Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutulmuş Patlıcanların Saklanması
Uygun depolama, kuru patlıcanlarınızı buzdolabına koymadan veya dondurmadan bile tam bir yıl boyunca saklamanıza izin verecektir. Kurutulmuş patlıcanları hava almayacak şekilde, ağzı kapalı kaplara veya cam kavanozlara koyun.
Kurutulmuş biberi kilerde muhafaza edebilirsiniz. Bir şey olmaz. Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş sebzeler, temiz bez torbalar içinde kuru ve nemsiz ortamlarda saklanmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
En klasik biber kurutma yöntemi biberleri ipe dizmekle başlıyor. Çarliston, sivri, dolmalık... Dilediğiniz biber çeşidini güzelce yıkayın. Ardından kurulayın.
İpte kurutma yapacaksanız, patlıcanları ipe takarken birbirine yapışık olarak dizmemeye özen göstermelisiniz. Aralarında boşluk bırakmazsanız temas halindeki noktalar nemli kalarak çürüyebilir.
Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Alacağınız patlıcanları her ne kadar kurutacak olsanız da alırken taze olmasına, kabuklarının parlak ve koyu mor renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede patlıcan kurularının çok daha lezzetli olmasını garantilemiş olursunuz.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve Gaziantep'in en önemli mutfak kültürünün arasında yer alan, aynı zamanda da önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebzeler, kurutularak kış ayına hazırlanıyor.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Kurumuş biberleri sap kısmına yakın bir yerden ipe dizerek havadar bir yere asın. Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Tuz kurutulurken domateslerin küflenmesini engelleyerek fireyi en aza indirir.
-Ürün münavebesi (Solanaceae familyasına bağlı olmayan ürünlerin yetiştirilmesi) yapılmalı, -Hasattan sonra derin sürüm yapılmalı, yetiştirme tekniğine uygun gübreleme ve sulama yapılmalı, -Seradaki giriş ve havalandırma açıklıkları zararlının giremeyeceği incelikteki tül ile kapatılması gerekmektedir.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Patlıcanlarınızın arasında aralık olmasına özen gösterin. İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin. Bir diğer yöntem için ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri