Orijinal olmayan bir şarj cihazı veya veri kablosu kullandığınızda ya da telefonunuzu/tabletinizi şarj etmek için USB kablosu aracılığıyla bir bilgisayara bağladığınızda, çıkış akımı telefonunuzun/tabletinizin güç tüketimini dengeleyemeyerek güç boşalmasına sebep olabilir.
Hani telefonu şarja taktığınız bir yuva var ya işte orası elbise pamuğu, kir, toz ve benzeri şeylerden dolayı tıkanabiliyor. Bunun sonucunda da şarj aleti kablosunun ucu ile şarj soketi dişlileri birbirine temas etmiyor. Doğal olarak da cihaz şarj almadığı için telefonun şarj yüzdesi düşüyor.
Şarj girişi önünde olmalı ve ekran düz bir yüzeye bakmalı. Kürdanın pamuklu ucunu girişin arka tarafına doğru sür. Ekran aşağı bakacak şekilde kürdanı girişe sok. Yukarı doğru iterken sola ve sağa hareket ettir, pamuğun düşmemesine dikkat et. Kirler çözülene kadar bu hareketi tekrarla.
Şarj Kablosunu Kontrol Edin
Daha uzun kablolarda elektrik akımı yol boyunca zayıflar ve telefona az güç gider. Ayrıca eğer şarj kablosu hasar almışsa iPhone'a yetersiz akım verecek ve iPhone'un şarjı şarj olurken dahi azalacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
Şarjdayken telefon ısınır. Oyun oynarken de telefon ısınır. İkisini aynı anda yaparsak açığa çıkan ısı miktarı fazla olur. Bu işlem sürekli tekrar ederse cihazın bataryası olumsuz etkilenebilir.
Şarj soket girişinde siyah,turuncu ve yeşil renkte oldukça farklı görünen kabarcıklar meydana gelir. Şarj soket içerisinde meydana gelen bu kabarcıklar oksitlenmeye işaret eder. Böyle bir durumda da telefon şarj soketi arızalanır ve telefonunuz şarj olmaz.
Şarj portu arızalanmış veya tozlanmış olabilir. Güç kaynağı yetersiz kalıyor olabilir. Arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin. Şarj kablosunun düzgün takılmamış olabilir.
Şarj soket değişimi işlemi ortalama 30 dakika ile 45 dakika arasında sürmektedir. Şarj soket değişimi için hem kargo aracılığı ile cihaz yollanabilmektedir hem de servisimize gelip cihaz bırakılabilmektedir.
Şarja takıldığında tamamen bitmiş bir cep telefonu, kullandığınız şarj aletinin orijinalliğine ve kapasitesine göre değişecektir. Buna karşın ortalama olarak bir cep telefonu en fazla 16 saat içerisinde tam dolu bataryaya sahip olacaktır.
Telefonu şarj ederken kullanmak ya da geceleri şarja takmak konusunda birçok kez uyarı alsanız da artık yeni nesil telefonlar bu tür durumlar göz önünde bulunduğu için tasarlandığı için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Ancak, genel olarak uzmanlar, telefonun şarjını yüzde 20 ila 80 arasında tutmanın en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu aralık, bataryanın ömrünü uzatırken aşırı ısınma riskini de azaltmaktadır. Sürekli olarak telefonu yüzde 0'a düşürmek veya yüzde 100 doluluğunda tutmak, batarya performansını olumsuz etkileyebilir.
Sahte Şarj Kablosu
Şarj kablonuzun cep telefonunuza yeteri kadar güç aktarımı yapamadığından cep telefonunuzu yavaş şarj olacaktır. Genel olarak sahte şarj kabloları, orijinal şarj kablolarına göre daha az güç aktarımı sağladığından bu hem cep telefonunuza zarar verebilir hem de yavaş şarj edebilir.
Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Batarya problemini engelleyen uygun pil kullanımı için öncelikle cihazı şarj ederken, cihaz alındığında gelen güç adaptörünün kullanılması gerekmektedir. Diğer güç adaptörleri ile de cihazı şarj edebilmek mümkündür. Ancak zaman içerisinde pilin zarar görmesine sebep olacağı için tercih edilmemelidir.
iPhone'unuzu %100'e kadar şarj etmek veya bataryanın bitip kapanmasını beklemek pilinize çok büyük bir zarar vermese de zamanla ömrünü azaltıyor. Bu durumda Apple, telefonunuzu %40 ile %80 arasında şarj etmenizi öneriyor.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Apple da diğer akıllı telefon üreticileri gibi iPhone'ların pilini yüzde 40 ila 80 arasında tutmamızı öneriyor. Pili her şarjda yüzde 100'e kadar şarj etmek ve sıfıra düşüp kapanana kadar kullanmak pil ömrünü uzun vadede olumsuz olarak etkiliyor. Aynı zamanda da gün içerisinde pilin daha çabuk bitmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri