Tek yönlü çeşitlendirme bir ürüne odaklanarak yeni pazarlar aramayı kapsar iken; aynı zamanda mevcut pazarda yeni teknolojiler kullanarak ortaya konulan yeni ürünler de bu strateji kapsamına girmektedir.
Tek yönlü çeşitlendirme:
Ürün-Pazar, teknoloji ve pazarlama alanı ile ilgili faaliyet alanını genişletmesidir.
Ansoff (1957:114), büyüme stratejilerini dört baş- lık altında toplamıştır: (1) Pazara nüfuz etme. (2) Pa- zar geliştirme (3) Ürün geliştirme. (4) Çeşitlendirme.
Aynı alanda üretim yapan başka bir işletmenin denetimini ya da mülkiyetini ele geçirmek ya da ek olanaklar geliştirmek biçiminde olabilir. Belirli bir üretim ya da satış sürecinde birbirlerini bütünleyecek biçimde yer alan işletmeler arasında gerçekleşen bütünleşmeye dikey büyüme denir.
İlgili 42 soru bulundu
Tek Yönlü Farklılaştırma: Tek yönlü farklılaşma stratejisi çeşitli pazarlara veya ürünlere riskleri dağıtmak suretiyle işletmeye belirli bir güvenlik sağlayan stratejidir. Bu tür bir gelişme planı, işletme uygun bir boyuta ulaştığı zaman uygulanabilir.
Firmalar arasında stratejik işbirliği çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: (Das Ye Teng, 1996:827). - Direkt yatırımlar, -Ortak girişimler (joint ventures), - Arz- talep edici ilişkisi, -Teknoloji lisans sözleşmeleri, - Ar-ge anlaşmaları.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Yatay büyümede işletmenin rekabet gücünü arttırarak tekelci bir güç olma eğilimi ağırlık taşır. Dikey büyüme ise girdi üretiminden perakende satışa kadar birbirini izleyen aşamaların aynı firma bünyesinde toplanmasıdır.
İşletmelerin büyümesi, iki türlüdür: İçsel ve dışsal büyüme. İçsel büyüme, işletmelerin kendi olanaklarıyla, faaliyetle- riyle yarattıkları kaynakları kullanarak büyümeleridir. Dışsal büyüme ise başka işletme veya işletmelerle birleşerek, stratejik ortaklıklar kurarak büyümeleridir.
Dikey bütünleştirici stratejiler ise kaynaklara veya dağıtım kanallarına yönelik büyümeyi içeren stratejilerdir. Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır.
Bağımsız Büyüme Stratejisi
Bağımsız Büyüme stratejisini uygulayan işletmeler kendi imkan ve kaynakları ile faaliyette bulunduğu mevcut işin tanımını değiştirerek veya sadece faaliyetlerin hızını ve etkisini değiştirerek bu stratejilerini gerçekleştirebilmektedirler.
İleriye doğru dikey birleşmede, işletme kendi mallarını pazarlayan firma ile birleşmiş olur. Konfeksiyon üreten bir firmanın konfeksiyon mağazalarıyla birleşmesi, ileri doğru dikey birleşme örneğidir. Birbirinin aynı malları üreten ve pazarlayan işletmelerin birleşmesidir.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Yoğunlaşma stratejisi, çeşitli iş birimleri arasındaki yatırım fonları için yarış yerine, firmanın kârlarını yeniden işe yatırılmasını sağlar. Örgütsel varlıklar daha az çaba içinde olurlar. Stratejik yön konusunda daha az belirsizlik sözkonusudur.
İşletmelerin aynı üretim alanında kalarak faaliyet boyutlarını genişletme- leri veya yaygınlaştırmaları yoluyla sağlanan büyümeye yatay büyüme denir. Örneğin aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının artırılması, işletmenin bir çimento fabrikasına bir tane daha eklemesi yatay büyümeye örnek verilebilir.
– Yatay Büyüme: İşletmelerin, aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesidir. Bu ise ürün farklılaştırması veya pazar farklılaştırması ile sağlanır. mallar için satış organizasyonu kurması durumunda söz konusudur.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Çok ülkeli strateji: Çok ülkeli şirketler, merkezden yüksek derecede bağımsız olan yabancı yan kuruluşlar sayesinde ürün ve hizmetlerini yerel pazarlara uyarlamanın yollarını arar. Ürünleri, yerel tatlara uygundur ve bu da onlara dış pazarda uluslararası şirketler karşısında rekabet avantajı sağlayabilir.
(2) Bakanlar, bakanlıklarına bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerinin stratejik planlarının bakanlık stratejik planı ve birbirleriyle uyumlu olarak hazırlanmasından sorumludur. (3) Bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ile hukuki ve malî konularda Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
ROWE işyerleri, hedeflere ilişkin sorumluluğu tamamen ekip üyelerine devreder. Bir ROWE'de, ofiste olduğunuz saatlerle değil, performansınız, sonuçlarınız veya çıktınızla ölçülürsünüz. Projeleriniz üzerinde yüksek derecede özerkliğe ve hedeflerinize ne zaman ve nasıl ulaşacağınızı seçme özgürlüğüne sahip olursunuz.
Fonksiyonel stratejiler genel anlamda işletmenin pazarlama, üretim, tedarik, finansman, insan kaynakları ve araştırma - geliştirme faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin kararlarla ilgilidir. geçerliliği ve hizmet konusunda işletmenin rekabet gücünü etkileyen önemli faktörler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri