Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Kendisine Yerhamükellah denen müminin şu şekilde cevap vermesi sünnettir: ''Yehdina ve Yehdikumullah''. Bu söz ise Allah hepimize hidayete erdirsin demektir.
Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir. Bu hadisten yola çıkarak hapşıran kişi "Elhamdulillah", bunu duyan kişi ise "Yerhamükellah" demelidir sonucuna ulaşılabilir.
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
Halk arasındaki adı hapşırmaktır. Yerhamükellah; Hanefi mezhebinde aksıran yani hapşıran kişiye söylenen ve farz olduğuna inanılan kelimedir. Aksıran kadına, yerhamükillah denir. Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
Hapşırmak, genellikle vücudun hafifleşmesine, rahatlamasına, dinçleşmesine, bazı mikropların bu yolla vücuttan atılmasına ve sağlıklı olmasına vesile olmaktadır. Bu ise, bir güzellik ve bir nimettir. Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir.
İkinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Peş peşe üç kez hapşırmak ise sistemimizin çok daha derinlerdeki rahatsız edici şeyleri dışarı atmak istediğinin işaretidir.
İslam inancında bir kişiye 3 kereye kadar hapşırdığında dua edilir. Çünkü hapşırmak, sağlıklı olmanın göstergesidir ve insan hapşırdıktan sonra sağlıklı olduğu için yaratıcıya şükretmelidir.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
Hapşırma esnasında vücudumuzdaki basınç çok fazla olduğu için çok fazla hapşırıldığında bayılmalar meydana gelebilir. Hapşırma hissi geldiğinde ağzınızı tamamen kapatırsanız ve nefesinizi tutarsanız akciğerleriniz yırtılabilir. Bu nedenle gelen hapşırma hissine engel olmamanızı ve hapşırmanızı tavsiye ediyorum.
Aksıran / hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdina ve yehdîkümullah / Allah bize ve size hidayet etsin." demesi, Peygamberimiz (asm) Efendimizin sünnet-i ...
Hapşıran kişinin elhamdulillah demesine karşılık olarak "yerhamükallah" denmelidir. Yerhamükallah "Allah sana rahmetiyle muamele etsin" demektir. Yerhamükallah ifadesinin farz mı yoksa sünnet mi olduğu yönünde de çeşitli araştırmalar yapılabilir.
Bu doğru mudur? buyurur. Bu sebeple hapşırınca elhamdülillah demek sünnettir.
”Yehdina ve yehdikumullah ” “ Allah(c.c.) bize ve size hidayet versin.” ve ya “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(c.c.), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir.
Hapşırma eylemi sonucunda, burun boşluğunu tahriş eden vücuttaki yabancı partikülleri içeren balgam çıkartılmış olur. Hapşırma esnasında ağız tavanının arkasını oluşturan yumuşak damak ve küçük dil üzerindeki baskı artar.
İşte bu sebeplerden dolayıdır ki milyonlarca mikrop ve zararlı maddelerden kurtulduğumuz için, aksırdıktan sonra Rabbimiz'e şükrediyor, "elhamdülillah" diyoruz. Hapşıran kişiye "çok yaşa" denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.
Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır. Öksürmek ister istemez kişinin kendi tutamayacağı bir hal olduğu için namazı bozmamaktadır. Hapşırmak ve esnemek de aynı şekildedir.
Resul Özbek, öksürürken ya da hapşırırken ağzın elle kapatılmaması gerektiğini belirterek, "Elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın.
Dua ederken hapşırmak ve aksırmak duayı bozmaz. Bir hadiste şöyle yazmaktadır;DUA EDERKEN AKSIRMAK VE HAPŞIRMAK DUA'NIN KABUL OLDUĞUNA BİR İŞARETTİR.
Aksırma kelimesinin anlamı; hapşırma, tahrişi gidermek için burun içindeki nesneleri dışarı atmaya yardımcı olmak için kullanılan bir refleks olarak tanımlanır. Aksırma Nedir TDK: Hapşırmak, hızlı ve sesli bir şekilde ağız ve burundan nefes çıkarmak olarak ifade edilir.
Arka arkaya hapşırma durumu alerji ihtimalinin olduğunun göstergesidir. Alerji durumunun netleşmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazen de arka arkaya hapşırmalar genetik sebeplerle de olabilmektedir. Bu tür durumlarda hapşıran kişiye öneri, bulunulan mekanda ortamın havalandırılmasıdır.
çok yaşa yerine iyi yaşa diyen insan' sosyal medyada günde olunca hapşırana çok yaşa denilir mi? Sorusu sorulmaya başladı. Çok yaşayıp sürünmektense iyi ve kaliteli bir hayat yaşa anlamında kullanılır.
Hadislerde bir yandan esnemenin ve esnemeye yol açan hallerin önlenmesi tavsiye edilirken bir yandan da buna engel olamayan kimsenin esneme sırasında eliyle ağzını kapatması öğütlenmiştir (Buhârî, “Edeb”, 125, 128; Müslim, “Zühd”, 56-58).
- Bana çok saçma geliyor. Değerli kardeşimiz, Hayır, esnemek yasak değildir, bir günahı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri