Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tefekkür ne demek Kuran?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tefekkür ne demek Kuran?

Tefekkür, günahlarını, mahlukatı ve kendini düşünmek Allah teâlânın yarattığı şeylerden ibret almaktır. Tefekkür, varlıklara bakarak Allah'ı görmektir. Her şeyde O'nun bir olduğunu gösteren delil vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.diyanet.gov.tr

Tefekkür etmek ne demek örnek?

İnsan kendi yaratılışına bakarak Allah'ı düşünmesi O'na şükretmesi tefekkürdür. Allah'ın mahlûklarındaki güzellik ve faydaları düşünmek bir tefekkürdür. Bitkilerin, meyvelerin yaratılışını düşünmek ve şükretmek tefekkürdür. Kainatın, dünyanın, yıldızların, gezegenlerin bir ahenk içinde oluşunu düşünmek tefekkürdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Tefekkür nedir ve nasıl yapılır?

Tefekkür, herhangi bir mesele hakkında derin düşünmek, fikretmek ve işin şuuruna varmaya çalışmak anlamlarına gelir. İnsan aklının en önemli ve gerçek görevi tefekkürdür. Tefekkür en kıymetli, faydalı ve bereketli bir nimet ve ibadettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zaferdergisi.com

Peygamber efendimiz nasıl tefekkür ederdi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sûf giyer, pabuçlarını, elbiselerini yamar, merkebe biner, koyun sağar, hizmetçi ile yemek yer, zengin fakir herkesle el sıkışır, önce kendi selâm verir, davete icabet eder, çok konuşmaz, dâima tefekkür ederdi. Mütevâzı idi, fakat zilletle değil; cömert idi, fakat müsrif değildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: somuncubaba.net

Tefekkür kelimesi ne anlama gelir?

Tefekkür kelimesi TDK sözlüğünde yer alan bilgilere göre “düşünme, düşünüş” manasına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Tefekkürün Önemi ve Kazandırdıkları!

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dinimizde tefekkür ne demek?

Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Tefekkür etmek ibadet mi?

Hadis Nur Risaleleri'nde devamlı "Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır." şeklinde nakledilmiştir. Bu ise, Hz. Peygamber 'in değil, Sırr-ı Sakatî veya Hasan el-Basrî'nin sözüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Tefekkür insana ne kazandırır?

İnsan tefekkür sayesinde ülfet ve taklitten kurtulup tahkike varabilir. Bu bakımdan, Kur'ân'ın birçok ayetinde; “akıl erdiren, düşünen, bilen insanlar için ibretler vardır” denmekte ve tefekkür manasını ifade eden pek çok kelime kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Tefekkür etmek farz mıdır?

Evet, düşünmek farzdır. Herkesin kendi kapasitesine, bilgi seviyesine göre, düşünmesi farzdır. Ancak herkesin Kur'an'ı tefekkür edecek bir allame olması farz değildir. Ayrıca, herkesin kâinat çapındaki değişik ontolojik deliller üzerinde düşünmesi de farz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nasıl tefekkür etmeliyiz?

Tefekkürü, sükûnet ve hayret ile yapmalıyız. Gördüğümüz ve şahit olduğumuz doğa olaylarını yaşanan ibret verici hadiseleri hayret duyguları ile görmeli her şeyi Allaha bağlamalıdır. Sukunet, tefekkürü yapılmasını sağlar boş işler ve sözlerden uzaklaşmak tefekkürün daha anlamlı kılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Tefekkür etmek sevap mıdır?

Ayrıca tefekkürde bir an vardır ki o an yakalandığında yapılan tefekkürün sevabı bir sene, on sene veya daha fazla bir sürelik nafile ibadete mukabil gelebilir. Kadir Gecesi'ni yakalayıp, Kadir Gecesi'ndeki tefekkürde de bu anı yakalayan insan Allah'tan çok büyük sevaplar umabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tefekkür ne demek hadis?

Tefekkür, günahlarını, mahlukatı ve kendini düşünmek Allah teâlânın yarattığı şeylerden ibret almaktır. Tefekkür, varlıklara bakarak Allah'ı görmektir. Her şeyde O'nun bir olduğunu gösteren delil vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.diyanet.gov.tr

Tefekkür zikir midir?

Dilin zikri, sahibini kalbi zikre ulaştırır. Ki kalbi zikir, Allah'ın kudretini tefekkürdür. Kalbin zikri de kişiyi ruh makamına götürür. Bu makama ulaşan kişi artık, eşyanın hakikatini öğrenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadinveaile.com

Tefekkür etmek nedir önemi?

Tefekkür kelimesi, Allah'ın yaratış şeklini, kainatı ve yaşamı düşünmek anlamını içermektedir. İnsan, yaşadığı hayatı analiz etmeli, düşünmelidir. Çevrede olan her şeye anlamlar yüklemek ve açıklama getirmek tefekkür kelimesiyle karşılık bulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Tefekkür ne demek Semerkand?

Tefekkür, düşünmek ve fikir imal etmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nasihatler.com

Tefekkür etmek ne demek sorularla islamiyet?

Herhangi bir mesele hakkında düşünme, zihni yorma, derin düşünme ve işin şuuruna varma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Doğru tefekkür ne demek?

Bir şey hakkında iyice düşünmek, bir işin sonucunu hesaplamak anlamında terim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Bir saatlik tefekkür ne demek?

TEFEKKÜRÜN FAZİLETİ Kur'ân-ı Kerîm'de “tefekkür” kavramı, fiil şeklinde 18 âyette geçmiş, Cenâb-ı Hakk'ın azametinin/büyüklüğünün düşünülmesi teşvik edilmiş ve böyle davrananlar övülmüştür. Tefekkür hakkında Ebu'd-Derdâ -radıyallâhu anh- da şöyle buyurmuştur: “Bir saat tefekkür; kırk gecelik nâfile ibadetten üstündür.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Ehl i tefekkür ne demek?

Tefekkür; Şeytan ve dostlarının telkinlerine, dünyanın endişelerine, şehvet tuzağına karşı nefsin kontrol altına alınmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirackultur.com

Felsefede tefekkür ne demek?

Tefekkür, Allah'ın kainat mektebinde isim ve sıfatlarının tecellilerini okuyup, ona göre iman ve amelde bulunmak demektir. Her şey üstünde Allah'ın isim ve sıfatlarının nakışlarını ve tecellilerini görüp okumak ve bunları marifet ve muhabbette vasıta yapmak, tefekkürü diğer düşüncelerden ayırıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Teşekkür ne demek tefekkür?

Tefekkür etmenin manası “düşünmek”tir. “Tefekkür, teşekkür eder” cümlesindeki teşekkürü de tasavvufi manada şükretmek olarak alabiliriz. Düşünmek, insanı şükre götüren bir meziyettir. Yani tefekkür ettiğimizde ne kadar sayıda nimete mazhar olduğumuzu fark edebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresungundem.com

Tefekkür deyim mi?

Tefekkür kelimesi Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş sözcüklerden biridir. Tefekkür kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında 'düşünme, düşünüş' şeklinde tanımlanmaktadır. Bu anlamı üzerinden Türkiye'de tek başına ya da farklı cümleler eşliğinde kullanmak mümkün.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Tefekkür hangi ayette geçiyor?

Âl-i İmrân / 191.

O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah'ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuranvemeali.com

Ehli tezekkür ne demek?

Tezekkür: Konularını Allah ile tezekkür edebilecek seviyeye ulaşmış olan birisinin, ulûl'elbabın durumudur. Tezekkürde, konuları Allah ile müzakere etmek söz konusudur. Tezekkür sahibi olan bir insan daimî zikre ulaşmıştır. Daimî zikre ulaşan kişinin birinci özelliği; o kişinin daimî zikirde olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihr.com

Nafile ibadet ne demek?

İslam'da farz ve vâcib olmayan ibâdetler, "nafile" olarak tanımlanır (sınıflandırılır) ve "nafile ibadetler" olarak adlandırılır. Örneğin, vakit namazları dışında kılınan (farz veya vacib olmayan) namazlara nafile namaz, oruç tutulması şart olmayan günlerde tutulan oruca da nafile oruç denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT