Tek yönlü hipotezler ise gözlenen özellik ya da özellikler açısından gözlem birimleri arasında manidar bir farkın yokluğunun yanı sıra varlığı durumunda hangi birim ya da birimler lehine bir fark olduğunun test edilmesine yönelik olarak kurulan hipotezlerdir.
• Yönsüz (Non Directional) Hipotez
değişken arasındaki ilişkiyi tahmin eder, fakat bağımlılığın yönüne özgü değildir. – ör: Kızların ahlak bilimini öğrenme yetenekleri erkeklerle aynıdır.
Birinci tip hata: Ho hipotezi gerçekte doğru iken reddedilmesi, İkinci Tip Hata ise Ho hipotezi gerçekte yanlış ike kabul edilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. α birinci tip hatanın gerçekleşme olasılığı, β ise ikinci tip hatanın gerçekleşme olasılığıdır.
A ve B gibi iki grup arasında fark olmadığını öne süren istatistiksel hipotez. “H0” olarak gösterilir ve istatistiksel analizlerin sonucuna göre, belli bir ANLAMLILIK DÜZEYİ'nde kabul veya reddedilir.
Çift yönlü hipotezler, gözlenen özellik ya da özellikler açısından gözlem birimleri arasında manidar bir farkın varlığını ve yokluğunu test etmeye yönelik olarak kurulan hipotezlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Alternatif hipotez için yazılan duruma göre hipotez testi tek yönlü ya da iki yönlü olabilir. Tek yönlü hipotez testi için α direk alınır iken iki yönlü hipotez testinde alan belirlenirken α yerine α/2 değeri ile işlem yapılır.
Tip-1 Hata (Hatalı Pozitif): Gerçekte bulgu iddiayı desteklemiyor olsa da, destekliyormuş gibi ileri sürme durumunda oluşur. Örneğin, hamile olması imkansız olan bir erkeğin "hamile" olduğunu iddia etmek (en azından "büyük ihtimalle") hatalı pozitiftir.
Tip 2 hata ise gerçekte fark/ilişki/etki varken yok deme, bunu görememe olasılığıdır. Genelde en fazla 0,20 yani %20 olarak kabul edilmektedir.
II. Tip hata beta (β) ile gösterilir ve beta hatası olarak bilinir. Doğru bir sıfır hipotezinin (gerçekte iki ortalama birbirine eşitken) yanlışlıkla ret edilmesi ile alfa hatası yapılmış olur.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Hipotezler iki ayrılır. İkiye ayrılan hipotezler şunlardır: Sıfır hipotezi (H0) (yokluk/null hipotezi) Araştırma hipotezi (H1) (alternatif hipotez)
Hipotezlerin Özellikleri
(İlişki vardır, pozitif, negatif ilişki vardır) • Gerçeğe yakın, gerçeği açıklayacak şekilde mantıksal olmalıdır. Doğru terimlerle açık ve mümkün olduğunca öz bir şekilde ifade edilmelidir. Belirli olgular, olaylar, davranışlara dair değişkenler arasındaki ilişkinin içeriğine dair olmalıdır.
Hipotez testinin aşamaları
Anlam düzeyinin (α- alfa) belirlenmesi. Örnekleme dağılımının belirlenmesi. Ret alanının ve kritik değerin belirlenmesi. Karşılaştırmalar, sonuç ve yorum.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Genellikle Tip I hata 0.05'ten küçük, Tip II hata ise 0.20'den daha küçük olarak belirlenir. Araştırmacı, önemlilik düzeyini seçmek suretiyle Tip I hatayı kontrol eder. Tip II hatayı kontrol altına almak sadece denek sayısını değiştirmekle mümkündür. Denek sayısı arttıkça Tip II hata yapma olasılığı azalmaktadır.
Alfa'ya istatistikte TİP 1 HATA denir (Şekil 1). İki durum/grup arasındaki farka bakarken grup sayıları gereğinden fazla (büyük) alındığında (n sayısı büyük tutulduğunda) Tip 1 hata yapma olasılığı (iki durum arasında fark yokken farklı bulma olasılığı) artar. Bu durumun tersi de söz konusu olabilir.
Hipotez Testleri İstatistik Biliminde Tip-1 ve Tip-2 Hataları İçerir. Görüldüğü üzere iki farklı hata yapma tehlikesi ile karşı karşıyayız. İlk maddedeki hata Tip-1 hata; ikinci maddedeki hata ise Tip-2 hata olarak ifade edilir. Tip-1 hata α, Tip-2 hata ise β şeklinde gösterilir.
Hata Çeşitleri Ölçme işlemleri içerisine hata karışma ihtimali her zaman vardır. Çünkü insanın olduğu her yerde hata vardır. Ölçme işlemleri yapılırken de ölçme sonuçlarına istemli veya istemsiz şekilde hatalar karışır. Bu hata şekilleri sabit hata, sistematik hata ve tesadüfî hata olmak üzere üçe ayrılır.
Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
Tedavinin, önlenebilir, hastaya belirgin veya belli olmayan zararlar veren yan etkilerine tıbbi hata denir. Tıbbi hata, hastalığın, sakatlığın, sendromun, davranışın, enfeksiyonun veya diğer hastalık durumlarının, eksik veya yanlış tanı ya da tedavilerini kapsar.
p değeri 0,01 ile 0,05 aralığında; İstatistiksel olarak anlamlı fark vardır. p değeri 0,001 ile 0,01 aralığında; Yüksek düzeyde olarak anlamlı fark vardır. p değeri 0,001 den daha küçük ise; Çok yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı fark vardır.
P-değeri küçüldükçe istatistik olarak anlamlı farklılığın/ilişkinin kanıt düzeyi artar. Eğer P-değeri 0.05 ile 0.10 arasında ise klinik anlamlılığa da ayrıca bakıp birlikte yorumlamak gerekir. P-değeri 0.000 olarak çıktıysa; bu aslında p<0.001 olarak da gösterilebilir. Sensitivite ve spesifite, doğruluk oranı vd.)
P değeri, gözlemlenen sonuçların aslında test edilmek istenen durumla hiçbir alakası olmamasının olasılığıdır. Farklı bir deyişle, modelin (sıfır hipotezi) doğru olduğu kabul edilirse, p değeri test edilen değere eşit ya da aşırı değerler elde etme olasılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri