Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Girişim yapılacak bölgede, deri altına enjekte edilen lokal anestezikler sayesinde yerel sinirlerin duyarsız hale getirilerek ağrı algılanmasının engellenmesidir.
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Lokal anestezikler bir sinir çevresine veya spinal veya epidural anestezide olduğu gibi omurilik çevresine verilirler. Bu yöntemde de lokal anesteziklerin etkisi ile sinirsel iletim durdurulur. Hastanın bilinç düzeyi etkilenmeden sadece vücudun belli bir bölgesi uyuşturulur.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Lokal anestezi: Bu anestezi türü, vücudun küçük bir bölümünü uyuşturur. Hekimler bu anestezi türünü genellikle katarakt ameliyatı ya da cilt biyopsisi gibi küçük işlemler için kullanır. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır, yani hasta uyanıktır.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
İyi yapılan bir lokal anesteziden sonra kesinlikle ağrı hissi olmaz. Eğer anestezi sonrası ağrı hissediliyor ise bunun nedeni uygun tekniğin veya yeterli dozun kullanılmamış olmasıdır.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Diş Tedavisi için Lokal Anestezi Kaç Saat Sürer? Lokal anestezi etkisi, anestezik maddeye ve kullanılan doza bağlıdır. Genellikle diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik maddelerin etkisi, 1 ila 3 saat arasında değişebilir.
Çocuklarda lokal anestezi etkisi genellikle 2 ila 6 saat arasında sürer. Bu süre, kullanılan anestezik ilacın türüne, uygulanan doza ve çocuğun fizyolojik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kullanım amaçları ağrı duyusunu taşıyan lifleri bloke etmek olmakla birlikte diğer duyu sinirlerini, motor sinirleri ve otonom sinirleri de bloke edebilirler.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Baş ağrısı ve mide bulantısı en sık yan etki olarak kabul edilmektedir. Lokal anestezi, teşhis ve tedavi sırasında ağrı kaynağını kontrol etmek, kanamanın azalmasını sağlamak ve hastanın uyumunu arttırmak amacıyla sıklıkla diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Dental işlemlerde lokal anestezinin yeri oldukça önemlidir.
Lokal anestezi sonucu oluşan fasiyal paralizi genellikle zararsızdır. •Anestezik solüsyonun etkisi geçince paralizi de tamamen geçer. Bu durum hastaya açıkça anlatılmalıdır. Ancak, iğne ucunun sinir lifini zedelemesi sonucu meydana gelen fasiyal paralizi olgularında farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olanlarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, bel bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmıyor. Çocuklarda da tercih edilmiyor. Hastanın istememesi halinde bölgesel anestezi uygulanmıyor.
Cesaret İğnesi
Halk arasında sıklıkla konuşulan,gerçek amacı maalesef tam anlaşılmamış bir uygulamanın yanlış ifadesidir.. Ameliyat öncesi hastalara uygulanan klasik bir yöntemin (premedikasyon) hastalarda konuşma diline yansıyan şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri