Tefrik, sözcük anlamı olarak parçalara bölmek ya da ayırmak anlamlarına gelir. Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir. Tefrik aynı zamanda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda da yer alır.
Davaların Tefriki (Ayrılması) Prosedürü
Davaların ayrılması kararı, mahkemece ya re'sen ya da taraflardan birinin talebiyle verilebilir. Tefrik (ayırma) istemi dilekçeyle de olabilir, duruşmada (tutanağa geçirilerek) sözlü beyanla da olabilir.
CMK 10.madde 3.fıkra hükmünce ''İşin esasına girdikten sonra ayrılan davalara aynı mahkemede devam olunur.'' Maddeden anlaşılacağı üzere iddianamenin okunmasından sonra ayrılan yani tefrik edilen davalar yeni bir esas numarası alarak aynı mahkemede görülmeye devam eder.
kadının istemiş olması tek başına boşanma için yeterli değildir . . beyanlanyla değil, hakimin hükmüyle gerçekleşmektedir. İşte bu nevi boşanmaya «kazai boşanma» veya «tefrik» denmektedir.
Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. Tevkifhane ise tutukevi ve hapishane manasına gelir.
İlgili 39 soru bulundu
terfik / terfîk / ترفيق
(Refik. den) Birinin yanına katma. Arkadaş etme.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar. Rücu etmek ise yine aynı sözlük tarafından geri dönmek şeklinde açıklamıştır.
Binaenaleyh, nikah kıyılıp henüz gerdeğe girmezden önce karısına: "Sen boş ol" derse, bu talak, bain olur. Bunun gibi, bir erkek karısına: "Seni talak-ı bayin ile boşadım" veyahut: "Seni bu kadar para karşılığında boşadım" derse, karısı da bunu ka¬bul ederse, o kadın talak-ı bayin ile kocasından boş olur.
Sözlükte “elbiseyi çıkarmak, soyunmak; ayırmak” gibi anlamlara gelen hul', fıkıhta kadının belli bir bedel vermesi karşılığında kocanın ayrılmaya razı olması üzerine evlilik bağından kurtulmasını ifade eder. Karşılıklı anlaşmayla gerçekleşmesi sebebiyle bu işleme muhâlea adı verilir.
3. Sünnî talâk.
Erkeğin karısını cinsel ilişkinin bulunmadığı temizlik döneminde boşamasıdır. Buhârî (“Ṭalâḳ”, 1) bu tanıma iki şahit tutmayı da eklemiştir.
Davaların birleştirilmesi – Madde 166
(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış bulunan davalar birleştirilebilir. Bunun için aralarında bağlantı bulunması şarttır. Davalar, davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.
Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
HMK Madde 166 Gerekçesi
Bu durumda aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış olan davalarda birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilecektir.
Tefrik, sözcük anlamı olarak parçalara bölmek ya da ayırmak anlamlarına gelir. Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir.
Davaların birleştirilmesi ayrı ayrı açılmış olan ve farklı esas sayıları üzerinden yürütülen davaların tek bir esas üzerinden yürütülmesini ifade eder. Davaların birleştirilmesi yargılamanın daha sağlıklı yürütülmesini amaçlar. Aynı zamanda usul ekonomisi ilkesinin de yansımasıdır.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
Hidane, çocuk ve çocuk hükmünde olan kişilerin bakımını, himayesini, eğitimini içeren bir kavramdır. Hidane, İslam Hukukuna özgü bir teridir. Medeni Hukuktaki karşılığı, çocuk himayesi ve velayeti olarak tanımlanabilir. Evlilik devam ederken çocuğun bakımı ve himayesi aile ortamında yapılır.
Sözlükte “eşitlik, denklik, benzerlik ve yeterlik” anlamlarına gelen kefâet, bir fıkıh terimi olarak evlenecek eşler arasında belli hususlarda denkliğin bulunmasını, daha çok da evlenecek eşlerden erkeğin kadına denkliğini ifade eder.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
İfa kelimesinin TDK anlamı da; bir işi yerine getirmek, herhangi bir işi yapmak anlamlarına gelir. İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.
Tazmin etmek kelimesinin sözlük anlamı, telafi etmek ve zararı karşılamaktır.
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri