Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır.
Bu nedenle telefonu satın aldığınız ilk gün veya daha sonrasında tamamen şarj etmenize gerek yok. Hatta telefonların şarjı tamamen tükenmeden, yaklaşık %20-%30 civarında şarja takmak pil sağlığı açısından çok daha iyi. Yani telefonunuzu güvenle dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz.
Kullanıcılar telefonlarını aldıktan sonra fabrika çıkışında bulunan bu enerji bitirmelidir. Ardından yeni telefonun ilk şarj işlemini gerçekleştirmek gerekecektir. Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Cihazı tam şarjlı veya tamamen boşalmış durumda tutmak, iPhone'unuzun pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iPhone'unuzun batarya sağlığını korumak için cihazınızı mümkün olduğunca %40 ila %80 şarj aralığında tutmaya çalışmalısınız.
Telefonun pil ömrünü uzatma yöntemleri arasında cihazı doğru şekilde şarj etmek de yer alıyor. Şarj sırasında cihazın %100'e ulaşmamasına özen gösterin. Ayrıca şarj işlemi için telefonun pil seviyesinin yüzde 0'a düşene kadar beklemeyin. %30 civarındayken cihazı şarj edebilirsiniz.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Dolayısı ile evet, hızlı şarj batarya sağlığının daha hızlı düşmesine neden olur ancak bataryanızı hızlı şarj etmeseniz dâhi bataryanız bir süre sonra yıpranacaktır çünkü bataryalar ideal şekilde kullansanız bile zamanla bozulur.
Genel olarak, standart bir akıllı telefonun tam şarj olması ortalama 1 ila 2.5 saat arasında sürer. Ancak, bu süre cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Batarya kapasitesi, en önemli detaylardan biridir. Daha büyük bir batarya, daha uzun kullanım süresi sağlayabilir, ancak dolma süresi de daha uzun olabilir.
Uzun uzun yazıyı okumayım diyorsanız, kısaca bizim tavsiyemiz, pil sağlığınız %80 seviyesinin altına düştü ise pil değişimi yaptırmanız.
Telefonunuzun pil sağlığı %80'in altına düştüğünde, güç kaybı yaşayabilir ve kendi kendine kapanma sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kesinlikle yedeklemelerinizi doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir; aksi takdirde verileriniz kaybolabilir.
Bunun belli başlı sebepleri vardır. Konum bildirimi, Wifi durumu, titreşim durumu, uygulamalar, pil ömrü, ekran parlaklığı gibi sebepler telefonun şarjını hızlı bir şekilde bitmesine sebep olur. Eğer telefonu kesintisiz bir şekilde kullanmak istiyorsanız düzenli olarak şarj etmeniz gerekmektedir.
Telefonunuzu şarj ederken kullanmak zararlıdır. Pilin sıcaklığı arttıkça, kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve pili daha hızlı tüketirsiniz. Bunun yerine şarj işleminin tamamlanmasını bekleyebilir veya telefonunuzu şarj ederken kullanmaktan kaçınarak pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Şarj döngüleri, bir pilin ömrünü en çok etkileyen şeydir. Sürekli şarj etme ve boşaltma döngüsü pilin sağlığını yavaş yavaş bozar . Bunu daha da kötüleştiren şey, telefonunuzun döngüye sık sık yüzde 0'dan başlamasıdır. Telefonunuzu mümkün olduğunca yüzde 20-80 arasında şarjlı tutmak en iyisidir.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
iPhone'unuzu %100'e kadar şarj etmek veya bataryanın bitip kapanmasını beklemek pilinize çok büyük bir zarar vermese de zamanla ömrünü azaltıyor. Bu durumda Apple, telefonunuzu %40 ile %80 arasında şarj etmenizi öneriyor.
Bu durumu zaten Apple'ın telefon pillerine sadece iki sene garanti vermesinden anlayabilirsiniz. Eğer telefonunuzun pili iki sene içerisinde %80 seviyesinin altına inerse Apple garanti kapsamında pilinizi değiştirmektedir. Yalnız burada az önce bahsettiğimiz gibi bir pil döngüsüne de bakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri