Tekstil geri dönüşümü sürecinin ilk halkasında, evde ve iş yerlerinde ömrünü tamamlayan ürünlerin diğer atıklardan ayrı şekilde biriktirilmesi yer alır. Biriktirilen bu eşyalar, işleme tesislerine ulaştırılmak üzere günümüzde neredeyse tüm belediyelerin yaygınlaştırdığı tekstil geri dönüşüm kutularına atılabilir.
Tekstil atıkları; tüketicilerin kullanımı sonrası veya tekstil endüsrilerinde üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıklardır. Bizi ilgilendiren kısım vatandaşlarımızın kullanımı sonrası artık ihtiyaç duymadığı veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünleridir.
Polyester iplik fabrikaları başta olmak üzere fabrika atıkları, işlenerek tekrar iplik ve elyaf haline, atık kumaşlar ise yeniden elyaf haline getirilebilmektedir. Kâğıt yapımı, dolgu malzemesi, yalıtım malzemesi, yeni iplik üretiminde de tekstil atıkları kullanılabilmektedir.
Tekstil kutularına atılan atık kıyafet yığınları, genellikle özel geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanıyor ve sınıflandırılıyor. Bu şirketler, giysilerin kullanılabilirliğini kontrol ederek hala giyilebilir durumda olanları çeşitli yardım kuruluşlarına veya ikinci el mağazalarına bağışlıyor.
Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
İlgili 37 soru bulundu
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor. Bunun yanı sıra dönüşüm tesisleriyle direkt olarak iletişime geçip, belirli periyotlarla giysi ve diğer tekstil atıklarınızı siz de geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünlerini, orta boy H&M poşetinin içine koyarak mağazalarına teslim ettiğinizde 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz.
Kullanmadığınız giysi, ayakkabı ve ev tekstili ürünlerinizi mor renkli Tekstil Atık Kumbaralarına atabilirsiniz. Tekstil atıkları, yalıtım malzemesi, elyaf, keçe, iplik v.b. ürünlere dönüşüyor. Enerji tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği azaltılıyor.
Tekstil ve konfeksiyon imalatı sırasında oluşan kırpıntı elyaf ve parça atıklar da geri dönüştürülebilir malzemeler arasında yer alır. Tüketiciler nezdinde ömrünü tamamlayan kullanılmış kıyafetlerin ve ev tekstil ürünlerinin de dönüştürülmesi mümkündür.
Geri dönüşemeyen atıklar için siyah, • Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova- konteynerlerde turuncu, • Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf, • Tekstil atıkları için pembe; • Ahşap atıklar için turuncu, • İri hacimli atıklar için lila, • Ekmek artıkları için mor, • Yemek artıkları için beyaz rengin ...
Çoğu endüstri gibi tekstil sektöründe de, su kütlelerine kimyasal atık, yağ ve boyalar salınmaktadır. Atık ürünler, sudaki yaşamı tehdit eden ve içmeye uygun olmayan zehirli ve tehlikeli ürünlerdir.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Hangi tekstiller geri dönüştürülebilir? Pamuk ve yün gibi doğal liflerin mekanik olarak geri dönüştürülmesi, şu anda tüketici sonrası tekstiller için en çok ölçeklendirilebilen geri dönüşüm teknolojisidir. Kimyasal geri dönüşüm söz konusu olduğunda, sadece polyester ve belirli naylonlar kullanılabilir.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
- Gri Kutu: Karışık belediye atıkları, süprüntü temizleme kalıntıları, ıslak havlu ve mendiller, seramik ve porselen gibi mutfak ve aksesuar eşya atıkları.
Uzmanlar, kadınların iç çamaşırlarını altı aydan sonra en geç 1 yıl içinde çöpe atmaları gerektiğini söylüyor. Doktor Nadeem Abbas bakterilerin yıkanmış külotlarda bile üreyebileceğini ve bu nedenle eski çamaşırların hepsinin atılıp, yenileriyle değiştirilmesini tavsiye ediyor.
Hayır, bir mahzuru yoktur.
GİYİM YARDIMLARI
Kızılay, ekonomik sıkıntılar sebebiyle giyim ihtiyacını karşılayamayan ihtiyaç sahiplerini sosyal incelemeler neticesinde belirlemekte ve sizlerin destekleri ile yüz binlerce ihtiyaç sahibini ayni ve nakdi şekilde yapılan yardımlarla sevindirmektedir.
Vintage, yani gerçekten eski kıyafetlerden oluşan bir stile; Retro deriz. HER KIYAFET VINTAGE DEĞİLDİR! Vintage giyim modası, eski döneme ait parçaların hem modern hem de retro bir tarz oluşturarak günümüze uyarlanmasıdır.
Vakumlu torbalar ve çöp poşetleri kullanın!
Vakumlu torbalar, çok yer kaplayan kazak, palto gibi giysileri taşımak için idealdir. İster katlanmış halde, isterse düz şekilde kıyafetlerinizi böyle bir torbaya yerleştirdikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla havasını alarak yerden inanılmaz tasarruf edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri