Karaca, kasaplardan kendilerine getirilen ham koyun derisinin, ilk önce tuzlandığını ardından da suya bırakılarak 2 gün bekletildiğini aktardı. Suda iki gün bekletilen deri, tüylerinin dökülmesi için tüy dökücü ilaç ile ilaçlanıyor. Daha sonra ustanın elinde temizlenen deri def olmaya hazır hale getiriliyor.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Türklerin milli çalgısı olan kopuzun ana vatanı Orta Asya'dır. En eski şekli ile Altay Türlerinde ve Kafkasya'da bugün de yaşamakta olan kopuzun yayılma alanı oldukça geniştir. Türk müziğinin kökeni Hunlar dönemine dayanmaktadır.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Defin ya da ölü gömme, cenaze töreni'nden sonra ölü bir insan ya da hayvanı toprağa gömme işidir. Toprağın eşilerek mezar adı verilen çukurun açılması, ölü beden ile türlü nesnelerin bu çukura konulması ve mezarın toprakla kapatılması yoluyla yapılmaktadır.
Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Karagöz ve Hacivat tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri