İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Trenlerde sigara içildiğine ilişkin şikayetlerin artması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal, “Trenlerin hiçbir yerinde özellikle de kapı boşluklarında sigara içilemez” dedi.
Bu sebeple sigara yakmadan önce, bulunduğunuz yerde sigara içmenin cezasının olup olmadığını öğrenmeniz sizin adınıza yararlı olacaktır. Sigarayla mücadele kapsamında alınan bu kararda, arabada sigara içmenin belirli bir cezası bulunmaktadır. 2019 yılında 153,50 TL olan sigara içme cezası, 2020 yılında 188 TL'ye çıktı.
3.5 İstasyonlarımızda sigara ve benzeri tütün maddeleri kullanmak yasaktır. Bu konuda uyarıları dikkate almayan yolcularımız hakkında gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
Ceza Verme Yetkisi
Mahalli mülki amir ilçelerde kaymakam, illerde ise valilerdir.
İlgili 39 soru bulundu
2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı. Özel araçlarda sigara içme cezası kabahatler kanunu kapsamında olduğu için sürücülere herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz. Kesilen ceza idari para cezası kapsamındadır.
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Bindiğiniz andan itibaren 8 saatlik yolculuk boyunca hiç molası yok. Yemek vagonu diye bir olay yok. Sadece 2,3 çeşit bisküvi ve çay, su bulunuyor ücretli. Sigara içme imkanınız yok.
1940'larda çakmak ve toplu taşımada sigaraya yasak
Cumhuriyet tarihinde sigara yasağına ilişkin ilk düzenlemelerin tarihi 1940'ların ilk yarısına uzanıyor. 1943 yılında yapılan düzenlemeyle tramvay ve vapur gibi toplu taşıma araçlarında sigara içilmesi yasaklandı.
Bu sebeple polisler, rütbeli subaylar, zabıtalar, postacılar vb. Marmaray'dan ücretsiz faydalanamamaktadır.
Polislerin yakalayamadığı sigaraları ise, artık radar kameralar yakalıyor. Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Sigara cezaları vergi dairelerine ödenemez, yasal niteliği gereği idari para cezası olduğu için kaymakamlık bünyesinde bulunan Emlak Müdürlüğü'ne ödenir.
1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle sadece sürücülerin değil, özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Polis, şimdilik sadece sigara kullanan sürücülere ceza veriyor, yolcuları ise 1 Ekim'e kadar uyarıyor.
Sıkça sorulan '' duman dedektörü sigaraya öter mi ? '' sorusunun cevabı . Duman dedektörünün algılayıcı yapısı gereği yangının oluşturan dumana karşı hassas olmasına rağmen tütün dumanı algılaması için duman altı diye tabir edilen ortam oluşmadan algılama yapamayacaktır.
Bunun yanı sıra ilgili güvenlik birimine de durum bildirilir. Bu cihazlar ile ilgili “duman dedektörü sigara dumanını algılar mı” sorusu da merak edilmektedir. Sigara dumanının yoğunluğuna ve dedektöre uzaklığına göre bu durum değişse de dedektörler genel olarak sigara dumanını algılamaktadır.
Trenlerde kafeterya hizmetlerine artı olarak business vagonunda ücretsiz ikramlar var iken; ekonomi vagonlarında ise ücretli yiyecek-içecek servisi vardır.
Alo 184 Tütün İhbar Hattı tarafından değerlendirilen tütün ihbar ve şikâyetler, ilgili adrese en yakın tütün denetim ekibine görev olarak atanır.
Günümüzde bu yasak sadece uçak tuvaleti veya kabinleri için değil ayrıca uçağın kokpiti içinde geçerlidir. Kokpit içerisinde de pilot veya başka birinin sigara içmesi yasaktır.
Ancak ordudaki tütün tüketimi 1939'dan 1945'e kadar azaldı. Heinrich Himmler SS subaylarının görev sırasında sigara içmesini 1939'da yasakladı. Tramvaylarda sigara içilmesi 1941 yılında 60 şehirde yasaklandı, 1944'te ise şehir trenleri ve otobüslerde sigara içmek yasa dışı hale bir hale getirildi.
Kamu binalarında, ticaret ve sosyal amaçlı yerlerde Kanunun yürürlüğe girmesiyle kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Peki, gerçekten yasağı delmeden sigara içmiş oluyorlar mı? Bakın Kanun ne diyor: “Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünleri tüketilemez.”
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek. Bu arada Gelir İdaresi, ödeme emrine karşı yapılacak işlemler broşürünü de güncelledi.
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
A. TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÇEVREYE ZARAR VERMESİNİN ÖNLENMESİ: Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği belediye zabıta görevlilerince idari para cezası (2009 yılı için) 25 TL uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri