Telif hakkı sahibi, telifli olarak gösterdiği ve bu uyarıyı kullandığı içeriğin ya kendi kullanımına ya da genel kamuya açık kullanımına izin vermediğini veya başka bir yerde kullanımının kendi iznine bağlı olduğunu ve izinsiz hiçbir şekilde kullanılamayacağını belirterek uyarıda bulunmuş olur.
Uygulamada, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması , dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesi, diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelir.
Telif Hakkı Örnekleri
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Birisi orijinal bir eser oluşturduğunda, fiziksel bir ortamda eserin telif hakkına otomatik olarak sahip olur. Telif hakkı koruması için pek çok eser türü uygundur, örneğin: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri.
İlgili 29 soru bulundu
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Telif hakkı sahibi, telif hakkıyla korunan içeriğinin YouTube'da kendisinden izin alınmadan kullanıldığını tespit ederse telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteği (sadece yayından kaldırma olarak da bilinir) gönderebilir. Telif hakkı ihlali iddiası nedeniyle YouTube'dan içerik kaldırmak yasal bir taleptir.
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
İşlem Ücreti : 637,25 TL. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı mal müdürlükleri ve muhasebe müdürlükleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Para cezası 50.000 TL ile 150.000 TL arasındadır. Türk Ticaret Kanunu kapsamına dahilse telif hakları ihlali cezası 1 yıla kadar hapis olarak verilebilmektedir. Markaların Korunması Hakkında Kanun kapsamına alınan bir telif hakkı ihlali için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alınabilir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserler, eserin yaratıldığı andan başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Eserin herhangi bir kuruma kayıt (tescil) ettirilmesine ya da onaylattırılmasına gerek yoktur.
Telif hakkı sahibi, telifli olarak gösterdiği ve bu uyarıyı kullandığı içeriğin ya kendi kullanımına ya da genel kamuya açık kullanımına izin vermediğini veya başka bir yerde kullanımının kendi iznine bağlı olduğunu ve izinsiz hiçbir şekilde kullanılamayacağını belirterek uyarıda bulunmuş olur.
Özellikle "fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak" veya "şimdilik alacağın belirli bir miktarının dava edildiği" belirtilerek açılan dava, kısmi dava niteliğindedir. Buna karşılık, davacının, alacağın yalnız bir kesimi için dava açtığı dava dilekçesi içeriğinden saptanamıyorsa tam dava açmış sayılır.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonraki yasal durum itibariyle; kısmi davada fazlaya dair haklarını saklı tutmuş olan davacının, dilerse ek dava açmak yerine, saklı tuttuğu alacak bölümü için o (kısmi) dava içerisinde ıslah yoluyla talepte bulunabilmesi mümkündür.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Bu işlemi gerçekleştirmek için Google Görseller'i açın. ardından kamera simgesine dokunun ve resmin URL'sine göre arama yapın. Bunun yerine resmin nerede olduğunu görmek için resmi yapıştırın. Sonuç olarak Google'ın görsel bulgularından sahiplik bilgilerini görebilmeniz mümkündür.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
Telif haklarının ihlali halinde hukuk ya da ceza davası açılabilir.
Telif hakkıyla korunan çalışmanız YouTube'da izinsiz şekilde yayınlanmışsa söz konusu içeriğin kaldırılmasını talep etmek için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilirsiniz. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek yasal bir işlemdir.
Telif hakkının amacı, eser sahiplerinin çalışmalarının kullanımını kontrol etmek ve başkaları tarafından kullanımının önüne geçmektir. Ayrıca eser sahibinin, eseri ihlal eden kişiden tazminat almasının yollarını sağlar.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri