Çok telefona bakmak göz yorgunluğuna sebebiyet verebilir bunu hepimiz biliyoruz. Bazı durumlarda ise özellikle yoğun kullanımlarda şaşılığa neden olabildiğini gözlemliyoruz. Özellikle günlük 4 saati aşan kullanımlarda ani gelişen içe göz kayması veya var olan gizli kaymaların artması ortaya çıkabiliyor.
Funda Dikkaya, uzun saatler yakına bakma neticesinde uyum spazmı yaşanabileceğini belirterek, "Bu durum neticesinde yakını net görmemizi sağlayan kasların aşırı kasılması sonucu geçici yüksek miyopi ve uzağı bulanık görme tablosu gelişebilir.
Telefon ile uzun süreler vakit geçirmek ve çok fazla telefona bakmak gözlerde kızarıklığa, kuruluğa veya gözlerin tahriş olmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ilerleyen dönemlerde bulanık görmeye, miyopide ilerlemeye veya göz kayması gibi durumlara neden olabilir.
Şaşılık nedenleri arasında genetik yatkınlık, beyin tümörleri, diyabet hastalığı, hipertansiyon ve travmalar da yer alır. Daha nadir durumlarda beyin felci, kalıtsal kromozom bozuklukları ile hidrosefali de şaşılığın nedenlerindendir.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
İlgili 23 soru bulundu
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
Bebeklerde burun kökünün basık olması nedeniyle, epikantus olarak adlandırılan gözün iç kısımlarında cilt katlantıları olabilir. Bu katlantılar ve gözler arasındaki mesafenin yakın olması nedeniyle hafif yan bakışlarda bile sanki bir göz içe kayıyormuş görünümü oluşabilir.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
Yalancı şaşılığın tedavi edilmesi gerekmez. Önemli olan gerçek bir şaşılığın olmadığından emin olmaktır, çünkü şaşılık varsa tedavi edilmelidir. Çocuk büyüdükçe gerçek şaşılıkla yalancı şaşılığı ayırmak kolaylaşır. Yalancı şaşılık zamanla düzelir, gerçek şaşılık genellikle zamanla ilerler.
Göz kayması, iki gözün paralel ve düzdün bir şekilde uyum sağlayıp bir takım olarak birlikte çalışamaması durumudur. Böyle bir kayma durumunda; bir göz doğrudan baktığınız nesneye bakar, diğer göz yanlış hizalanmış, dışa doğru, yukarı veya aşağı doğru bakar. Buna bilinen adıyla şaşılık denir.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Yetişkinlerde göz kayması
Bunlar; gıda zehirlemeleri, Guillain Barre Sendromu, beyin travmaları, beyin kanaması, şeker hastalığı (diyabet), yüksek tansiyon, göze alınan darbeler, deniz canlısı ya da böcek ısırması sonucu yaşanan zehirlenmeler, gözde kırma kusurları ve felç yaşanması şeklinde belirtilebilir.
Gözlerimiz görme için yaratılmıştır, aslında çok kuvvetli ışıklar ve yoğun güneş ışığına maruz kalmak dışında hiçbir görsel uyarı erişkinlerde göze kalıcı zarar vermez. Bu sebeple günümüzde kullanılan LED ya da likit kristal ekranlı bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gözümüze kesinlikle kalıcı zarar vermezler.
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Ancak ekrana doğru mesafeden bakılmadığında gözlerde odaklama sorunu yaşanabiliyor. Ekrana çok yakın ya da çok uzaktan bakmanın zararlarını anlatan Dünyagöz Altunizade'den Op. Dr. Levent Akçay, "doğru mesafe ayarlanamazsa göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir" dedi.
Şaşılık ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Daha önce şaşılığı olmayan bir kişide aniden ortaya çıktığında kişide çift görme ve dengesizliğe neden olur.
Şaşılık tedavisi oluştuğu zaman kişiler genellikle bulanık ve çift görmeye başlar. Aynı zamanda gözler bir süre sonra sulanmasından dolayı şaşı kişiler çevrelerini net göremez.
Miyop veya hipermetrop gibi bir görme probleminin olmasına bağlı göz kayması gelişiyor ise bu kırma kusurlarına yönelik bir gözlük kullanılması gerekir. Gözlük kullanımıyla beraber göz kaymasında düzelme gözlemlenebilir.
Göz kayması içe doğru olduğunda Ezotropya, dışa doğru kayma ise Ekzotropya olarak adlandırılır. Göz kaymasının tedavisi gözlük veya ameliyattır. Göz kayması ameliyatı ile birçok hastada tamamen düzelme sağlanmaktadır.
Gözde Yukarı Kayma
Bazı hastalarda bu durumda sadece belirli bakış pozisyonlarında ortaya çıkar. Dalgınlıkla ve yorgunlukla da ortaya çıkabilmektedir.
Yalancı kayma tedavi edilmesi gerekmeyen bir durumdur. Önemli olan teşhisin doğru konulması ve aile ile doğru iletişimde bulunulmasıdır. İlk muayenede yalancı şaşılık tespit edilmiş olması durumunda, bundan sonra hiç şaşılık gelişmeyeceği anlamına gelmez.
Şaşılık sayılmayacak kadar göz irisinin hafif kayması şehlalık olarak bilinir. Bu duruma sahip ola insanlara da şehla gözlü denir. Şehla göze sahip insanların bakışları farklı olarak nitelendirildiğinden dolayı onlara şehla bakışlı olduğu da söylenir.
Şaşılık kendi kendine düzelen bir hastalık değildir.
Mutlaka uzman bir doktor tarafından müdahale edilmesi gereken bir görme bozukluğudur.
Ameliyat süresi müdahale edilen kas sayısına göre değişmekle beraber ortalama 1 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri