İlk Teletıp Uygulaması Teletıp olarak adlandırılabilecek ilk uygulama 1950'li yıllarda ABD'deki bazı hastanelerin telefon hatları üzerinden bilgi ve görüntü paylaşmaya başlamasıyla ortaya çıktı.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı 2007 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) kapsamında teletıp uygulamalarına ilişkin altyapı çalışmalarına başlamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tele-tıp uygulamaları konusunda ilk çalışmalar 1950'lerde Nebraska Psikiyatri Enstitüsü ile Eyalet Ruh Hastalıkları Hastanesi arasında kapalı devre televizyon sistemi ile başlamıştır.
Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlamasıdır.
Teletıp hasta verileri Kişisel Verileri Koruma Kanunu M.7 gereğince yalnızca belirli sebepler dahilinde hasta rızasına gerek duymadan alınabilir. Ancak kural olarak hasta tıbbi verilerinin ne amaçla, ne kadar süre ile alınacağının hastanın bilgisinde olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Günümüzde koronavirus pandemisi (Covid-19) ile tekrar gündeme gelen Tele-tıp, uzak merkezler arasında bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak tanı, tedavi, takip, değerlendirme amaçlarıyla fizyolojik işaretlerin gönderilmesi, depolanması ve sağlık hizmetlerinin sunumu anlamına gelir.
Uzaktan teşhis, tedavi ve taburcunun mevzuata aykırı olduğuna dair Yargıtay kararları bulunmaktadır. Örneğin hekimin hastaneye gelmeden telefonla talimat vererek hastayı taburcu etmesi hekimin tedaviyi bizzat gerçekleştirme yükümlülüğüne aykırılık teşkil etmektedir.
Telepatoloji, patoloji bulgularının uzaktan tanısına yönelik teknoloji desteği ile kullanımıdır. Teleyoğunbakım, yoğun bakım hastalarının uzaktan izlem ve takibine yönelik olarak teknolojileri kullanımıdır.Tele hemşirelik, hemşirelik hizmetleri sağlamak için iletişim teknolojisinin kullanımıdır.
Evde tedavi edilen hastaların, hekimlerin hastalarıyla doğrudan görüşme imkanını sağlayan teletıp sistemi, teknolojinin yardımıyla gerçekleşecek. Teletıp telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine olanak tanıyor.
Tele hemşirelik, hemşirelik bakımında telekomünikasyon hizmetlerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Psikiyatride tele hemşirelik uygulamalarında sıklıkla taburculuk sonrası telefonla izlem olduğu görülmektedir.
Tele-tıp, uzakta bulunan tıbbi deneyim ve bilgilere telekomünikasyon ve bilgi teknolojilerini kullanılarak hızlı bir şekilde ulaşılmasıdır. Tele-tıp, tıbbın ses, görüntü ve veri iletişimi kullanılarak uygulanması demektir. Bu inceleme, teşhis, konsültasyon ve tedaviyi içermektedir.
Telesağlık, uzaktan sağlık bilgileri, sağlık eğitimi ve sağlık hizmetinin sunumunda kullanılan teknolojilerdir. Teletıp ise nerede olursa olsun uzmanlaşmış merkezlere uzakta yaşayan hastalara sağlık hizmeti sağlamayı amaçlar.
TELERADYOLOJİ NEDİR? Teleradyoloji hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama ve ikinci görüş amacıyla bir yerden diğer bir başka yere internet yoluyla transferidir. Ülkemizde radyoloji uzmanı bulunmayan ya da sayısı eksik olan sağlık kurumları bu hizmete başvurmaktadır.
Tele sağlık, “sağlık personeli ile hasta, öğren- ci ve diğer sağlık personeli arasında telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ya da bunların kombinasyonu kulla- nılarak, sağlık verilerinin, bakım bilgisinin, eğitimin, tele- komünikasyon aracılığı ile paylaşılmasıdır'' (3).
Tele dermatoloji, geleneksel yüz yüze hasta muaye- nesi olmadan, özellikle uzak mesafedeki hastaların klinik bilgilerinin, sayısal (dijital) fotoğraf ya da videolarının transferiyle değerlendirilmesi, bu yolla tanı konulması ve mümkünse tedavi kararı verilmesine olanak sağlayan yeni bir teknolojidir (1, 3).
Bir diğer kavram ise Telesağlık (Telehealth) kavramıdır. Dünya Sağlık Örgütüne göre; Telesağlık (Telehealth), sağlığı koruyucu ve teşvik edici uygulamalar için telekomünikasyon araçlarının kullanılması” olarak tanımlanmıştır. Kısaca Telesağlık, sağlık bakım hizmeti sağlamada iletişim teknolojilerinin kullanılmasıdır.
İlk Teletıp Uygulaması
Teletıp olarak adlandırılabilecek ilk uygulama 1950'li yıllarda ABD'deki bazı hastanelerin telefon hatları üzerinden bilgi ve görüntü paylaşmaya başlamasıyla ortaya çıktı.
Tele-sağlık, “sağlık personeli ile hasta, öğrenci ve diğer sağlık personeli arasında telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ya da bunların kombinasyonu kullanılarak, sağlık verilerinin, bakım bilgisinin, eğitimin, telekomünikasyon aracılığı ile paylaşılmasıdır'' (Koch, 2006; Pazar, Taştan ve İyigün, 2015).
Tele-izleme, teşhis ve hastanın takibine (akciğer fonksiyonlarında problem yaşayanlar ile şeker veya benzeri bir hastalığı olan kişilere destek sağlamak da buna dahildir) yardımcı olmak üzere evindeki bir hasta ile hastanedeki personel arasında fizyolojik verilerin uzaktan paylaşılmasıdır.
Ülkemizde bu hizmet Genel Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Tele Sağlık Merkezi tarafından bayrak ayırımı yapılmadan ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Tele. İki veya daha çok kişi arasında yaşanan karşılıklı birbirini hissedebilme durumudur. Örneğin, iki kişinin aynı anda birbirini düşünüyor olması teledir.
Tam Katılım Sağlık Sigortası Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel sağlık kurumlarında alınan ek (ilave) ücretlerin teminat altına alındığı bir Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünüdür.
Fiziki muayenede sorduğu tüm soruları hastaya yönelten hekim görüntülü olarak tüm muayene sürecini yürütebiliyor, gerekli gördüğü durumda ilaç yazabiliyor. Vatandaş, reçetesini hem SMS olarak alıyor, hem de e-Nabız hesabından görebiliyor ve yakınlarına ilaçlarını aldırabiliyor.
Kişilerin e-Nabız'daki sağlık bilgilerini sadece kişilerin onayını alan hekimler ve/veya kişiler görebilir.
- Hastanelerimizde yapılan fiziksel muayeneniz veya online görüntülü doktor görüşmeniz sonrası sonuçlarınızın değerlendirilmesi amacıyla 10 günlük kontrol süreniz içerisinde, doktorunuzun da uygunluğunu bildirmesi durumunda, Görüntülü Kontrol Görüşmesi'ni ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri