Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Ebeveynler yeni doğan bebeğe emzik verilir mi diye merak etmektedir. Henüz sütü az gelen veya hiç gelmeyen kadınlar bebekleri için emzik kullanabilir. Bu durum bebeğin daha mutlu olmasını ve güvenle uyumasını sağlayacaktır. Bebeklerde emzik kullanımı ilk aylardan itibaren başlanabilir.
Ancak, pek çok uzman bebeklere doğar doğmaz emzik verilmemesi konusunda hemfikir. Bebeğin emziğe alışıp anne memesini reddetmesi durumuna karşı doğduktan sonraki ilk ay emzik kullanımı önerilmemektedir. Emziğe geçiş için annelerin bebeklerini iyi gözlemlemesi gerekmektedir.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli.
İlgili 29 soru bulundu
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Uyumak için bir emzik kullanıyorsa, ağzından düştüğünde uyanabilir. Kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Ancak SIDS riskinin yüksek olduğu ve kulak enfeksiyonu riskinin nispeten düşük olduğu ilk 6 ayda bebeğinizin emziğe ilgisi ve ihtiyacı daha fazladır.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Emziğin erken kullanımı süt miktarınızın gelişmesine engel olabilir. Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
İkinci büyük yanlış, bebeğin anneyi emmesi dışında geçen tüm zamanlarında, ağzında emzikle durması, uyurken bile emzikle uyumasıdır. Emzik annenin işini kolaylaştırmak adına, emzirme bittikten sonra bebeğin uykuya dalma aşamasında kullanılmalı ve bebek uykuya daldıktan sonra hemen ağzından çıkarılmalıdır.
Bebek açken emzik vermek, onun zamanında ve doğru beslenmesine engel olmaktadır. Bebek, uyurken ağzından emzik düştüğünde hemen uyanacaktır. Özellikle, emziğin doğru zamanda bırakılması ile ilgilibilince sahip olunmadığında, bebekte bağımlılık yaratabilmektedir.
Dişleri daha çıkmamış yenidoğanlar için silikon malzemeden yapılmış emzikler önerilir. Silikon emzikler esnek olduklarından dolayı bebeğin ağız yapısına zarar vermez. Fakat bebekler diş çıkarma dönemine geldiklerinde, kauçuktan yapılan emziklerin kullanımı tavsiye edilir.
Bebekler, anne memesine kademeli olarak alışır ve ağızlarının tamamını kullanmayı yavaş yavaş öğrenir. Oysa emzik kullanımı için, anne karnında gelişen refleks yeterlidir. Bebek zahmetsiz emebildiği bir materyalin ardından, memeyi reddedebilir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Bazı bebekler, yenidoğan döneminde emziğe hemen alışıp hiç bırakmazken bazıları hiç almaz. Bazı bebekler sonradan emzik kabul eder ve bazıları da kısa bir süre sonra bırakabilir. Bebeğin emziği bırakması için ise 2-3 yaş ideal gibi görünüyor.
Yenidoğan bir bebek ile yaşını geçmiş bir başka bebeğin, doğal olarak emzik ihtiyaçları da farklı olmaktadır. Bu çerçevede, emzikler 0-6 ay arası çocuklar için 1 numara, 6 ay üzeri çocuklara yönelik olarak da 2 numara olmak üzere iki farklı boyutta üretilmektedirler.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Uyku sırasında bebeğinize emzik verebilirsiniz
Ağzında emzikle uyuyan bebeklerin ABÖS riskinin %90 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucundan bulunmuştur. Emziğin uyku sırasında nefessiz kalmayı engellediği tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri