Türkiye Cumhuriyeti devleti, mahkemenin onay vermesi şartıyla herhangi iletişimi dinleme hakkına sahip. Bu bir kere başlangıç noktamız olsun. Türkiye'deki her türlü yazılı, sesli, görüntülü iletişimin ana oyuncularının hepsinin TİB'le özel bir bağlantısı var.
Hectopat. Devlet/istihbarat ağırlıklı yapılan dinlemeler, doğrudan şebekeler aracılığı ile yapıldığından kişinin dinlendiğini bilmesi teknik açıdan mümkün değildir.
Siz sıradan, işinde gücünde, suya sabuna dokunmayan hatta yasadışı işlere kesinlikle karışmayan bir vatandaş olsanız bile bazen telefonunuz dinlemeye takılabilir.
Aslında her ikisi de. Telefon konuşmalarınız yasal yollardan veya yasal olmayan yollardan dinlenebilir. Bunu anlamak sanıldığı kadar kolay değildir ancak yasa dışı gerçekleşen dinlenmenin önüne geçmek de bizim elimizdedir.
İki gazetede yer alan ''7 bin kişi dinlendi'' iddialarının ardından gözler yine dinlemeler konusuna çevrildi. Dinlemelerde yetkili kurum, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB). Ancak Türkiye'de dinlemeler Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
Ceza Muhakemesi kişiler arasındaki telekomünikasyon yoluyla “iletişimin dinlenmesi” ve “kayda alınmasının” şartlarını düzenlemiştir. Bu hükümlerde yer alan usuller dışında hiç kimse, bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemez ve kayda alamaz. (CMK m. 135/9).
telefonun her zaman dinlenir. baz verilerine bakılabilir. mesleğe girerken imzaladığın evraklarda bunu da kabul ediyorsun.
Buna göre “Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.” Şu halde iki taraf arasında geçen bir telefon görüşmesini taraflardan bir tanesinin rızası olmaksızın, telefonun hoparlörü ya da sesini yükseltmek suretiyle başka kimselerle paylaşması, bu kişilere dinletmesi suç teşkil etmektedir.
Konuşma kaydedilmediyse dinleme yapılamaz fakat arayan ve aranan numara kayıtları operatörden alınabilir.
Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.
Süre Şartı:İletişimin dinlenmesi, kaydedilmesi veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararı en çok iki ay için verilebilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir.
Telefonların yüksek sesli ortamlarda tutulması, telefon dinlenilmesinin önüne geçecektir. Telefonların her zaman sesli ortamlarda tutmak veya telefonla birlikte müzik çalarların beraber tutulması, telefonların dinlenme olasılığı azaltacaktır.
Bilindiği gibi 2016 yılında Rusya Büyükelçisine suikast düzenleyen failin telefonuna ait şifre çözülemediği için telefon içeriğine ulaşılamamıştır. Sonuç olarak Devlet, WhatsApp mesajlarına ulaşamaz.
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor.
3 dk. 36 sn. "Bu sohbette gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar, uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. Bu sohbetin dışında bulunan hiç kimse, mesaj ve aramalarınızı okuyamaz ve dinleyemez."
Güvenlik soruşturması bir idari işlem olup salt bu neden ile telefon dinlemesi yapılamaz.
Söz konusu suç şikayete bağlı bir suç ise şikayet süreci gündeme gelecektir. Şikayet için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılmalı ya da Emniyet birimlerinin konuyla alakalı olarak bilişim suçları bürolarına başvurulmalıdır.
Telefon dinlenmesine ilişkin yargı kararı
Dinleme kararlarına ilişkin çok sayıda yargıtay kararı bulunmaktadır. Telefonun veya iletişim araçlarının kanuna aykırı olarak dinlenmesi halinde bu dinlemeler ceza davasında delil olarak kullanılamaz.
Ve whatsapp konuşmalarını kesinlikle dinleyemiyorlar. Dinledikleri Bazı çakallar kapat wp'dan ara diyormuş hatta. 3. Dinleyebilir de kimse bu sorumluluğu almaz. Meslekten men edilir, ağır cezada yargılanır, tazminata çarptırılır.
Yasal olarak, bir soruşturma veya kovuşturmaya şüpheli veya sanık olarak dahil olan herkesin telefonu dinlenebilir. Yasa dışı dinlemelerde ise herhangi bir kişi herhangi bir nedenle hedef olarak seçilebilir.
Polis telefonunuzu alamaz, kurcalayamaz. Buna dayanak olacak bir yasa maddesi de yoktur.
Telefon görüşmeleri geçmişe dönük olarak tutulabilir ve alınabilir. Ancak belirttiğimiz gibi bu keyfi nedenlerden dolayı kesinlikle yapılmaz yapılması da suç olarak kabul edilmiştir. Yani dinleme kararı olmadan birisinin kayıtlarının tutulması suçtur.
Kişilerin telefonuna elkoyma işlemi yapılabilmesi için hakim veya gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet savcısı kararı gerekmektedir. Bu bağlamda kolluk görevlilerinin telefona elkoyma konusunda yetkileri bulunmamaktadır.
Boşanma davalarında geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları istenebilmektedir. Bu kayıtlar çoğunlukla davacı eşin davalının kendisini aldattığını düşündüğü veya aldatmayı kanıtlamak istediği durumlarda talep edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri