Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Tek Yumurtalık veya Tek Tüp ile Gebe Kalınabilir mi? Bazı sebeplerden dolayı sağ veya sol yumurtalık ya da tüplerden birisinin herhangi bir cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir.
Tek embriyo verilirse ve gebelik sonuçları yüzde 99 tek gebelik olur. Yüzde 1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.
Tüplerin Tıkanması
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
İlgili 15 soru bulundu
Tıkalı Tüpler Kendiliğinden Açılır Mı? Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması durumu enfeksiyona bağlı olarak tıklaı tüplerde ilaç tedavisi ile mümkündür. Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması için hasarın ne kadar büyük olduğu ile alakalıdır.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Tek embriyo transferi olumsuz bir durum olarak algılanmamalıdır ve tüp bebekte tek embriyo ile gebe kalanlar oldukça fazladır.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tek yumurta ile hamile kalınabilir mi? Evet tek yumurta ile de hamile kalınabilir.
Her Ay Doğurganlık Günlerinde Her Gün Veya Gün Aşırı Eşinizle Birlikte Olun. Yumurtlama dönemindeki günlerde düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, hamile kalma şansınızı artırır. Her gün değil, gün aşırı ilişkiye girmek sperm kalitesini ve miktarını iyileştirebilir.
Erkek Bebek
Seyrek ilişki ve ovülasyondan 10 gün önce kesinlikle ilişkiye girmeyin. Ovülasyonun olduğu gün ya da ovülasyondan 1-2 gün sonra birleşme. Daha hızlı olan erkek sperm hücreleri (Y) yumurtaya daha önce varacaklardır. Boşalmanın sayısı az olmalıdır.
Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir.
Tüplerde problem varsa aşılama tercih edilmiyor
Hele iki tüpte birden problem varsa aşılamayı hiç önermiyoruz. Tek tüpte tıkanıklık olduğunda aşılama yapılabilir. Ancak şansı yine de azaltan bir faktör. Genellikle bu hastalarda tercih ettiğimiz yöntem tüp bebek tedavisi oluyor.
İlk ay gebelik elde edebilen çiftlerin oranı, % 15 civarındayken bu olasılık artarak, 3. ayda, %50, 6. ayda %80 ve bir yılın sonunda %85 e çıkar. Bir yılın sonunda, 100 çiftten ortalama 15 inde gebelik oluşmaz ve bu çiftlerde doğurganlık da bir sorun olup olmadığına bakmak için daha ileri tetkikler gerekir.
Tüplerin bağlanması sonrası bağlanan tüpler geri açılmaktadır fakat kişinin normal yollarla çocuk sahibi olması mümkün olmayıp ancak tüp bebek yolu ile çocuk sahibi olabilmektedir.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur. Önce epitele sonra dolaşım sistemine peretre olur. Embriyo tutunması en çok endometriumun üst, arka, orta hatta olur.
Bu inanış kesinlikle yanlıştır. Zira embriyo anne adayının rahmine tutunduktan sonra bu tür rutin basit aktivitelerle bebeğin düşmesi, kaybedilmesi söz konusu bile değildir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri