Tekil veya denetimsiz gözlem: Standart bir tekniğe dayanmayan, aynı şekilde yinelenmesi rastlantılara bağlı olan gözlemdir. Araştırmacı gözlemlediği olaya katılabilir veya katılmayabilir.
Tekil önerme, tek, belli bir varlık hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir. Tekil önermelerde özne terimi ya tek bir varlığın özel ismidir – örneğin “Sokrates Yunanlıdır” -- ya da yine tek bir varlığa işaret eden başka tür bir ifadedir – örneğin “Şu kedi çok sevimli”.
Klasik Mantıkta kavram çeşitleri
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Tikel olumlu (I): “Bazı insanlar kâtiptir”, “Bazı canlılar insandır”, “Bazı insanlar âlimdir”, “Bazı cisimler durağandır” gibi önermeler tikel olumludur. Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tikel Önermeler: Konuya dahil olan herkesi içermeyen, sadece belli bir kitleyi ifade eden önermelerdir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
1. Tekil isim. Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
Öz Türkçe bir sözcük olan tekil, ''tek'' sözcüğünden türetilmiştir. Sadece bir kişiyi ya da bir nesneyi niteleyen isim soylu sözcükler tekil olarak nitelendirilir. Örneğin: Şişe kelimesi tekil, şişeler ise çoğuldur. Biricik, müfret, bir tane kelimeleri ile tekil sözcüğü eş anlamlıdır.
Tekillik ya da tekil nokta, matematikte karmaşık z değişkenine bağlı bir fonksiyonunun analitik olmadığı (fonksiyonun z türünden sonsuz bir kuvvet serisi olarak ifade edilemediği) noktadır. Tekil noktaya istediğimiz yakınlıkta olan noktalarda fonksiyon analitik olabilir. Bu durum izole tekillik olarak adlandırılır.
Tekil Düşünce, bugün baktığımızda, birbirlerine incelik, hayranlık dolu bakışlarla gelişen bir etki (affectus) düşüncesidir. Hayranlık duymak tam da “kıskançlık” duygusunun en uça taşınarak, beğeni yargısına dönüşmesi demek.
düşünce: cins ismi; soyut, tekil, türemiş isim.
Eğer bir kavram aynı türe ait nesnelerin ortak özelliklerini ifade ediyorsa bu kavrama genel kavram adı verilir. Tek tek nesneleri ifade eden kavramlara ise tekil kavram adı verilir.
Her nesne ve olay tekildir, bundan ötürü tüm öbür nesne ve olaylardan ayrılır. Ama her tekil nesne ve olay, aynı zamanda, öbür nesne ve olaylarla ortak yanlar da taşır. Bu ortak yanlar, bir grup nesne ve olaya özgüyse tikel, tüm nesne ve olaylara özgüyse tümeldir.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Nesneler, tekil olduklarından ötürü birbirlerinden ayrılırlar. Ama her tekil olanda başka tekillerde de bulunan ortak yanlar da vardır. Bu ortak yanlar bütün nesnelerde bulunuyorsa buna tümel, bütün nesnelerde bulunmuyorsa ve bir kısım nesnede bulunuyorsa buna da tikel deriz.
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler. Cins adları; hayvan ve bitki adları, nesne adları ve akrabalık adları gibi pek çok ismi kapsamaktadır. Tür adları, özel isimler dışında kalan adları içerisine alır.
3) Topluluk İsmi:
Çoğul eki almadan çokluk bildirirler: Halk, ordu, orman, sürü, meclis, deste, buket, demet… Not: Topluluk ismi gibi görünen bazı isimler tekil isim olabilir.
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
Tekil İsim
Yani bu isimlerin, belirttiği varlık grubundan yalnızca bir tanesini göstermesi gerekir. Adından anlaşıldığı üzere “teklik” ifade eder. Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…
Tekil.Kalemlik kelimesi türemiş bir sözcüktür. Kalem'den Kalem-lik olmuştur. Bu arada çoğul eki -lar -ler ekleridir.
Açıklama: Yol kelimesi Tekil bir kelimedir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. örneğin şehir kavramı tümel, istanbul tekildir. kavramlar bir önermede kullanılırsa tümel ve tekil olabildiği gibi tikel de olabilirler. tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder.
Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi. Tikelden tikele giden akıl yürütme yöntemi için kullanılan mantık terimi. Tikel önermelerden tümel bir sonuca ulaşılmasını sağlayan akıl yürütme yöntemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri