Triko (Fr.tricot): Örme, örgü. Örülerek oluşturulan tekstil ürünleri. Tek iplik sistemiyle oluşturulan kumaşlar.
Triko kumaş, yün ve pamuk ipliklerinin örülmesiyle elde edilen kumaşa verilen isimdir. Örgü makinesinde üretilen bu kumaş türünün çok farklı çeşitleri de bulunur. Örgü şekilleri triko kumaş çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Selanik, saç örgü, çift plaka ve tek plaka gibi çok fazla çeşidi bulunabilir.
Triko kumaşlar yapısı itibari ile oldukça esneyebilir. Esneyebilen bu kumaşlar da rahat ve şık bir kullanım sağlar. Özellikle mevsimlik kazaklar, kaşkol gibi kıyafetlerde kullanılan triko esnek bir yapıda olduğu için rahat bir kullanım sağlamaktadır. Düz biçimde örülen triko kumaş esnek bir yapıya sahiptir.
Pamuk ve yün gibi ürünler ise teniniz ile havanın temasını mümkün olduğunca engeller, böylece vücut ısınız korunmuş olur. Yaz sıcaklarında ise hava geçirgenliği daha yüksek olan kumaş tipleri tercih edildiği için triko kumaşa sahip ürünler bahar ve kış aylarına daha uygun diyebiliriz.
Triko Desen Elemanı, özellikle tekstil sektöründe çalışan kişilerdir. Triko desen elemanları, kumaşların üzerine desenler oluşturmak için kullanılan makineleri kullanarak desenleri üretir ve uygular. Ayrıca, kumaşların üzerine baskılar veya desenler yapmak için kullanılan diğer teknikleri de kullanır.
İlgili 20 soru bulundu
Triko, yünlü bir kumaş olduğu için, yıkama talimatlarına uyulmadığında tüylenme görülebilir.
Triko elbiseler kış aylarında tercih edilir çünkü sıcak tutar. Triko elbiseler, özellikle daha rahat ve günlük giyim için uygun olan birçok farklı stile, kesime sahip olabilir. Şifon elbise ise ince ve hafif bir kumaştan yapılmış elbisedir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir çünkü serinletici bir etkiye sahiptir.
Triko kumaşlar genellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde kullanıma uygun kumaş çeşitlerinden biridir. Triko kumaşlarınızı yazın giymek yerine kışın giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak yün ve pamuk içermeyen triko kumaşlar da mevcuttur. Bu tür kumaş çeşitlerini sıcak havalarda tercihinize göre kullanabilirsiniz.
Yani triko kumaş elde edebilmek için özel düz örme makinelere ihtiyaç vardır. İçeriğindeki pamuk ve yün nedeniyle ısı kaybı yaşatmadığı gibi geniş araklı dokuması sayesinde nefes alır ve terletmez. Yani kısaca triko kumaş yazın serin, kışın sıcak tutar diyebiliriz.
Triko mevsimsizdir. Triko, yünün özel örgü makinelerinde işlenmesi ile oluşan bir kumaştır. İçeriğindeki yün sayesinde ısı konforu sağlan kumaş, aralıklı örgüsü ile yaz aylarında sizleri serin tutar. Örgü yapısı ile doğal ve zahmetsiz şıklık sağlayan triko parçalarınızı dört mevsim rahatça kullanabilirsiniz.
Yün trikoları ters yüz ütülemek en iyisidir. Giysiye ütüyle sadece hafif bir baskı uygulayınız. Ağır baskı giysinin parlamasına yol açabilir. Trikonun yanmasını önlemek için ütüyü trikonun üzerinde çok uzun süre bırakmayınız.
Kazak kaç derecede yıkanır, kışın soğuk havasında giydiğimiz kazakların bizi soğuktan korumasının sebebi, kazakların üretimi esnasında yün kullanılmasıdır. Kullanılan yünden dolayı yün kazaklar daha hassastır. Yün ve triko kazaklar ılık suyla ve hassas/narin programında yıkanmalıdır.
Triko Elbise Altına Ne Giyilir? Triko elbisenin altına, çorap, bot ve dar bir kemer giyebilirsiniz. Görünümü daha da şık hale getirmek için aksesuarlar ekleyebilirsiniz. Triko elbisenizi deri ceket ve spor ayakkabı ile kombinleyerek spor bir hava oluşturabilirsiniz.
Annelerimizin, anneannelerimizin ellerinde, şişlerle ördükleri kazaklar, bugün triko dediğimiz örme türünün neredeyse her eve girmiş en yakından bildiğimiz örnekleridir. Şişler ne kadar kalınsa ortaya çıkan triko o kadar pofuduk olur ve şişler ne kadar inceyse ürün de o kadar ince olur.
Düz örme makinelerinde, tek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia, ribana (lastik), selanik ve haroşa örgülü kumaşlar en çok kullanılan ve üretilen triko kumaş türleridir.
Triko kazağınızı eğer çamaşır makinesi ile yıkayacaksanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Triko kazakları makinede 30 derecede yıkamak en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır.
Birbirinden Tarz Triko Elbise Kombinleri Her Mevsimde Yapılabilir mi? Isı tutma özelliği açısından değerlendirildiğinde triko kumaş türünün yüksek ısı tutma özelliğine sahip olduğu görülür. Havayı içerisinde tutabilmesinden dolayı triko kumaştan elde edilen elbise modelleri kış ve sonbahar aylarına uygundur.
Çelikli örgüler yapı olarak esneme özelliği az olan kalın ve ser tutuma sahip örgülerdir. Genellikle dış giyim olarak kullandığımız triko, etek, ceket yapımında kullanılmaktadır.
Triko ve kazak türü ürünlerimizi içindeki yıkama talimatına uygun yıkamanız gerekmektedir. Makinede değil de deterjan ile elinizde yıkamanız daha sağlıklı. Yıkarken özellikle tersinde yıkayın. Eğer makinede yıkarsanız, çıktığında çekmiş olabilir.
Triko elbise kısaltma işleminde doğru boyu belirlemek, kesim işlemi, dikiş ve bitirme aşamalarını dikkatli ve hassas bir şekilde uygulayarak elbisenizi kısaltabilirsiniz. Bu işlemi yaparken elbisenizin kumaş yapısına ve detaylarına dikkat etmek önemlidir.
Triko, ısı tutma özelliği sayesinde özellikle kışlık giyimde tercih edilir. Ancak örme teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ince ve hafif ipliklerle üretilen triko ürünler, yazın sıcak aylarında da kullanılmaktadır.
Çelik penye kumaş, pamuklu ve likralı yapısı sayesinde oldukça rahat bir kumaştır. Esnek yapısı vücudun özgürce hareket etmesini sağlarken, pileleri ve hafif kalın dokusu vücudu kısıtlamaz. Kış aylarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş, pamuklu yapısı sayesinde kışın sıcaklığı muhafaza eder ve terletmez.
Yün elyaf ile görünüm bakımından çok benzer olan akrilik kumaş; yanan yapıda olduğundan çok rahat alev alır. Bu kumaş çeşidi, elyaf ve yünde olduğu üzere esneme özelliğine sahip olup, oldukça rahat bir yapıdadır. Akrilik kumaş, sentetik malzeme şeklinde kabul edilmekte olup nefes alma özelliği çok düşüktür.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri