Badem'in hemen hemen tüm çeşitleri İstanbulda rahatlıkla olabilmektedir.İstabul'a uygun olan badem fidanı çeşitleri, nonpareil(elle kırılan badem), teksas, ferragnes, feeraduel,bertina, laurenne, tuono şeklindedir.
Bademin yetiştirilmesi için Akdeniz ikliminin olması gerekir. Buna bağlı olarak badem ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ege Bölgesi dışında Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Badem yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için ikliminin yazları sıcak ve kurak olması gerekir.
Tüm toprak tipleri hemen hemen olumlu sonuç alınmasını sağlayacaktır. Ancak verimli sonuç almak isteyen kişiler kumlu ve çakıllı topraklar da Badem yetiştirmeyi tercih etmelidir. Badem ağacı tüm iklim koşullarında yetişir ama uygun koşullar sağlanamadığı takdirde meyve vermeyebilir.
Yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Ancak odun kısmının kış donlarına daha dayanıklı olması nedeniyle kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde de yetişir.Nemli havadan ve soğuk rüzgardan hiç hoşlanmaz.
Türkiye'de Badem Ağacı Yetiştiriciliği
Özellikle yetiştirildiği bölgeler arasında Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nin bazı dolayları gelmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Cevap: Devlet,10 dekar ve üzerindeki arazilere dönüm başına 100 ile 120 arasında (gemlik haric) geri ödemesiz destek yapmaktadır.Bunun için yapmanız gereken sertifikalı fidan ekerek faturasıyla beraber evraklarını tamamlayıp ilçe tarıma başvurmanız gerekmektedir.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı bölgesi ile çok yüksek yaylalar dışında her bölgede badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Badem kültürü Ege Bölgesinde yoğunlaşmış olup bunu Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri izlemektedir.
Badem yetiştiriciliğine en uygun olan bölgelerimiz Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
Badem ağacı, kumlu ve killi gibi çok çeşitli topraklarda yetişir, ancak genellikle hafif, verimli, derin ve süzek olan toprakları tercih eder. Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Badem ağaçları, çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilir, fakat ideal toprak Ph değeri 6.8 ila 8.5 arasıdır. Bununla birlikte badem ağaçları, su tutma problemleri olan ağır ve zayıf topraklarda verimli bir şekilde yetişmez.
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Yeni dikilen aşılı badem fidanları, dikiminden üç yıl sonra meyve vermeye başlar. Ürün verimi yaşı ilerledikçe artmaktadır. Bademde dekara iç verim dikilen çeşide göre değişmekle birlikte, tam verim çağında ortalama 180 ile 250 kilo oranındadır.
Klasik anaçla üretilen badem fidanları dikimden 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Tam verim 7 yaşını geçtikten sonra başlar.
Ø 5x5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Badem, sıcak ılıman iklim meyve türü olup olgunlaşması için yüksek sıcaklık toplamına gereksinim duyar. Bu meyve türü ülkemizin iklim koşullarına iyi uyum sağlamış meyve türlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri