Bununla birlikte her bir embriyo için ayrı ayrı, doğal yolla oluşan gebeliklerle aynı şekilde %1 gibi düşük bir oranla tek yumurta ikizliği olasılığı vardır. Tek yumurta ile embriyo transferi gerçekleştiğinde ise çift yumurta ikizliği olasılığı yoktur, %1 oranında tek yumurta ikizliği olasılığından bahsedilebilir.
Gelişimin ikinci gününde yaklaşık 22-25. saatte tek hücreli zigot bölünerek iki aşamaya gelir. 42-44. saatte dört hücreli embriyoya dönüşür. 3.günde embriyo bölünmeye devam eder. 66-68. saatte 6 - 8 hücreli aşamaya gelir.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
Tek embriyo verilirse ve gebelik sonuçları yüzde 99 tek gebelik olur. Yüzde 1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir.
Zigotun, arka arkaya mitoz bölünme geçirip hücre sayısının artmasına embriyo denir.
İlgili 31 soru bulundu
Yani ne kadar çok embriyo transfer edilirse, gebelik şansı da o kadar çoktur. Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur.
Embriyo Gelişimi Neden Yavaşlar? Embriyo gelişiminin yavaşlaması ya da tamamen durması, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak görülse de anne adayının 35 yaşından daha büyük olması, kaliteli yumurta sayısının azalmasına ve dolayısıyla oluşan embriyoda kromozomal defektlerin oluşmasına neden olabilir.
Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftler tüp bebek başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörün yumurta sayısı olduğunu düşünmektedirler, bu düşünce çok doğru değildir. Çünkü tüp bebek tedavisinde tek yumurtayla gebelik elde edilebilmektedir.
5.gün (blastokist) embriyosunda en büyük avantaj çoğul gebeliğin önüne geçmektir. Elbette 5.gün embriyosunda tek yumurta ikizi görülmesi de mümkündür.
Çift yumurta ikizleri, iki farklı yumurtanın iki farklı spermle döllenmesi sonucu meydana gelirken tek yumurta ikizlerinde tek bir döllenmiş yumurta ve iki ayrı fetüs vardır. İki plasenta-iki kese, bir plasenta-iki kese, bir plasenta-bir kese (daha az karşılaşılır) olan ikiz gebelikler oluşabiliyor.
2. gün embriyo 4 hücrelidir (blastomer) ve 3. gün artık 6-9 hücreye sahip olmalidır.
Döllenen yumurtaya embriyo denir. Embriyolar laboratuar ortamında takip edilerek embriyo sayısı ve kalitesine göre 3. ya da 5. gün embriyo transferi yapılır. Ancak iyi laboratuar koşulları olan merkezlerde embriyolar 5. güne kadar bekletilebilir ve kaliteli 5. gün embriyosuna yani blastokiste dönüşebilirler.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Böylece, 5-6. günde kromozomal olarak daha sağlıklı embriyoların seçilebilme ihtimali yüksektir. Dolayısıyla 5-6. gün embriyo transferi ile daha yüksek ana rahmine tutunma ve gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Tüp Bebekte Transfer Günü Sayılır Mı? Tüp bebek tedavisinde transfer günü sayılmaz. Birçok doktorun ortak görüşüne göre transfer gününden sonraki gün 1.gün olarak kabul edilir. Transfer gününden sonraki 3-4 ve 5.günlerde embriyonun tutunması gerçekleşir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
EMBRİYO KAÇINCI GÜN DONDURULUR? Merkezimizde, hemen daima, 5. ya da 6. gün, blastokist aşamasında olan embriyoları vitrifikasyon yöntemi ile dondurarak saklamaktayız. Çok nadiren, bazı özel durumlarda, 3. gün embriyoları dondurarak saklamaktayız.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir. Gerekli durumda hastalar embriyo dondurmadan kaçınmamalı, gebelik şansının azalacağı ya da çocuğun sağlıksız olacağı endişelerine kapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri