Sınav harcı için 100 TL ödeme yapmanız gerekir. Sınavdan başarılı olan kişiler kart ücreti olarak 32 TL ödemelidirler. Bu süreçte harcanan ulaşım, konaklama gibi harcamalar, ehliyet alacak kişiye aittir. Yat ehliyetine sahip olmak isteyen kişiler, yaklaşık 250 TL ödeyerek ADB belgesi almaya hak kazanırlar.
Tekne ehliyeti alabilmek için bir sürücü kursuna ya da eğitim merkezine kayıt olmana gerek yoktur. Tekne ehliyeti 2022 yılı itibariyle ehliyet sürücü kurslarından değil internet üzerinden yapılan tekne ehliyeti başvuru sekmesinin doldurulması sonucunda verilir.
Tekne ehliyeti almak için 18 yaşını tamamlamış olmak gerekir.14 yaşından büyük kişiler ise noterde onaylanan muvafakatname ile sınava girerek ehliyeti alabilir. Ancak 18 yaşının altındaki kişiler, yalnızca 7 metreden kısa ve hızı saatte 7 deniz milinden daha az olan tekneleri kullanabilirler.
AMATÖR DENİZCİ BELGESİ ALMAK İÇİN HERHANGİ BİR BELGE HARCI VAR MIDIR? ADB almaya hak kazanan kişilerin Maliye Bakanlığı Veraset ve Harçlar Dairesine 39,70 TL tutarındaki belge harcını yatırmaları gerekmektedir.
Yat kaptanı olmak için denizcilik kanununa uygun kursları başarı ile tamamlamak gerekmektedir. 4-6 ay arasında süren eğitim tamamlandıktan sonra staj süreci bulunur. Tüm bü aşamalar başarıyla geçilirse yat kaptanı belgesi alınır. Radar Gözlem Pilotlama ve Tıbbi Bakım Sertifikası da alınması zorunlu belgelerdendir.
İlgili 33 soru bulundu
(2) ADB belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 10.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. (3) ADB belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere 50.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin amatör denizci belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.
5 metreden küçük tekneler de bağlama kütüğüne kayıt edilmelidir. Fakat 5 metreden küçük tekneler yıllık vizeden muaf tutulurlar. Her 5 senede bir bağlama kütüğü ruhsatnamesinin yenilenmesi gerekir.
Yat Kaptanı olmak isteyen kişilerin, özel eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılması, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve Yat Kaptanlığı ehliyetine hak kazanması gerekir.
Yat ehliyeti alabilmek için Amatör Denizcilik Federasyonunun resmî web sitesi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ADB alımı için size destek olacaktır. İnternet sitesi üzerinden gbs.uab.gov.tr'ye gemi adamı sınav başvurusu yaparak; yat ehliyeti almak için ilk adımı atmış olursunuz.
b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları, zorunlu olarak kaydedilir. Yeni Bağlama kütüğü önerinize , 2019 sonunda sona eren sahiplik belgesi ile kayıt işleminin uzatılması eklenebilirmi.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
(1) Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 34.408 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur. Lisans mezunu olan kişiler, uluslararası denizlerde ve tonaj sınırı bulunmadan bütün gemilerde görev yapabilirler.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak.
Yıllık vergide 75 kat indirim
Yeni kanun kapsamında, teknedeki motorun beygir gücüne göre alınan vergilerin yerini artık teknelerin boyu aldı. Ayrıca 5 metreye kadar olan tüm tekneler için, motor gücü ne olursa olsun yıllık harç da alınmayacak.
Jul 29, 2020. Bir yat, yarış, seyir veya sadece zevk için kullanılan yelken gücüne sahip bir teknedir. Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir.
Madde 16. Tekne sahibi, teknesini yalnızca Marina İşletmesi tarafından tahsis edilmiş olan yere bağlamak zorundadır.
Boyu 12 metreden büyük özel yatlarda VHF telsiz bulundurulması zorunludur. Üzerine tekne adı ve bağlama limanı yazılmış; Tekne boyu 7-15 metre arasında her teknede bir adet.
Bu konudaki mevzuat sıksık değişsede güncel olan 2.5mt boy ve üzerinde olan şişme botlar için liman kaydı yaptırılması yasal bir zorunluluk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri