Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Mağdur olduğunuz bir durum karşısında derhal şikayet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun. Dolandırıldım ne yapmalıyım hususunda soruya cevap vermeden önce nerede dolandırıldığınız önemlidir. Zira burada şüphelilerin bulunması gereklidir.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Dolandırıldım Nereye Şikayet Edebilirim? Kural olarak, bir suça ilişkin şikayet etmek isteyenler Cumhuriyet Başsavcılığına veya karakola başvurur. Valilik, kaymakamlık ve mahkemeye şikâyet de mümkündür. Bunlar şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.
Basit dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme suçun işlendiği yer ağır ceza mahkemesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Bilgisayar, cep telefonu, internet vb. araçların kullanılması suretiyle haksız menfaat sağlanması TCK m. 158/1-f hükmünde öngörülen nitelikli dolandırıcılık suçunu teşkil eder. Telefonla dolandırıcılık yapan kişi 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alır.
TCK md.157'de düzenlenen basit dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. TCK md. 158/a,b,c,d,g,h,i fıkralarında düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 6 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar hapis cezasıdır.
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir.
Dolandırıcılık faaliyetinin mağduru olan kimse, öncelikle yetkili mercilere suç duyurusunda bulunmalıdır. Mağdur, karakola veya savcılığa başvurmak suretiyle mağduru olduğu suça ve fail/faillere ilişkin suç duyurunda bulunarak şikayetçi olabilir.
Aslında telefonla yapılan bu yöntemde savcı, polis ya da asker gibi kendisini tanıtan kişiler karşısındakinin güvenini kazanmak için sizin özel bilgilerinizi vererek sizi kendilerine inandırmaya çalışırlar.
Ucerc.com 05488532781 Şüpheli Numara! - Şikayetvar.
123. madde, telefonla ısrarla rahatsız edilmesini kapsamaktadır. Bundan dolayı huzurunuzu bozan telefon numarasına dava açabilir ve 3 ay ila 1 yıl arasında hapis cezası almasını sağlayabilirsiniz.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Bankaların mobil ve internet sistemlerinin açıklarını önceden tespit eden dolandırıcılar, açık verilen sistem basamağına mağdurun telefonunu yada e-mail doğrulamasını taklit ederek girilmektedir ve açık bulunan basamaktan para aktarımı sağlanabilecek basamağa ulaşılarak işlem yapılmaktadır.
"KİŞİSEL VERİYİ SİZİN ELE GEÇİRMENİZ DEĞİL İFŞA ETMENİZ SUÇ"
Özellikle görüntü ve ses kayıtlarının bu şekilde ifşa edilmesi çok ağır yaptırıma bağlanmıştır. 2 yıl ile 5 yıl arası bir ceza öngörmüştür kanun koyucu bununla alakalı.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
İnternet dolandırıcılığı suçunu şikayet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Bu dönemde TC kimlik numarasını ele geçiren kişiler kimliği kopyalayarak kredi çekebilir ya da çeşitli kurumlara başvuru yapabilirlerdi. Fakat yeni tip kimlik kartlarının kopyalanması mümkün olmadığı için sadece TC kimlik numarası ile herhangi bir işlem yapılamaz.
En yakın karakola gidip ifade verebileceğiniz gibi cumhuriyet başsavcılığına dilekçe vererek de şikayetçi olabilirsiniz. Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir.
Dolandırıcılık suçunda (temel suçta) şikayet gerekmediğinden, zamanaşımı süresi 8 yıldır. 8 yıl içinde mağdur savcılığa durumu bildirmelidir.
Dolandırıcılar, aslında hiç var olmayan ya da kendilerine ait olmayan mal veya hizmetleri satmak için reklam yaparlar ya da gerçek bir şirket gibi görünebilmek için mevcut itibarlı markaların internet sitelerini taklit etmeye çalışırlar.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Hapis cezasına ek olarak kanunda 5.000 güne kadar para cezası öngörülmüştür. Eğer büyü dolandırıcılığı suçu internet veya sosyal medya üzerinden işlenmişse 158/1f fıkrasının uygulanması gereği oluşacaktır. Ayrıca medyum dolandırıcılığı suçunda dini inanç ve duygular suistimal edildiyse suçun niteliği değişecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 176, vatandaşlarımız ile yerli ve yabancı turistlerin Bakanlığımızla ilgili her türlü bilgi, öneri ve şikayetlerine cevap veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri