Şişmiş lenf düğümleri Boynun her iki tarafında bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şiştiğinde tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek durumların başında soğuk algınlığı, grip, strep boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mononükleoz ve HIV gelir.
Bademcik şişmesi veya iltihaplanması tıpta “tonsillit” olarak bilinir. Tonsillit durumunda bademcik şişmesine ek olarak yutma problemleri, boğaz ağrısı, hassasiyet vb. görülebilir. Her iki bademciğin şişmesi gibi tek taraflı bademcik şişmesi de mümkündür.
Bademciklerde iltihaplanma ve şişme olduğunda bol su tüketmek, buz yemek ya da soğuk su içmek, dinlenmek, sert yiyecekleri yemekten kaçınmak, tuzlu su ile gargara yapmak, ballı ılık bitki çayları tüketmek ve meyan kökü pastili emmek doğal tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Virüs ve bakterilerin neden olduğu bu tek taraflı boğaz ağrısına ateş, yutkunma zorluğu ya da hırıltılı nefes de eşlik edebilir. Özellikle sağ bademcik şişmesi sıkça rastlanır. Bunun da temel nedeni virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tek taraflı olarak iltihaba yol açmasıdır.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
Bol sıvı tüketmek boğazı nemlendirerek ağrıları hafifletebilir. Tuzlu su gargarası yapmak boğaz ağrısını ve buna eşlik eden yutkunma güçlüğü problemini rahatlatabilir. Bal tüketmek mukoza tabakasını kaplayarak geniz akıntısının yol açtığı tek taraflı boğaz ağrısına iyi gelebilir.
Bademcik iltihabı genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Buna neden olan başlıca bakteri A grubu streptokok bakterileridir. Bulaşıcı bir hastalık olan tonsilit, yakın temas sonucu damlacıkların kişiden kişiye geçmesi sonucunda oluşur.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.
Boğaz şişliğinin en sık görülen nedeni enfeksiyonlardır. Virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonların yanı sıra, cilt enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu ve bademcik iltihapları da boğaz şişliğine neden olan enfeksiyon çeşitleri arasında yer alır.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi durumlar boğaz ağrısına neden olabilir. Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.
Akut Farenjit: Genellikle enfeksiyöz (mikrobik) nedenlerle oluşan, ani gelişen iltihaplanmalardır. Tek başına farenjit şeklinde görülmesi enderdir. Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunun bir parçası olarak, diğer enfeksiyonlarla (sinüzit, larenjit, bronşit gibi ) birliktedir.
Bunların başında tuzlu su ile boğazda gargara yapmak geliyor. Tuzlu su iltihabı azaltır ve bademciklerin rahatlamasını sağlar. Eczanelerde satılan meyan pastilleri de bademcik iltihabı için kullanılabilir. Buzlu parçaları da bademcik iltihabını azaltmak için kullanılmaktadır.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Boğaz Ağrısına Sıcak Yerine Soğuk Uygulayın Uyarısı - YouTube. Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında artan boğaz enfeksiyonlarının kaçınılmaz olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.
Tek taraflı boğaz ağrısı, genellikle lokal bir sorunun belirtisi olabilir. Bademcik iltihabı, tümörler veya sinir problemleri gibi durumlar tek taraflı boğaz ağrısına neden olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmak ve detaylı bir değerlendirme yapmak önemlidir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Tek taraflı boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su ile gargara yapılabilir. Ilık sıvılar tüketerek boğazın nemli kalmasını sağlamak da önemlidir. Günümüzde birçok kişi yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı hissi yaşıyor, bu asla çözülemeyecek bir problem değildir.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Ağır egzersizlerden uzak durun, Bitki çayları rahatlamanızı sağlar. Boğazdaki tahrişi giderme özelliği ile bilinen bitkiler arasında bulunan ıhlamur ile adaçayı, boğaz ağrısı çektiğiniz dönemde etkili olur. Ayrıca ekinezya da bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırır.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri