Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Nereye girerken selâm verilmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nereye girerken selâm verilmez?

a. Allah'ın güzel isimlerinden birisi olduğu için, temiz olmayan yerlerde selam verilmez, b. Hamama girerken selam verilmez, c. Günahla meşgul olan kimselere selam verilmez, d.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: folkloredebiyat.org

Boş odaya selam verilir mi?

Boş bir yere (odaya/eve) girilirken “es-Selâmü aleynâ ve alâ i'bâdillâhi's-sâlihîn” diyerek selâm verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ehl-isunnet.com

Bir yere girerken nasil selam verilir?

Aynı şekilde, bir mescide veya başkasına ait bir eve girildiğinde içeride kimse yoksa, “es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn ve's-selâmü aleyküm ehle'l-beyt ve rahmetullâhi ve berekâtüh” denilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bu davranışların hepsinde Allah'ın zikri ve duâ vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Avret yeri açık olana selam verilir mi?

Selamünaleyküm. Harama işleyen birisine 'o haramı işlerken' selam verilmesinin sakıncası vardır. Açık bir bayanın açık olması, 'açıklığı benimseme ve savunma' noktasında ise bu kural onun için de geçerlidir. Sizinki buna uymamaktadır, selam vermeniz tebliğ bakımından daha faydalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Içki içilen masaya selam verilir mi?

İçki içen bir müslümana gezerken vs. rastlandığı yerlerde selam vermek de vermemek te caizdir. Kuran okuyana, namaz kılana, zikredene, selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Bu Kişilere Selam Verilmez! | Selam Vermek!

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Rakı masasında oturmak günah mı?

Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evde boş içki şişesi bulundurmak günah mı?

Değerli kardeşimiz, Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda kadın erkeğe selam verebilir mi?

Erkeğin, kendisine mahrem olmayan yabancı kadınlara selâm vermesiyle ilgili ise şöyle bir detay vardır: Kadın yaşlı olduğu takdirde erkeğin musâfaha yapmaksızın kendisine selâm vermesi ve kadının bu selâma karşılık vermesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Selam vermeyecek olanlar kimlerdir?

Kur`ân okuyana, Ezan okuyana, Kâmet getirene, Cum`a ve bayramlarda hutbe okuyana, Namazla meşgûl olanlara, (ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selâm verebilir), Tedrisle ve Şer`i ahkâm halletmekle meşgul olana, her çeşidiyle zikirle meşgul olana.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sadece selâm diyene ne denir?

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Merhaba demek caiz midir?

En evlası selam sözünü tam olarak ve örfe uygun şekilde ifade etmektir. Ancak yazışmalarda kısaltılarak kullanılması da günah değildir. Bu kısaltma selam manasını hatırlatıyorsa selam verilmiş olunur. "Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Peygamber efendimiz nasıl selâm verirdi?

Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Yemek yiyen bir insana selam verilir mi?

Bununla beraber, yemek yiyen kimsenin ağzında lokma yoksa kendisine selam verilebilir. Bu durumda selama icabet etmesi gerekir. Yemek yiyenler birden fazlaysa sadece birinin icabet etmesi yeterlidir. Ancak ağzında lokma varsa kendisine selam vermek uygun olmadığı gibi icabet etmek de farz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selam verildiğinde alınmazsa ne olur?

(bk. Ebu Dâvud, Edeb, 141). Şayet gruptan hiç kimse selâmı almazsa, o grupta bulunan herkes günahkâr olur. Dargın olan kimseler selam vermekle aralarındaki dargınlık kalkmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Oturan kişiye selam verilir mi?

- Mesela biri bu ayete göre şöyle bir şey diyebilir; selamı oturan vermeli, gelen almalı. hadis-i şerifi gereğince, müminler birbirlerine selâm verirler. "Şüphesiz ki, Allah katında insanların en iyisi, önce selâm verendir." (Ebû Davûd, Edeb, 133), hadis-i şerifne göre de selâmı ilk veren daha çok sevap kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İyi günler demek caiz mi?

Eğer ihtiyaç halinde konuşuluyorsa, selam vermek veya Allah razı olsun demek de caiz olur. (Yabancı ile her şeyi konuş, selama veya duaya gelince, bunlar caiz değil) denmez. İyi günler, merhaba, hayırlı sabahlar demek de selam vermek gibidir. Bunları da, yabancıya söylemek caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ehlisunnetbuyukleri.com

Gunaydin yerine ne soylenir?

Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Gunaydin yerine ne demeli?

Gün ve aydın. Hani gece karanlık demek gibi. İçinde duygu, dilek barındırıyor değil. Hayırlı sabahlar, güzel sabahlar, mutlu sabahlar, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun gibi dilekler daha duygu dolu ve hoş geliyor kulağa.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Bir kadının sesi erkeğe haram mıdır?

İslâm topraklarında problem olarak devam eden bu konu, tahrik unsurları taşıdığından dolayı kadın sesini erkeğin dinlemesinin haram olarak kabul edilmesidir. Bu düşünceye göre zina kadar zinaya sevk eden her yol da haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dspace.ankara.edu.tr

Dinimiz islam Kimlere selam verilmez?

Ancak selâm verildiği takdirde selâma karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selâm vermek uygun değildir. Mesela, ezân, Kur'ân-ı Kerîm ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selâm vermek mekruh kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Birinin selamını Iletmemek günah mı?

" mânasına gelen selâmlaşmanın yerini basit kelimeler tutmaz. -Karşılaşan iki Müslüman birbirlerinin ellerini tutarak müsafaha eder, Peygamber'e (s.a.s.) salavât okur, hal hatır sorarlar. Bu durumda olan kişiler henüz birbirlerinden ayrılmadan Allah onlara mağfiret eder. Gönderilen selamı yerine ulaştırmak vaciptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Otelde çalışmak dinen caiz mi?

İşinizle ilgili olarak; şüphesiz yabancıların konuk olduğu bir otelde çalışmak haram değildir. Fakat haram işler bulaşırsa bu durumda çalışmanız harama dönüşür. Genellikle bu tür otellerde içki içilir, erkek ve kadınlar bir arada olur, müzik, yüzme havuzları vb..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Içkili bir otelde kalmak günah mı?

İçki satılan bir otelde konaklamak ve içki satılan lokantada yemek yemek caizdir. Ancak içkisiz yerler varsa buraları tercih etmek gerekir. Ayrıca içki bulunan dolapta başka ürünler varsa bunlardan faydalanmanın bir sakıncası yoktur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

İçki içen birinin evinde yemek yenir mi?

Helal lokma yemek, haramların işlendiği sofraya oturmamak ve israftan kaçınmak esastır. Bu itibarla dinen meşrû olmayan hâl ve durumların bulunduğu sofraya mecbur kalınmadıkça oturmak, böyle bir ortamda bulunmak caiz değildir. Fakat bulunulan ortamda haram işlenmesi sofradaki helal yiyecek ve içecekleri haram yapmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT