İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
belirsiz olmak. muayyen olmayan.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
“Mübhemâtü'l-Kur'ân”, klasik tefsir usûlünde Kur'an'da kapalı bırakılan, diğer bir deyişle açıkça anlaşılmayan bazı kelimeleri konu edinen bir ilim dalı şeklinde tarif edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'le ilgili ilimler anlamında bir tabir; bu ilimlere dair yazılan eserlerin ortak adı.
415/1025) Kur'an hakkında nazım ve anlam yönünden ileri sürülebilecek itirazlara cevap verdiği eseri. Mâna yönünden birden fazla ihtimal taşıdığı için anlaşılmasında güçlük bulunan lafız veya ifade.
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Sözlükte “karışmak, güçleşmek” anlamındaki işkâl masdarından türeyen müşkil kelimesi, fıkıh usulü terimi olarak “kendisiyle kastedilen mânanın ancak onu kuşatan karîne ve emâreler üzerinde incelemede bulunma ve derinlemesine düşünme yoluyla anlaşılabildiği lafız” demektir.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Adâlet yönünden kusurlu olmakla ve bilhassa yalancılıkla itham edilen râvi anlamında hadis terimi. Sözlükte “hata etmek, yanılmak” anlamındaki vehm kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen müttehem kelimesi, bir suç veya kusur sebebiyle zan ve töhmet altında kalan şüpheli kimseyi ifade eder.
Sözlükte “dönüp varmak, dönüp gelmek” anlamındaki evl kökünden türeyen te'vîl “döndürmek; sözü iyice inceleyip varacağı mânaya yormak; bir şeyi amaçlanan son noktaya ulaştırmak” demektir.
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir. Ayrıca bazı kaynaklara göre Mükerrem ozan soyundan gelen kişi olarak da tanımlanmaktadır.
TDK kelime anlamı olarak muayyen sözcüğü, 'belirli ya da belirlenmiş' biçiminde karşılık buluyor. Herhangi bir olay ya da konuşmak için daha önceden belirlenmiş durum olarak ele almak mümkün.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Temerküz, dilimizde bir yerde toplanma anlamına gelmekte olan Arapça kökenli bir kelimedir ve sık sık kullanılmaktadır. Tunca BenginO koltuk yakınma makamı değil!
Âyetler arasında ilk bakışta var olduğu sanılan ihtilâfları inceleyen ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Müphem kelimesi 'açık ve belirgin olmaksızın' biçiminde ifade edilebilir. Hem sıfat hem de zarf şeklinde kullanılabilen bu kelime genel olarak TDK bünyesinde belirsiz şeklinde tanımlanmaktadır.
Sözlükte “bir şeyin altını üstüne getirmek, çevirmek” manasındaki kalb kö- künden ism-i mef'ul olan maklûb sözcüğü, bir hadis terimi olarak “isnâdında râvilerin isim veya neseplerinin, metninde ise, kelime yahut ibarelerin yerleri değiştirilerek rivâyet edilen hadis” şeklinde tanımlanmıştır.
Aralarında anlam ve üslûp benzerliğinin bulunduğu âyetler için kullanılan tefsir usulü terimi.
Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.
1- Muhkem manası kolaylıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manasını sadece Allah' ın bildiği ayetlerdir. 2- Muhkem, manası rahatlıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manası kapalı olan ve anlaşılması için incelemeye, araştırmaya ihtiyaç duyulan ayetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri