Vücuda yeterli miktarda demir almadığı zaman yeterli miktarda hemoglobin üretilmez ve böylece MCH düşüklüğü olur. B12 veya folat eksikliği: B12 veya folat eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olmasına neden olarak megaloblastik anemi olarak bilinen bir duruma yol açar ve MCH düşüklüğü oluşturur.
B12 vitamini veya folik asit eksikliği: Çeşitli vitaminlerin eksikliği söz konusu olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin üretim aşamaları olumsuz etkilenir ve daha büyük boyutta, şekil bozukluğuna sahip hücreler üretilir (megaloblastik anemi). Bu durumda MCH yüksek saptanabilir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 27 pg'nin altında olması yani MCH düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobin üretiminizin normalden az olduğu anlamına gelir. MCH düşüklüğü demir eksikliği anemisi, otoimmün hastalık ve diğer sorunların bir işareti olabilir.
B12 veya folik asit eksikliği eritrositlerin normal şekilde gelişmesini engelleyerek normalden büyük kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına neden olur. Daha büyük kırmızı kan hücreleri normalden daha fazla hemoglobin taşıyarak MCH yüksekliğine neden olur.
B12 vitamini veya folik asit gibi vitamin ve mineral eksikliğine bağlı beslenme yetersizlikleri. Demir eksikliği anemisi (vücut hemoglobin için demir kullanır ancak vücutta demir yetersiz olursa MCH seviyesi düşer. Bu anemi daha çok vejetaryen ve yetersiz beslenmede görülür.
İlgili 41 soru bulundu
MCHC düşüklüğünün yaşanmasının en yaygın sebepleri arasında anemi yani diğer adıyla kansızlık gelir. Diğer sebepleri arasında ise; kan kaybı, adet kanamalarının çoğalması, hamilelik, mide ülseri ya da kanaması, demir açısından yeterli ve dengeli beslenmeme gibi sebepler sıralanabilir.
Kırmızı kan hücrelerinden normalden fazla demir birikmesiyle oluşur. Bu anemi çeşidinde kanda MCV değeri düşük çıkar. Bunlarla birlikte alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da MCV düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
MCH yüksekliğinde, genellikle B12 veya folik asit eksikliğinin giderilmesi hedeflenir. Bu anlamda, hastaya vitamin takviyesi yapılarak beslenme düzeni buna göre şekillendirilebilir. Aynı zamanda, vitamin eksikliğine yol açabilecek diğer hastalıklar araştırılarak bu hastalıkların tedavi edilmesi amaçlanır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Vücuda yeterli miktarda demir almadığı zaman yeterli miktarda hemoglobin üretilmez ve böylece MCH düşüklüğü olur. B12 veya folat eksikliği: B12 veya folat eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olmasına neden olarak megaloblastik anemi olarak bilinen bir duruma yol açar ve MCH düşüklüğü oluşturur.
Hemogram kırmızı kan hücrelerinin rengi, ebatı ve hacmi gibi parametreleri incelenir. Bu incelemeler sonucunda şayet alyuvarlar; stabil durumlarından daha küçük ve soluk görünürse ve hematokrit ile hemoglobin değerleri de düşük çıkarsa demir eksikliğinden şüphelenilebilir.
MCH Yüksekliği Nedir? Yapılan tam kan sayımı testinde MCH değerinin 31 pg değerinin üzerinde olması MCH yüksekliği olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinde olması gerekenden daha fazla miktarda hemoglobin olması anlamına gelen bu durum pek çok farklı sağlık sorununa bağlı olarak oluşabilir.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Yüksek miktarda alkol tüketmek B12 ve folat eksikliği yapabilir. B12 ve folat eksikliği ise MCHC değerinizin yükselmesine neden olabilir. Alkol kullanımı azaltarak bu sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz. Aynı şekilde sigara tüketimi de B12 ve folat değerinizi düşürerek MCHC değerinizin artmasına yardımcı olabilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Düşük hemoglobin seviyesinin bulguları nelerdir? Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
Yüksek hemoglobin değeri; kaşıntı, baş ağrısı ve dönmesi, aşırı ter, ağrılı eklem şişmeleri, anormal derecede fazla kilo kaybı, gözlerde meydana gelen sararma, halsizlik hali gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir. MCV düşüklüğünde görülen semptomlar arasında halsizlik, güç kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk rengli gibi birtakım belirtiler yer alır.
Bu standartlara göre MCV değeri 80'in altında olanlarda mikrositoz (hücrelerin küçülmesi), 100'ün üzerinde olanlarda ise makrositoz (hücrelerin büyümesi) olduğu kabul edilir.
B12 vitamini eksikliği: Vücuda yeterli miktarda B12 vitamini alınmaması durumunda kırmızı kan hücrelerinin üretimindeki bozulmalar nedeniyle boyutları artar ve MCV yükselir. Folik asit eksikliği: B12 vitamininde olduğu gibi folik asit eksikliği durumunda hücreler büyüyerek MCV değeri yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri