Eğer yolcu muafiyet hakkını son üç yıl içinde kullandıysa yani son üç yıl içinde yurt dışından daha önce bir telefon getirdiyse telefon gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Bunun karşılığında yolcuya ambar muhafaza makbuzu verilecek. Yolcu 3 ay içinde yurtdışına giderken telefonu yanında götürebilecek.
Yolcumuzun yaptığımız kontrollerde son üç yıl içinde muafiyet hakkını kullandığını görürsek telefonunu gümrük ambarında muhafaza altına alıyoruz. Kendisine karşılığında ambar muhafaza makbuzu veriyoruz. Bu durumda yolcumuz üç ay içinde yurt dışına giderken tekrar telefonunu yurt dışına geri götürebiliyor." dedi.
Cevap: Hayır. Cep telefonu, Ek-9 liste kapsamı kişisel eşya olarak yolcu beraberinde ülkemize getirilebilmektedir. Hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Gümrük Prosedürleri
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
"Yurt dışından yolcu beraberi getirilen eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından ülkemize gelen yolcular, üç takvim yılında bir adet cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Tüm el konulan malın veya eşyanın iadesi için gümrük idaresine başvurulması ya da malın veya eşyanın özelliğine göre Gümrük Müdürlüğünce verilen el koyma kararına idare mahkemesinde dava açmak suretiyle itirazda bulunarak malın veya eşyanın iadesinin sağlanması mümkündür.
“Türkiye'ye gelen akıllı telefonlardan önce %1 Kültür Bakanlığı payı, sonra %10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden %50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden de y%18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor.”
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
IMEI kayıt işlemlerinin yapılması ile yurt dışından alınan telefonları ülkemizde kullanmaya devam edebilirsiniz. Kayıt edilmemiş telefonların ülkeye girişiyle birlikte tanımlanan kullanım süresi 120 gündür. Bu süre dolduğunda kullanıcıların IMEI kaydı yaptırması gerekir.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesi hizmetlerini kullanarak, mobil bankacılık uygulamalarınız ya da banka şubelerinden bu kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı kullanarak da ödeme yapmanız mümkündür.
Yurtdışından gelirken yanında birden fazla cep telefonu satın alıp getirenler, getirdikleri 2. telefonu Türkiye'de kullanamayacak. Gümrük görevlileri, yurtdışından birden fazla telefon getirenlerin yanlarındaki ikinci telefonun IMEİ numaralarını alarak sisteme girmemesi için BTK'ya bildirecek.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Ticaret Bakanlığı (Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülen gümrük ürünlerinin ihale ya da perakende satışlarında hiçbir şekilde kâr amacı yoktur. Bu sebeple ürünlere kâr payı eklenmez ve piyasanın altında rakamlarla satışı gerçekleştirilir.
29 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ ile ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme yürürlükten kaldırıldı.
3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye'ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek. Birden fazla getirilen telefonların gümrük memurları tarafından belirlenmesi durumunda, kişi bu ürün için normal verginin iki katı ödemek zorunda.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilmişti. 2024'te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liraya çıkacak.
iPhone 15 Plus Türkiye fiyatı 56,999 TL olarak şu anda piyasada yer alıyor. Bu cihazın vergisiz fiyatı ise 27,993 TL oluyor. Yine en yüksek vergi miktarı ÖTV yani 16,796 TL olarak ekleniyor. En düşük vergi ise 564 TL ile Kültür Bakanlığı'nın aldığı vergi oluyor.
iPhone 14 modelleri dahil olmak üzere bütün akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Buna ek olarak yüzde 1 de Kültür Bakanlığı payı alınıyor. Bu oran dışında toplamın yüzde 50'si oranında ÖTV alınıyor.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir. Yurt dışına çıkışlarda kullanılan pasaport ve bazı ülkelere girişte kimlik belgesi, telefon kayıtları için kullanılabilmektedir. Kıbrıs gibi ülkelere kimlikle girmek mümkün olduğu için pasaport olmadan da telefon kaydı yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri