Kesit alırken büyükçe bir testere ile parçayı ayırdığımızı farzetmiştik. A-A harfleri burada testerenin iki ucunu ifade eder. Teknik resimde her zaman A-A kesiti olmayabilir. Bazen karmaşık parçalarda ikinci bir kesit düzlemi de kullanılabilir ve bu kesit düzleminde ise B-B harfleri kullanılır.
Üretimi yapılacak bir paçanın görünüşleri çizildiğinde iç kısımlarda kalan görünmeyen yerlerin ince kesik çizgilerle çizildiğini “Görünüş Çıkarma” öğrenme faaliyetinde açıklamıştık. Görünmeyen bu detayların görünür hale getirilerek anlaşılır olması ve ölçülendirilebilmesi için kesit alma işlemi yapılır.
Hayalimizdeki kesici cismin üzerinde bulunan delik, kanal vb. boşluklardan kesmeden geçtiği için buralar taranmaz. Tarama çizgileri ince çizgilerle ve genellikle 45°açıyla çizilir. Cismin ilgili görünüşünün tamamının kesit olarak çizildiği görünüşe “Tam Kesit” denir.
Kesit düzlemi görünüşlerde H tipi çizgi ile gösterilirler.
Kesit görünüş çeşitleri, kesit düzleminin sayısı ve parçanın hangi kısımlarını kestiği esas alınarak belirlenir. Buna göre kesit resimler altı farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bunları tam kesit, yarım kesit, kısmi kesit, kademeli kesit, döndürülmüş kesit ve profil kesit olarak sayabiliriz.
İlgili 27 soru bulundu
Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
1.Enine kesit: Örneğin uzun eksenine dikey düzlemde alınan kesittir. kesilmiş parçasıdır. 3.Boyuna Kesit: Örneğin uzun eksenine paralel olan düzlemlerden alınan kesittir. alınan kesittir.
Mimari projede kesit ve görünüşlerin çizildiği ölçek oranı 1/50'dir.. Örnek: Kat yüksekliği 3.00 metre olan bir ev çizeceksiniz diyelim, bunu 1/50 ölçeğe çevirirken; mevcut yüksekliği 50'e böleceğiz, bu kadar basit. ( 3,00 metre = 300 cm ) •300 cm / 50 = 6 cm olarak çizilir.
Kesit almak için, tanımlarda da belirtildiği gibi bir parçanın bir düzlem (veya düzlemler) boyunca kesildiği varsayılarak parçanın kesit düzlemi önünde kalan kısmı atılır ve geri kalan kısmın söz konusu kesit düzlemindeki dik izdüşümü çizilir.
Mimari kesit, bir yapının hayali bir şekilde düşey bir düzlemle kesilmesi ile oluşan çizimlerdir. Yapının duvar kalınlığı, döşeme bilgisi, tavan kalınlığı ve odaların yüksekliği gibi gerekli bilgileri görmemizi sağlar. Kesitler enine ise “enine kesit”, boyuna ise “boyuna kesit” denir.
Cismin tamamen kesilmeden bir kısmının kopartılarak elde edilen kesite kısmi kesit denir.
Kesitlerde ve görünüşlerde doğal zemin nokta nokta, önerilen zemin devamlı çizgi ile gösterilir ve her ikisine ait gerekli kotlandırma eksiksiz yapılır. Görünüşlerde, saçaklar, balkonlar, döşeme, denizlik altı, lento altı, kalkan duvarları, oluk, mahya, baca ve çıkıntılarına kot verilir.
Kesit, geometri ve bilimde üç boyutlu bir uzaydaki bir cismin bir düzlemle veya yüksek boyutlu uzayda analogla kesiştiği noktadır. Bir nesneyi dilimlere kesmek birçok paralel kesiti oluşturur. Eksenlerin ikisine paralel olan üç boyutlu bir alanın kesiti, bir kontur çizgisidir.
Kesilen yüzeyin belirtilmesi ve parçaların yapıldığı malzemenin açıklanması amacıyla kullanılan sürekli ince çizgi ile belirli bir eğimde çizilen çizgilere tarama çizgileri denir.
Diedri açılırken “Alın” izdüşüm düzlemi sabit tutulmuş olup “Yatay” izdüşüm düzlemi 90º aşağıya döndürülmüştür. “Profil” izdüşüm düzlemi ise 90º sağ tarafa döndürülerek açılmıştır. İzdüşüm düzlemleri açılarak epür düzlemleri elde edilir.
İki Görünüşün Seçilmesi
Perspektifi verilen parçayı en iyi şekilde anlatabilen görünüşlerin önden ve soldan görünüşler olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yerine önden ve üstten görünüşleri çizilseydi yandan görünüşteki profil biçimi eksik olacaktı ve parça tam ifade edilemeyecekti.
Not: Çapların ölçülendirilmesinde Ø (çap işareti) sembolü, her pozisyonda ölçü rakamı önüne konulur. Not: Ölçü çizgisi ve ok başları çapı belirtiyorsa Ø işareti kullanılmaz. Not: Çap ölçüleri, yer darlığı sebebiyle şekil elemanlarının dışında gösterilebilir.
En büyük malzeme ölçüsü, alıştırmalarda parçaların sınır ölçülerini y ç , ş p ç ç belirleyen boyuttur. M sembolüyle gösterilir.
Kesim düzlemine temas etmeyen yüzeyler taranmaz. Üstteki resimde sol alttaki yandan izdüşüm kesit görünüş olarak çizilmiş ve taranmış ve taranmamış bölgeler gösterilmiş. Ancak bazı özel parçalar (mil, kama, pim, cıvata vb.) uzunlamasına kesilse bile taranmaz.
1/20 ÖLÇEKLİ PROJELER
Yapının 1/50 ölçekli projeyle uygulanmasında problemlerin doğabileceği mutfak, banyo, WC, servis ofisleri gibi ıslak mekanların, merdivenlerinin ve karakteristik cephelerinin 1/20 ölçekli sistem detayları çizilir.
1:500 ölçekli projeler: Ön proje ölçeği olarak kullanılabilir. Mimarın tasarısını tam bir ifade gücü ile ortaya koyabilmektedir. Genel işlevler, ayrıntılar (merdiven, giriş, wc grubu vb.) ve taşıyıcı sistem gösterilebilmektedir.
Kaleminizin üst tepesini çizilecek objenin tepe noktasına denk getiriyorsunuz. Parmağınız ile objenin en alt noktasını işaretleyerek objenin veya modelin yüksekliğini kalem ile almış oluyorsunuz. Kalemi yatay tutarak obje veya modelin enini de bulmuş oluyorsunuz.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Enine (Transvers) kesit: Frontal ve sagital kesite dik geçen ve vücudu ortadan ikiye bölen bir kesittir.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri