1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe giren 544 sayılı tebliğe göre, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan had ve tutarların, yeniden değerleme oranına (%122,93) göre artırılmasına karar verildi. Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2022 için 2.000 TL olan fatura kesme sınırı, 2023 için 4.400 TL oldu.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Yazar Kasalardaki Fiş Limitine KDV Dahil mi? Fatura kesme mecburiyetinin içeriği ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. KDV konusu da bunlardan biri. 2023 için belirlenen 13.200 TL, KDV dahil fiş tutarını ifade ediyor. Yani işlem başına, toplamda KDV dahil en fazla 13.200 TL'lik fiş kesebilirsiniz.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400,00 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
İlgili 27 soru bulundu
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
E-ARŞİV UYGULAMASINA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLER, 5.000 TL/30.000 TL HADLERİNİ AŞAN İŞLEMLERİNDE KAĞIT FATURA DÜZENLEYEBİLECEKTİR.
Fatura Üst Sınırı Servisi (FÜS), belirlediğiniz fatura tutarına ulaştığında bilgi almanızı sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Bu hizmet sadece fatura tutarınız hakkında bilgilendirme amaçlı sunulan bir servistir.
Firmaların birbirleri arasında düzenleyeceği faturalar eğer 2000 TL'den fazla ise kağıt olarak düzenlenemeyecek. Firmaların vergi mükellefi olmayan vatandaşa düzenleyeceği veya firmaların yurt dışına düzenleyeceği faturalar 5.000 TL 'den fazla ise yine kağıt ortamında olamayacak.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
30 Aralık 2022 tarihli ve 32059 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 544 sayılı VUK Genel Tebliği ile fatura düzenleme sınırı 2023 yılı için 4.400 TL olarak belirlenmiştir.
Fatura Düzenleme Sınırı Kafaları Karıştırdı!
Bilindiği üzere, 30.12.2022 tarih ve 32059 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 544 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren fatura düzenleme sınırı KDV dahil 4.400,00 TL olarak belirlendi.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Belirtilen tutar 2000 TL olduğu için fatura kesilmelidir. Ancak Müşterinin istemesi durumunda rakamın ne olduğuna bakılmaksızın mutlaka faturanın kesilmesi gerekir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Fatura Üst Sınırı tutarı aşıldığında müşterinin internet ve telefon hizmeti bir sonraki döneme kadar dondurulmaz. Müşteri hizmetini kullanmaya devam eder. Bu hizmetten yararlanmak için belirlenen fatura üst sınırı, dönemsel nitelikli sabit ücretler toplamından büyük olmalıdır.
Limit altı fatura nedir? Fatura tutarınız belirli bir limitin altında kalırsa, o döneme ait faturanız kesilmez ve limit altında kalan tutar bir sonraki fatura döneminize devreder. Limit altı fatura tutarı basılı faturalar için 20 TL, diğer fatura gönderim tipleri için 10 TL'dir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Mükelleflerin e-Arşiv Fatura Düzenlemesi Gereken Durumlar
Aynı Vergi Mükellefi Olmayanlara Gerçekleştirilen Satışların Her Biri 30 Bin TL Üzerinde Kalırsa faturanın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekir.
e-Arşiv'in formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. Bir e-Fatura kullanıcısı aynı zamanda bir e-Arşiv kullanıcısı ise, e-Fatura mükellefleri haricindekilere e-Arşiv Fatura keser.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
Şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu anonim ve limited şirketler içerisinde değerlendirilir. Bu sayede şahıs şirketleri fatura kesmeye haizdir. Şahıs şirketleri fatura keserken kağıt fatura olabildiği gibi e-fatura da kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri