Teknik mülakatta, adayların pozisyona uygun temel bilgi ve becerilere sahip olup olmadığını ölçmek için öncelikle genel bilgi ve kavramlarla ilgili sorular sorulur. Bu sorular, işin gerektirdiği temel teorik bilgileri ve terminolojiyi içerebilir.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
İşe alım süreçlerinde kullanılan farklı mülakat tekniği türleri, işverenlerin potansiyel adayların kapasite ve kabiliyetlerini değerlendirmelerine yardımcı olur. Bunlar arasında yapılandırılmış mülakatlar, davranışsal mülakatlar, stres mülakatları, panel mülakatları ve grup mülakatları bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları. Eleme mülakatlarının amacı kalifiye adayları hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir şekilde diğer adaylardan ayırmaktır.
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.
Size yardımcı olacak bu teknik, “Situation, Task, Action, Result” kelimelerinin hem baş harflerinin hem de anlamlarının sırasıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Mülakat sorularını bu yöntemi kullanarak cevaplamak, karşınızdaki insan kaynakları uzmanına istediklerini vermek için uygundur.
Mülakat (İş Görüşmesi); İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
İş görüşmesi sonrasında İK uzmanının sizi yetkililerle tanıştırmak istemesi olumlu bir işarettir. Yetkililerle ve birim yöneticileri ile tanışmak ve size şirketin gezdirilmesi sizin işe kabul edilme yolunda olduğunuzun en belirgin işaretleri arasında yer alır.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Stres mükakatları; yatırım bankacılığı, polis, pilot, broker, asker, hava trafik kontrolörü gibi; kişinin, stres altında iken, kendini, durumu ve çevreyi nasıl kontrol altına aldığının ölçülmesi için yapılması gereken görevler için tercih edilmesi gereken bir mülakat türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri