Kimyasal peeling, lazer tedavisi, mikrodermabrazyon veya IPL gibi tedaviler ciltteki lekelerin görünümünü azaltmak ve hatta yüzdeki kahverengi lekelere kesin çözüm için etkili olacaktır.
Antioksidan içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı kahverengi leke oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Estetik olarak kişiyi rahatsız eden kahverengi lekeler için uygulanan tedavi yöntemleri arasında karbon peeling, dermapen, kimyasal peeling, PRP, mezoterapi ve lazer tedavisi gibi yöntemler yer alır.
Dr. İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
Yüz lekeleri için doğal maske tarifleri arasında karbonat ve yoğurt mucizesi yer almaktadır. Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız. Argan yağının önemli bir antioksidan etkisi vardır.
Rendeleyip suyunu çıkardığınız kabak ve salatalığın üzerine yoğurt, kil , kabartma tozu ve birkaç damla limon suyunu ekleyin, krem kıvamına getirene kadar karıştırın, temiz cilde sürün ve 20 dakika bekletin, hafifçe ovarak cildinizden çıkarın ve ılık suyla durulayın ve cildinize uygun gece kreminizle nemlendirin.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur. Diğer kahverengi lekeler ise topikal tedavilerle soldurularak tamamen çıkarılabilir. Ancak topikal ürünlerin lekeleri tedavi edebilmesi için birkaç ay düzenli olarak kullanılması gerekebilir.
Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir. Bazal, skuamöz ve melanom hücreli cilt kanseri türlerinde ciltte farklı leke ve lezyonlar oluşur.
İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde elma sirkesi de cilt pigmentasyonunu hafifletir ve lekelerin tedavisinde tercih edilir.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar.
Koyu tenli insanlarda, cildinden birkaç ton daha koyu olan noktalar genellikle 6 ila 12 ay içinde kaybolur. Daha derin renklenmelerin ise solması yıllar alabilir. Derin renk değişiklikleri genellikle mavi veya gri renkte görünür, ancak bir nokta kişinin doğal ten renginden çok daha koyu kahverengi de olabilir.
Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir. Evinizde yetiştirebileceğiniz Aloe Vera'nın yaprağını ortadan kestikten sonra elde edeceğiniz jeli güneş lekesine doğrudan uygulayarak hem bu sorundan kurtulabilir hem de parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.
İbrahim Adnan Saraçoğlu, avokado maskesinin, güneş lekelerinin oluşmasını engellerken cildinizi de beslediğini belirtmektedir. Güneş lekelerine karşı avokado kullanılması oldukça faydalıdır. Avokado sert yapıdadır ve yumuşadığında kullanılması gerekmektedir. Kıvamının "Bursa şeftalisi" gibi olması gerekir.
Stres altında kalan insanlar, cilt lekesi oluşumuna daha yatkın olmaktadır. Stres kaynaklı cilt lekeleri, kronik ilerleyebilmekte ve kişilerin cilt bütünlüğünü bozmaktadır. Stres, cilt sağlığı başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin dengesini bozmakta ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.
Aloe vera, hem cilt üzerinde hem de genel vücut sağlığı üzerine pek çok fayda sağlamaktadır. Özellikle cilt lekelerinin giderilmesi, cildin doğal olarak nemlendirilmesi, çatlak ve selülitlerin azaltılması aloe vera faydaları arasında öne çıkmaktadır.
Karaciğer lekesi olarak da bilinir. Özellikle açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan deri alanlarında görülür. El sırtı, yüz, omuz, sırt ve göğüs ön yüzde ortaya çıkar. El sırtında ortaya çıkanlar yaşlılık lekeleri olarak adlandırılır.
Sinir sistemini dengeler. D vitamini cilt hastalıklarının azalmasını sağlar. Ayrıca D vitamini cilt lekeleri ya da cildin mat görünmesi gibi sorunları da azaltır. Şizofreni, demans, parkinson gibi hastalıkların olasılığını azaltır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
C vitamini: Ayrıca C ve E vitaminlerini eşzamanlı kullanmak hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt sorununa karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu vitaminler, aynı zamanda cilt lekelerine iyi gelir.
Lekeler çok koyu olduğunda cildinizden 1 ya da 2 ton koyu bir kapatıcı kullanabiliriz. Hamilelikte oluşan melazma gibi daha geniş bölgelere yayılan lekeleri kapatmak için kapatıcılığı yüksek bir fondötenle nokta atışı yapmalısınız ve üzerine cilt ile aynı tonda kapatıcı uygulamak daha doğru olur.
Süt ve pirinç ununu karıştırıp cildinize krem olarak sürün. Bir müddet beklemeniz gerekecek. Siz maske ile beklerken, pirinç unu ve süt kuru cildinize nem kazandırıyor olacak. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra, cildinizi ılık su ile temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri