Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Plaka Kaybolduğunda Neler Yapılmalıdır? Plakanızın kaybolduğundan ya da çalındığından emin olunduğu taktirde yapılması gereken ilk iş, aracın kayıtlı olduğu ya da araç sahibinin ikametinin bulunduğu Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvuru yapmaktır. Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır.
Aracınızın tek ya da çift plakasında herhangi bir sorun varsa ve değiştirilmesi gerekiyorsa izlemeniz gereken yol ise şöyledir: Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz.
Şoförler Odası'na ödenmesi gereken plaka değiştirme ücreti 2022 yılı için 565 TL olarak belirlenmiştir.
Konu ile ilgili geçmiş yıllarda bir düzenleme yağıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, plakası 1 ya da 2 defa düşer ya da çalınırsa, artık tekrar işlem yapılamaktadır. Eğer plakanız 2 defa kaybolduysa ve plakanıza ulaşmak istiyorsanız, eni plaka için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Araç üzerinde plakanın bulunmaması muayeneye engel midir? Araç üzerinde plakanın olmaması; ağır kusur olarak değerlendirilir. Fakat traktörler için çift / tek plaka olabilir.
Standart dışı plakalar artık araç muayenesinde “Ağır. Kusur” sayılacak. Yeni kusur tablosuna göre yetkili. yerler dışında basılan veya boya, vida vb. nedeniyle.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Tüm işlemler noter üzerinden yapıldığı için eskisi gibi randevu alma işlemi gerekmez. Bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde işlemler halledilebilir. Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır.
Yıpranma gibi durumlar nedeniyle plaka yenileme işlemleri, yakın zamana kadar emniyet müdürlüklerine bağlı trafik tescil birimine yapılmaktaydı. Ancak mevzuat değişikliği sayesinde kullanım ömrünü tamamlayan veya bilgileri anlaşılamaz hâle gelen plakaların yenilenmesi de noter kanalından gerçekleştirilebilmektedir.
Plaka çalıntı veya kaybolmaların da eski plakanızı yeniden çıkartamazsınız, bunun yerine emniyet size başka bir plaka verecektir. Tescil plaka numaralarından sırada olan ve boşta olan yeni bir plaka alarak geçici veya daimi olarak kullanabilirsiniz. Çalınan veya kaybolan plakayı kullanmanız mümkün değildir.
Bu işlem için ilk önce Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesinden randevu alınmalıdır. Daha sonra nüfus cüzdanı fotokopisi, araç ruhsatı ve fotokopisi ile eski plakalar hazırlanarak randevuya gidilir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinden yeni plakalarını yaptırılabilir.
Trafiğe plakasız çıkan araçlar geçen yıl 2.312 TL para cezasına çarptırılıyordu. Bu yıl plakasız araba kullanmanın cezası 5.154 TL olarak artırıldı.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi'ne istinaden düzenlenen "A" Geçici Trafik Belgesi (Ek:10-C) ve bu belge ile kullanılan "G" plakanın geçerlilik süresi; aynı il sınırları içerisinde yirmidört saat, şehirlerarası ve uluslararası yollarda aracın götürüleceği yerin uzaklığına göre en fazla altı gündür.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Size ruhsatı almanız ve plakayı bastırmanız için iki tane kağıt veriliyor. Ruhsat genelde 3. iş günü çıkıyor ve gidip alıyorsunuz. Plaka için de ilçenin Şoförler Odası plaka basım yerine gidip plakayı hemen bastırabilirsiniz. Plaka basımı 12,50 TL (2014 yılı) tutuyor.
Plaka tahsis sistemi yeni sisteme göre internet üzerinden plaka ayırttırılarak 24 saat içinde yeni plaka alınabilir. Ayrıca plaka hakkında birçok detaya yine internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Aracın satış işlemlerinden sonra 30 gün içerisinde plaka değişikliği yapabilirsiniz.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Standart dışı (APP) plakalara, 2022 itibarıyla 750 TL idari para cezası veriliyor. Standart dışı plaka cezası verilmesinin ardından 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa %25 indirim uygulanıyor. Bu durumda standart dışı plaka kullanımının indirimli ödeme tutarı 562,50 TL oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri