Vanaların Kullanım Alanları Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir.
Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
İlgili 40 soru bulundu
Otomatik kontrol vanaları genel olarak bir boru sistemindeki akışkanı istenilen zamanda ve kontrol-emniyet fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde durduran, kısan (ayarlayan) veya akışkana yol vermeye yarayan makina elemanlarıdır.
Küresel vana , içinden geçen akışı kontrol etmek için, delikli ve döner bir küre kullanan çeyrek dönüşlü en kaliteli vanalardan biridir. Kürenin deliği akış ile aynı hizada olduğunda ve vana kolu tarafından 90 derece döndürüldüğünde kapalıdır.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Stop Vana Nedir? Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara stop vana denir.
Küresel vana, bir deliğe sahip döner bilye aracılığıyla bir sıvı veya gazın akışını kontrol eden bir kapatma vanasıdır. Topu kendi ekseni etrafında çeyrek tur (90 derece) döndürerek, ortam içinden akabilir veya engellenebilir.
Alfa Laval Unique SSV, uzaktan kumanda edilebilen, hava ile çalışan yataklı vanadır. Vana, basınç yükselmelerini ve/veya bir tankın taşmasını önlemek amacıyla daha düzgün bir çalışma için NO, NC veya İki basamaklı çeşitli aktüatörlerle kapatma veya değiştirme vanası olarak yapılandırılabilir.
Hücre Tekeri (Rotary Vana) çeşitli granül veya toz malzemenin silolardan akışını kontrol etmeye yarayan iletim sistemi ekipmanıdır. Yer çekimi, basınç veya vakum yöntemi ile çalışırlar.
Oturmalı tip (glob) vanalar; bir milin ucuna bağlı klapenin, akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile, akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Glob vanalar klape tipine bağlı olarak, farklı akış karakteristiğine sahip olurlar.
Gate vanalar genellikle tamamen açık veya tamamen kapalı konumlarda kullanılan kesme vanalarıdır. Akış kontrolü amacıyla kullanılmazlar. Gate vanalar tamamen açık olduğunda minimum basınç düşüşünü sağlar, tamamen kapalı olduğu konumda ise tam sızdırmazlık sağlar.
Yüzen anlamındadır. Yüzen Küre , sızdırmazlık elamanları/yataklar arasında (PTFE ) kalarak basınca göre pozisyon almaktadır. Özellikle düşük basınçlarda sızdırmazlığı garanti altına almaktadır. PTFE'nin dayanım sınırından dolayı , Floating vanalar DN200 çapa kadar üretilir.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
Pilot kontrollü solenoid vanalar, diyaframlı solenoid vanalar olarak da adlandırılabilir. Vana gövdesindeki orifis çapı büyük olan valflerdir. Bağlantı ölçüsü olarak 3/8", 1/2", 3/4", 1", 1 1/4", 1 1/2", 2", 3" ölçüde imal edilirler. Genelde min.12 mm'den başlayan orifis çapı 80 mm'ye kadar çıkabilir.
Plug vana, küresel vananın performans sağlayamadığı uygulamalarda çözüm olarak kullanılmaktadır. Plug vanaların çeyrek dönüşlü çalışma prensibi vardır. Plug vanalar, küresel vanalar ile benzerlik göstermektedir. Aralarındaki en önemli fark, plug vanalarda açma-kapama mekanizmasının konik yapıdaki bir plug olmasıdır.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
Damper Vanalar genellikle kelebek veya Bıçak sürgülü vana tasarımı gibi çalışan ve özellikle çok yüksek sıcaklık ve çok düşük basınçta (max 500 mbar) çalışmak üzere tasarlanmış vanalardır. Damper valfleri, hava-gaz-toz gibi akiskanlarin akış kontrolü ve yönlendirme uygulamaları için kullanılır.
Basınçlı hava hatları, basınçlı tanklar, kurutucu ve filtre gibi noktalarda yoğuşan suyun dışarı atılması (drain)istenildiğinde kullanılır. Kompakt yapılı ve uzun ömürlüdür. Geniş orifis ve çalışma basınç aralığı vardır. Yerli üretim olduğundan her türlü bakım ve onarım ihtiyacında hızlı geri dönüş sağlanmaktadır.
Dünya Savasinda uçak ve gemilerde askeri amaçlar için baslamistir. Servo sistemin kalbi olan servo valfler, agir yükleri; hizli, fakat darbesiz, yüksek hassasiyette, iyi zamanlama ile ve istenildigi gibi hareket ettirme ihtiyaçlarina cevap verebilme kabiliyetleri ile önem kazanmistir.
Fancoil İçerisinde sıcak yada soğuk su girdisine bağlı olarak sıcak yada soğuk üfleme yaparak ortamı istenilen ısıya getiren cihazlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri